SE Z770i: a világháló hetven köbcentiben

Vágólapra másolva!
Csinosnak mondott, ötvenes internetguru 16-os derékbőséggel és nem túl kiemelkedő, ám kellemes tulajdonságokkal.
Vágólapra másolva!

A Sony Ericsson Z770i-t az idei Mobile World Congress-en mutatták be, ahogyan arról mi is beszámoltunk. A gyártó a közleményében két tulajdonságot emelt ki: a klasszikus megjelenést és a HSDPA-t.

A Sony Ericsson a tőle megszokott szögletes, szigorú formákat lágyabb, kerekebb vonalakkal szelídítette a Z770i-ben, ami a billentyűzeten kígyózó csíkok mellett a lekerekített szélű külső kijelzőn érhető tetten. A ház elegáns szálcsiszolt fémből készült, amin alig látszanak meg az ujjlenyomatok, ellentétben az ezüstösen tükröződő külső kijelzővel. Nálunk a Graphite Black járt, de kapható Vogue Red és Excuisite Gold színekben is, sőt, a mázlista olaszok a Ducati-kiadáshoz is hozzájuthatnak.

Az egy síkban lévő billentyűzet erősen emlékeztet a pengemobilok fémbe mart tasztatúrájára, a kígyózó gumibetétek kerítik körbe az egyes gombokat. A számbillentyűk kellemesen használhatók, a pálcikavékony navigálógombok már jóval kevésbe. Nem nyom mellé az ember, hiszen nincs hova, de bizonytalan érzés ilyen apró gombokat kezelni.

Net mindenek felett

Valóban minden adott az inernetezéshez a telefonban. A GPRS-től a HSDPA-ig minden adatátviteli mód megvan, így 3G is természetesen. Lassan végre az EDGE is megszokottá válik a Sony Ericsson mobiljaiban, csupán a WLAN maradt ki a Z770i-ből. A Netfront alapú böngészőben a Smart Fit funkcióval zsugoríthatjuk össze a weboldalt, ha az egészet egyben szeretnénk látni. A magnetic mouse pointer pedig abban segít, hogy megváltoztatja az ikont, attól függően, hogy az internetes oldalon belül az milyen pozícióban található. Sőt, a Google Maps mobilra optimalizált változata is helyet kapott a készülékben. A fenti adottságokat maximálisan kihasználva én napi 2-3 órákat interneteztem rajta. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy csak körülbelül két napig bírta az akkumulátor.

Forrás: [origo]
Valóban minden adott az inernetezéshez a telefonban

Az interneten túl

A menüben sok újdonsággal nem szembesülünk, a szokásos Sony Ericsson elemek köszönnek vissza. A szervezőben naptárt találunk, emlékeztetőket, feljegyzéseket, fájlkezelőt, stoppert, időzítőt, számológépet és kódmemóriát. A szórakozás menüpont alatt pedig három játék mellett a TrackID szolgáltatás üdvözöl bennünket, valamint a Photo, Video és Music DJ, a hangfelvevő és a már említett Google Maps. A nálunk vendégeskedő tesztpéldányban egyébként nem volt magyar nyelv, angollal voltunk kénytelenek boldogulni. A megszokott RDS-es FM rádió mellett természetesen zenelejátszó is helyet kapott a Z770i-ben

A 2 megapixeles, fix fókuszú kamera mellé semmilyen segédfény nem került, tehát nem a profi fotókról fog elhíresülni ez a készülék, bár a napfényben készült képek egészen rendben voltak. A kamera beállításai között szerepelnek az éjszakai mód, önkioldó, panoráma és keretes kép funkciók, effektek és a fehéregyensúly állítási lehetőség, mozgóképet pedig 320x240 pixeles felbontásban tudunk rögzíteni. Az is arra utal, hogy nem a képrögzítés a fő tulajdonsága a készüléknek, hogy nincs nincs dedikált kamera gomb. Másodlagos kamera sincs a telefonban, tehát a mobil szélessáv előnyeit nem fogja tudni a videohívás keretein belül kiélvezni a szolgáltatás hatalmas rajongótábora.

Összegzés:

50 és 65 ezer forint közötti áron kapható kártyafüggetlenül a Z770i. Azon netfüggőknek, akiknek fontos a telefon megjelenése, megfelelő választás lehet.

Tulajdonságok:

* Hálózat: GSM 900 / 1800 / 1900 / HSDPA 2100
* Méret: 93 x 48 x 15,5 mm
* Tömeg: 91 g
* Kijelző típusa: TFT, 256 ezer szín
* Kijelző felbontása: 240 x 320 pixel, 2,2 col
* Memóriakártya: Memory Stick Micro (M2)
* Belső memória: 32 MB belső memória
* Akkumulátor: Li-Po 930 mAh (BST-38)
* Üzenetek: SMS, EMS, MMS, Email, instant messaging
* Böngésző: WAP 2.0/HTML (NetFront 3.4), RSS olvasó
* Kamera: 2 MP, 1600x1200 pixel, video
* Egyéb: Java MIDP 2.0, FM rádio (RDS), MP3/AAC lejátszó, TrackID zenefelismerés, képszerkesztés/blogolás, szervező
* GPRS: Class 10 (4+1/3+2 slot), 32 - 48 kbps
* HSCSD: nincs
* EDGE: Class 10, 236.8 kbps
* 3G: HSDPA, 3.6 Mbps
* WLAN: nincs
* Bluetooth: v2.0 A2DP-vel
* Infraport: nincs
* USB: v2.0

(PC World)