Lassul a hazai mobilpiac növekedése?

Vágólapra másolva!
Májusban alig nőtt a magyar mobilpiac - adta hírül a Nemzeti Hírközlési Hatóság szokásos havi gyorsjelentésében. A Vodafone piaci részesedésének csökkenését hozó hónap alapján lassulni látszik a mobilinternet növekedése is.
Vágólapra másolva!

Bár a pontos százalékok nem ismertek, elképzelhető, hogy a mobilinternet-előfizetések körül kialakult elképesztő népszerűség a nyár beköszöntével valamelyest mérséklődik. Szakértők szerint az sem kizárt, hogy azok az ügyfelek, akik régóta ki akarták már használni a HSDPA adta lehetőségeket, már megrohanták az operátorok boltjait, és beszerezték a megfelelő modemeket. Azt is hozzá kell tenni, hogy májusban mindhárom magyar szolgáltató viszonylag visszafogott akciókkal kommunikálta a mobiliternettel kapcsolatos előfizetői kedvezményeket, de a nyár elején, már jól látható - például a T-Mobile friss bejelentése alapján -, hogy az árverseny tovább fokozódik. A T-Mobile-ügyfelek a június és augusztus közötti időszakban kétszer annyi adatot tölthetnek le, mint normálisan.

2008 májusában a mobilelőfizetések száma csupán 23 ezerrel nőtt, így a hónap végén a három szolgáltató ügyfeleinek száma összesen 11 millió 462 ezer volt, és 100 főre 114,1 előfizetés jutott, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Az előfizetői szám, azaz a hónap utolsó napján hívás fogadására alkalmas (aktív) SIM-kártyák száma alapján a Pannon piaci részesedése az előző havi 35,03 százalékról 35,04 százalékra, a T-Mobile részesedése pedig 44,20 százalékról 44,26 százalékra emelkedett, míg a Vodafone részesedése 20,77 százalékról 20,70 százalékra csökkent.

Májusban a forgalmazásban részt vevő előfizetések száma 10 millió 262 ezer volt, ami az előző hónaphoz képest 7 ezres csökkenést jelent. A forgalmazásban részt vevő előfizetések száma alapján a T-Mobile piacrészesedése 45,34 százalékról 45,36 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 21,52 százalékról 21,53 százalékra nőtt, míg a Pannon részesedése 33,14 százalékról 33,11 százalékra csökkent. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a mobilszámok 2004. május elseje óta igénybe vehető hordozhatósága eddig összesen 215 771 számot érintett.