HSDPA-adótornyot a nappaliba!

Vágólapra másolva!
Az elkövetkezendő évek egyik slágertémája lehet az otthonokba telepített 3G/HSDPA-adótornyok technológiája, röviden a femtocellák. A szabványosítás mindenesetre már talán nincs messze.
Vágólapra másolva!

A mobiloperátorok és a készülékgyártók a jelek szerint megegyeztek az akár otthonokba is telepíthető femtocellák szabványosításában. A femtocellák segítségével a mobiloperátorok nagyobb mobilinternet-lefedettséget tudnak elérni, ezáltal nem kell újabb és újabb adótornyokat telepíteni minden egyes utca végére. A 3GPP által támogatott kezdeményezés több ponton is érinti a hamarosan bevezetésre kerülő LTE-technológia meglétét. A szabványosításnak köszönhetőn a femtocella-készülékek gyorsabban kerülhetnek piacra, és méretükből fakadóan akár egy wifi-router fizikumát is elérhetik.

A kompatibilitás érdekében az új Iu-h szabvány segítségével a Femto Forumnak, a szabvány kidolgozójának az a célja, hogy egy egységes technológiai specifikáció segítségével minél több gyártó legyen alkalmas arra, hogy ilyen berendezéseket tudjon gyártani, és ez igen jótékony hatással lehetne a ma még igen csak szerény versenyre. A 2008 decemberében publikálásra kerülő szabványban már azok a sztenderdek fognak szerepelni, amely a femtocellák végső piacra kerülését is elősegítik. A márciusban a Femto Forum által előkészített szabványosítás során a konkrét követelmények mellett a szolgáltatókat is bevonták a dokumentum kidolgozásába.

Sajnos a készülékgyártók által egyelőre felfedett eszközök egyike sem felel meg maradéktalanul az elvárásoknak, de ez annak fényében, hogy a konkrét követelmény specifikáció csak most készült el, nem is tűnik annyira aggasztónak. A piacon jelenleg elérhető készülék mind hardver, mind szoftver szempontjából utólag is fejleszthetők, így hozzá lehet őket igazítani a frissen megfogalmazott igényekhez. A femtocellák által alkalmazott protokolloknak az az elsődleges feladata, hogy megoldják az otthoni szélessávú, feltehetőleg vezeték nélküli internet elérés és a mobilszolgáltató hálózata közti kapcsolatot, ezáltal biztosítva minél nagyobb lefedettséget a szolgáltatáshoz.

Arról sem szabd megfeledkezni, hogy Svédországban hamarosan kereskedelmi bevezetésre kerül a HSDPA utódjának tartott LTE-technológia, amelyet éppen a 3GPP szervezet karolt fel az elmúlt években. A femtocellák szabványosítása során erőteljes figyelmet kell fordítani arra, hogy az akár nappaliba is telepíthető mini adótornyok kompatibilisek legyenek az új megoldással.