Nokia N81 8GB - előtérben a multimédia

Vágólapra másolva!
A Nokia egyik kifejezetten zenehallgatásra kifejlesztett szétcsúsztatható modelljét vettük alaposabban kezelésbe. A teszt során a 8GB-os tárolókapacitásért odavoltunk, a HSDPA hiányáért már kevésbé.
Vágólapra másolva!

Külső

A Nokia N81 számos szempontból meghatározó szerepet fog betölteni a Nokia palettáján. Meglátásom szerint a Nokia N95-el párhuzamosan ez az a készülék, amely annak ellenére, hogy szétcsúszatható és Nokia, meglepően jól mutat. A lekerekített sarkok, a fekte és a sötét arany kombinációja, a fényesen fekete keret a kijelző körül mind-mind arra utalnak, hogy a Nokia egyre nagyobb hangsúlyt fektet telefonjai külcsínére. Az már most látható, hogy az olyan sikervárományos készülékek, mint az N96, is gyakorlatilag ugyanezt a designt fogja örökölni, szinte egy az egyben.

A telefon remek minőségű anyagokból lett összerakva, a kéthetes teszt során a csúszatható mechanika sem kezdett el lágyulni - az aktív használat ellenére sem. Akinek csak megmutattuk a készüléket, örömmel vette tudomásul, hogy végre valahára a finn gyártó is ügyel a készülékei divatos külsejére. Bár az apró részletek kidolgozása még mindig nem ér a Samsung vagy az LG magasságába, de az akár letisztultnak is nevezhető készülékkel egy pillanatig sem kell szégyenkeznünk társaságban.

Forrás: [origo]
Egy pillanatig sem kell szégyenkeznünk társaságban

A kezelőszervek némileg bővültek, köszönhetően a zenelejátszó funkcióknak, amelynek gyorsgombjai az amúgy rendkívül kemény és csak nagy erővel alkalmazható navigációs gyűrű körül kaptak helyet. A menügomb kissé szerencsétlenül a bal alsó sarkába került az előlapnak, a teszt során számos alkalommal a hívásindítás gombot nyomtuk meg helyette, és ilyenkor a híváskezelő ugrott fel. A jobb oldalon található hangszóró mellett a hangerőszabályzó gombot, illetve a beépített kamera exponálógombját találjuk. A telefon tetején igazi érdekesség gyanánt egy eltolható retesz formájában ölt testet a billentyűzár, amely a telefon összecsukásakor automatikusan aktiválódik.

Forrás: [origo]
Egy eltolható retesz formájában ölt testet a billentyűzár, amely a telefon összecsukásakor automatikusan aktiválódik

Szoftverek

A Nokia N81 kezdőképernyőjén a szokásos ikonok láthatók, így a legtöbbet használt alkalmazásokat azonnal el tudjuk érni. A kijelzőre kitehetjük a legfontosabb teendőinket és naptárbejegyzéseinket, illetve itt láthatók a frissen beérkezetett üzenetek is. A beépített wifi-keresőt érdemes kikapcsolni, mert az állandó szkennelés csak feleslegesen terheli az akkumulátort.

A telefon üzenetkezelésre ezúttal sem lehet panasz: támogatja az összefűzött SMS-eket több címzettel, a teljes körű mms-szolgáltatásokat (videó-, kép- és hangcsatolmányokkal, akár diák formájában), illetve a több postafiókot is kezelni képes elektronikus levelezés is könnyedén konfigurálható az eszközzel - IMAP4 és POP3 támogatással fűszerezve. A telefonkönyvben gyakorlatilag korlátlan számú kontaktot rögzíthetünk, a teszt során, több mint 2000 nevet kezelt gyorsan és hibátlanul a telefon. Egyes személyekhez elképesztően részletességig adhatunk meg extrainformációkat, így nem kell a továbbiakban megjegyeznünk egyik ismerősünk születésnapját vagy pontos postacímét sem.

A Nokia N81-ben rengeteg, előre telepített alkalmazást találunk. Ilyen többek között az Office mappában található PDF-olvasó, a sokoldalú naptár, a számológép, vagy a mértékegység átváltó szoftver.