Internetezés Windows-mobilon keresztül

Vágólapra másolva!
Azt már számos alkalommal ecseteltük, milyen lehetőségeink nyílnak az internetezésre egy Symbian-alapú okostelefonnal, míg a Windows futtatására alkalmas eszközök eddig valahogy kimaradtak a repertoárból. Most pótoljuk a hiányt.
Vágólapra másolva!

A frissen beszerzett T-Mobile MDA Vario III készüléket (HTC Kaiser vagy TyTN II) és a Vodafone jóvoltából nálunk lévő Dell D62 felsőkategóriás laptopot vettük elő a kísérlethez. A biztonság kedvéért a kipróbálás előtt elolvastuk a telefonhoz mellékelt kézkönyv idevágó részét, amely pontról pontra írja le az amúgy egyszerű műveletet.

Mindenekelőtt installáljunk egy bármilyen, Windows-alapokon nyugvó telefonhoz mellékelt CD-t, amelyről telepítsük a megfelelő drivereket. Ilyen például a szinkronizálsára alkalmas ActivaSync vagy az USB-s kapcsolatért felelős modem. A telepítés után USB-kábelen keresztül dugjuk rá a telefont a laptora, és az azonnal érzékelni fogja az új jövevényt. Néhány újabb driver automatikusan települ a számítógépünkre, majd pedig a szinkronizációs szoftver indul el automatikusan, amire nekünk most nincs szükségünk. Amennyiben később csak idegesítene bennünket a szinkronizációs lehetőség, úgy ezt az opciót az ActiceSync Options menüpontja alatt kikapcsolhatjuk, így a továbbiakban csak a mi parancsunkra fog elindulni ez az alkalmazás.

Tekintve, hogy a telefonunk gyakorlatilag folyamatos kapcsolatban van a 3G- / HSDPA-hálózatokkal, így nem kell minden egyes alkalommal a telefonnal felcsatlakozni a hálózatra, hanem a meglévő kapcsolatot kell megosztani a laptoppal. Ezt a funkciót az Internet sharing ikon alatt találjuk, amelyre klikkelve beállíthatjuk a csatlakozás típusát és a használni kívánt internetfiókot - T-Mobile előfizetők esetében ez a web'n'walk fiók lesz. A bal alsó sarokban látható Connect ikonra kattintva a telefon elkezdi megosztani az internetet a számítógép felé. Miután az a hálózattól megkapta a dinamikus IP-címet, tehát a laptop egyedi azonosítóját a hálózaton, úgy kezdődhet a szörfölés a weben.

A kapcsolat minden alkalommal szinte hiba nélkül állt fel, a sebesség igen gyors volt (átlagban 2,5 Mbit/sec), és nem volt gond a stabilitással sem (nem dobott le a hálózat egyszer sem). Akár nagyobb méretű fájlok letöltésére is alkalmas ez a megoldás, de a valódi oka annak, hogy napok óta ezt a lehetőséget használom, hogy nem kell állandóan cserélgetnem a SIM-kártyámat a telefonom és a T-Mobile web'n'walk USB-stick között.

A Vario III szerencsére még arra is képes, hogy ha bejövő hívásunk van az azonnal és gond nélkül fel tudjuk venni, és nem csak kihangosítva, mint a Nokia E90 esetében. Így nyugodtan internetezhetünk, nem maradunk le közben egyetlen hívásról sem. További pozitívum, hogy a beszélgetés megszakítása után egyből tudjuk folytatni a szörfölést, nem kell újra csatlakoznunk a hálózathoz. Ellenben természetesen egyszerre telefonálni és letölteni nem tudunk még így sem.