2010-re 4G, pikocellák és mobiltévé

Vágólapra másolva!
A hét folyamán került megrendezésre a 43. UMST Fórum, amelynek ezúttal a budapesti Marriot hotel adott otthont a T-Mobile jóvoltából.
Vágólapra másolva!

Winkler János, a T-Mobile vezetője beszédével nyílt meg a 43. UMTS Fórum, amely legfőképpen a Barcelonában hetekkel ezelőtt elhangzott technológiai újításokat foglalta össze. A vezérigazgató után Langsteiner Marianne, a T-Mobile marketingigazgatója ismertette a hazai telekommunikációs piac aktuális adatait és jövőképét. Beszédében kiemelte, hogy Magyarországon folyamatosan csökkenő, mintegy 32 százalékos vezetékes telefonpenetráció csak töredéke a 110 százalékos mobilpenetrációnak. Hazánkban a telefonhívások mintegy 70 százaléka mobilon zajlik, azaz a mobil egyre inkább kiváltja a vezetékest.

Bosco Fernandez, az UMTS Fórum mobiltévétémájának felelőse elmondta: jelenleg sokféle mobiltévészabvány létezik a világpiacon, mindegyik fejlődik, ám eléggé zavaros a helyzet a túlzottan sok megoldásból kifolyólag. A készülékgyártók nem, vagy csak nagyon óvatosan mernek beruházni az egyes lapkakészletekbe, ugyanis nem látják még világosan, hogy merre ia mozdul a mobiltévé. Még Európa-szinten sem egységes a szolgáltatás, nemhogy világszerte - mutatott rá Bosco Fernandez.

Érkezik a 4G - LTE, LTE Advanced

A mobilinternet térnyerését az egyre növekvő felhasználótábor mellett mi sem mutatja jobban, mint hogy a Mobile World Congress 2008 egyik legfontosabb témája azonban a HSDPA, illetve a HSDPA plusz szolgáltatások utódjaként emlegetett LTE (Long Term Evolution) hálózatok voltak. Az LTE a jövő mobiltechnológiáinak alapja: ugyan még nem a 4G, de a továbbfejlesztett változata már a negyedik generációs mobilhálózatok alapjait jelenti. Az LTE egy közös szabvány lehet a CDMA, TS-SCDMA és WCMDA szolgáltatók körében és a piaca az ABI kutatásai szerint több mint 2 milliárd euróval fog bővülni a jövő évben. 2015-re már 400 millióra prognosztizáljuk az LTE-előfizetők számát - mondta előadásában Jean-Pierre Bienaimé, az UMTS Fórum elnöke.

Elsőként 2009-2010-ben Japánban, a NTT DoCoMo-nál várható az LTE hálózat kereskedelmi indulása, majd ezt követően várhatóan Észak-Amerikában, majd szorosan utána Nyugat-Európában honosodik meg az új hálózati szabvány. Barcelonában már bemutatták az első LTE-képes készülékek prototípusait is, melyek természetesen még nagyok, nehezek, de - ahogy ez minden új hálózati megoldás bevezetése után történt - a méret egyre csökkenni fog.

A pikocelláké a jövő

Dr. Kevin Findley, a PriceWaterhouseCoopers tanácsadója a konferencián elmondta, a következő évek egyik nagy üzleti lehetőségét a femto- illetve pikocellák forgalmazásában látja. Ezek az eszközök mikro bázisállomások, melyek általában a beltéri 3G/HSDPA-lefedettséget segítik elő. A szakmán belül nagy vita van egyelőre a pikocelláknak a meglévő technológiákkal való ötvözése kapcsán.

Findley beszédében elmondta: a pikocellák fogyasztói piaca 2011-re közel százszorosára fog nőni a mostani állapothoz képest. Ezeknek a készülékeknek az ára 200 dollár felett mozog, a szolgáltatók a bizonytalan megtérülés miatt nem szívesen vezetnek be ilyen jellegű termékeket a kínálatukba. Amíg az ügyfelek nem látják a pikocellák által biztosított hozzáadott értékeket, addig nem lehet üzleti modellt felállítani a pikocellák forgalmazására - mondta Findley.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke a konferencián elmondta: ugyanazok a célok Magyarországon és Európában, a szélessávú penetrációt szeretnénk növelni. "Rossz hír azonban, hogy Magyarország sose fogunk tudni felzárkózni az Egyesült Államokhoz, vagy Koreához" - fogalmazott Pataki. "Európában a közeljövőben át fogjuk vizsgálni az egész szabályzási csomagot, melynek következtében most fog eldőlni, hogyan néz majd ki a piac a következő 12 évben. Idén a végződtetési díjak harmonizációja mellett szeretnénk olyan piaci szabályozást végrehajtani, melynek következtében nem lesz szükség a kiskereskedelmi árak további szabályozására. Magyarországon a közeljövőben az UHF frekvenciasáv felszabadítása rejt még magában további lehetőségeket a telekommunikációs szektor számára" - tette hozzá az enök.