Augusztus végén debütál itthon az iPhone 3G

Vágólapra másolva!
A T-Mobile közlése szerint Magyarországon augusztus 22-étől lehet majd megvásárolni az Apple mobiltelefonjának második, beépített GPS-t és gyors, 3G-s adatátvitelt is támogató változatát.
Vágólapra másolva!

A készüléket idehaza hivatalosan kizárólagosan forgalmazó T-Mobile egyelőre a premier dátumán kívül nem közölt semmilyen egyéb információt, így azt sem tudni, mennyibe kerül majd, és milyen mobilinternetes díjcsomagokra kell majd előfizetni egy esetleges akciós árú vásárlás esetén. A 3G-s modell az első olyan típus, amelyet az Apple szélesebb körben forgalmazni tervez a világon: az év végéig több mint hetven országban kerül majd a boltok polcaira, míg elődjét számos országban (így idehaza is) leginkább szürkepiaci importból, feltört szoftverrel lehetett beszerezni.

Gyorsabb letöltés és GPS az újdonság

Az iPhone második változata javarészt olyan újításokat kínál, amelyeket az első modellből hiányoltak a felhasználók. Ezek legfontosabbika, hogy az új készülék már 3G/HSDPA adatátvitelre is alkalmas, így akár 3,6 megabit/s-os sebességgel is képes letölteni, a jókora képernyőnek köszönhetően pedig különösebb kompromisszum nélkül lehet rajta akár hagyományos weboldalakat is. Egyedül az akkumulátoros üzemidő lett rövidebb, mivel a fejlettebb adatátviteli technológiák több energiát igényelnek működésükhöz.

Elődjéhez hasonlóan az iPhone 3G is támogatja a wifit, így például ingyenes hotspotok közelében is le lehet rá tölteni a leveleket, vagy a friss híreket. Az új iPhone-ba már GPS-t is építettek, noha a Google Mapsen alapuló funkcióján még van mit fejleszteni, egyelőre nem használható teljes értékű navigációs eszközként - noha joggal lehet számítani arra, hogy elérhető lesz hozzá nagyobb tudású térképszoftver is.

Tárhely van bőven

Az új iPhone-t 8 és 16 gigabájtos flashmemóriával felszerelt változatokban lehet majd megvásárolni: bár a háttértárat nem lehet cserélni, a jókora tárhely temérdek zeneszám, film vagy egyéb multimédiás tartalom raktározására elegendő.

Ugyanakkor a készülék gyengéjének számít, hogy meghökkentő módon nem támogatja az mms-t, a beépített 2 megapixeles felbontású digitális kamerájával pedig csak állóképeket lehet rögzíteni, videót nem.

Ausztriában már meg lehet venni

A német T-Mobile-nál már egyeurós áron is hazavihető az iPhone 8 gigabájtos változata, noha a hűségszerződéses konstrukcióban legalább 69 eurós, azaz 17 ezer forintos havidíjú csomag megfizetését is vállalni kell. A tizenhat gigabájtos modellt választóknak közel húsz eurót kell kifizetniük a készülékért, ha az ajánlott havi 89 eurós, mindent magába foglaló csomagot választják. Akik a mobilszámlájukkal szeretnének takarékoskodni, sokkal többet kénytelenek fizetni az iPhone-ért. A kisebb iPhone-modell csúcsára 200 euró, azaz közel ötvenezer, míg a 16 gigabájtosé 250 euró, vagyis nagyjából 62 ezer forint Németországban. A drágább készülékárat választók számára elérhető legolcsóbb szolgáltatáscsomag havi 29 euróba, azaz hétezer forintba kerül.

Forrás: [origo]

A szomszédos Ausztriában az iPhone hálózatfüggetlen, hűségszerződés és csatolt szolgáltatások nélkül hazavihető változatáért borsos 1500 eurós, vagyis közel 350 ezer forintnak megfelelő összeget kér el a T-Mobile. Azok, akik vállalják a havi 39-55 eurós, vagyis 9-12 ezer forintos díjcsomagra való előfizetést két éven át, 99, illetve 179 euróért (23-41 ezer forint) vihetik haza a készüléket az osztrák üzletekből.