Beépített WiMAX az új Acer-laptoban

Vágólapra másolva!
Az Intel WiMAX-kompatibilis hordozható számítógépei után úgy tűnik egyre több gyártó nyit erre a piacra is: ezúttal az Acer mutatta be a szupergyors vezeték nélküli internettel felszerelt megoldását.
Vágólapra másolva!

A WiMAX elsősorban azoknak az operátoroknak lesz nagy segítségére, akik nem feltétlenül rendelkeznek GSM- és UMTS-hálózattal, ellenben olyan területeken is szeretnének szélessávú szolgáltatást nyújtani, ahová a gerinchálózat már sehogy sem érhet el. A szolgáltatók számára természetesen eszközökre is szükség lesz, igaz, mindeddig csak kósza ígéretek röpködtek a WiMAX-képes készülékekkel kapcsolatban. Azt már biztosan tudjuk, hogy a technológia egyik éllovasa, az Intel, 2009 tavaszán fogja élőben prezentálni első ilyen típusú eszközeit.

Az elméletileg akár 60-80 Mbit/sec letöltési sebességre képes megoldás a hírek szerint az Acer laptopjaiban is meg fog jelenni. Az első ilyen jellegű készülék várhatóan a Aspire 5920 lesz, amit előre láthatólag az amerikai Sprint Nextel szolgáltatónál lehet majd kedvezményesen megvásárolni. A Taipeben tartott WiMAX-konferencián maga az Acer marketing menedzsere, Trisha Pan jelentette be, hogy a laptopot egy különleges mobilinternet-csomag keretében lehet majd megvásárolni, amellyel az előfizető egyúttal a szélessávú kapcsolat igénybe vételére is szerződik.

Pan hozzátette, hogy maga az Intel is Acer laptopokkal teszteli a szolgáltatást, amelynek célja, hogy minden egyes WiMAX-hálózattal kompatibilis legyen, így lehetőség szerint a világ összes hasonló jellegű operátora felveheti majd a kínálatába az Acer megoldását. A szolgáltatás árazása egyelőre ismeretlen.