50 milliárd mobilinternethálózat-fejlesztésre

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom hosszú lejáratú hitelmegállapodást írt alá az Európai Befektetési Bank (EIB) 50,6 milliárd forint összegű hitelről, amelyet mobilszélessávú projektjeinek finanszírozására használ fel.
Vágólapra másolva!

A szerződést Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató és Thilo Kusch gazdasági vezérigazgató-helyettes, illetve az EIB részéről Marta Gajecka alelnök írta alá. A Magyar Telekom az 50,6 milliárd forint összegű hitelt a Deutsche Telekom Csoport finanszírozásért felelős leányvállalatán, a DT International Finance B.V.-n mint pénzügyi közvetítőn keresztül veszi fel az EIB-től. A hitel 2015 januárjában jár le, és fix kamatozású.

A hitelfelvétel célja a Magyar Telekom magyarországi mobiltávközlési hálózatainak korszerűsítése és további fejlesztése a szélessávú szolgáltatások minőségének és elérhetőségének növelése érdekében, különösen a vidéki régiókban. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a 7,2 Mbit/sec-es hálózat már nem csak nagyobb településeken lesz elérhető, hanem akár kisebb falvakban is, ezáltal olyan helyekre is eljuthat a szélessávú mobilinternet, ahol korábban túlzottan költséges lett volna egy vezetékes hálózat kiépítése.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója az esemény kapcsán elmondta: "A Magyar Telekom szélessávú kommunikációt épít ügyfelei részére minden piacon, ahol jelen van. A mobilszélessáv fontos része növekedési stratégiánknak, és a következő években a 3G/HSDPA-hálózat további gyors fejlesztését tervezzük. A hazai piacon a mobilszélessávú fejlesztések terén vezető pozíciót sikerült kivívnunk szolgáltatásaink minőségével és újszerűségével."

A Magyar Telekom 2007 novemberében megállapodást írt alá a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal, amelynek értelmében meghosszabbította a 900 MHz-es frekvenciahasználatra vonatkozó mobilkoncessziós szerződését, illetve vállalta, hogy a következő két évben az előre betervezett fejlesztések mellett 20 milliárd forintot fordít a mobilszélessáv fejlesztésére Magyarországon.