1,2 Gbites szélessáv - műholdon keresztül

Vágólapra másolva!
A japán mérnökök mindig is élen jártak a nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások fejlesztésében. Ezúttal egy Kizuna névre keresztelt műholddal sikerült elképesztő letöltési sebességeket elérni.
Vágólapra másolva!

Japán fejlesztők egy új, szélessávú vezeték nélküli internetmegoldást tesztelnek a világűrben. A frissen fellőtt Kizuna adatkommunikációs műhold segítségével kétirányú internetkapcsolatot hoztak létre, amellyel 1,2 Gbps sebességet sikerült elérni mindkét irányban. Ez a teszt az eddig mért leggyorsabb, szatellita-alapokon nyugvó kapcsolatot eredményezte.

A japán világűr-kutatási ügynökség által végzett kísérlet során május első napjaiban helyezték üzembe a Kizuna műholdat. Az adatokat két, 622 Mbit/sec-re képes csatornán keresztül oldották meg mindkét irányba. A csatornák összesítésével az adatkapcsolat sebessége 1,2 Gbit/sec volt. A február végén fellőtt eszköz feladata, hogy mobilinternet-kapcsolattal lásson el olyan településeket, ahová túlzottan drága lenne optikai, vezetékes hálózat kiépítése, illetve az elmúlt évtizedben egyre gyakrabban előforduló ázsiai természetkatasztrófák esetén lehetne biztosítani a hálózati elérést a világűrből.

A Kizuna műhold jóval fejlettebb elődeinél, köszönhetően az asszinkron átviteli módnak (ATM - Asynchronous Transfer Mode). A megoldás lényege, hogy a szatellita nem csak továbbítja az adatokat, hanem képes azok kódolására és dekódolására is, így gyakorlatilag egy modem funkcióját is el tudja látni, és nem pusztán átjátszó szerepet tölt be a rendszerben.