Vágólapra másolva!
A T-Mobile augusztusban, a Vodafone szeptemberben jelentette be, hogy teljes mobilinternet-hálózatán elérhető az 1,44 Mbit/sec-es adatfeltöltést lehetővé tevő technológia.
Vágólapra másolva!

Idén ősszel akár a le- és feltöltési értékekkel is kampányolhatnak a szolgáltatók, ugyanis a 7,2 Mbit/sec-es adatforgalom egyre nagyobb területen érhető el. Az árak jelentősen csökkentek az elmúlt évhez képest, és továbbra is igen különböző csomagokat kínálnak a szolgáltatók, így mindenki ki tudja választani a pénztárcájához passzoló díjakat.

A Pannon ellenben még csak vizsgálja a HSUPA tesztelésének és esetleges bevezetésének megoldását, addig a másik két versenytárs már a teljes hálózatán elérhetővé tette a jelenlegi körülmények között leggyorsabb feltöltést lehetővé tevő szolgáltatást. A HSUPA a gyakorlatban annyit jelent, hogy gyorsabban lehet szöveget, képet vagy videót feltölteni a világhálóra, de jobb fejben tartani, hogy a havi forgalomkorlátba ezek a tartalmak is beleszámítanak, így érdemes odafigyelni, mikor a vicces videókat megosztja az ember.

A Vodafone esetében a tavaly megkezdett fejlesztések beüzemeléséről van szó, ugyanis a szolgáltató a teljes hálózatát lecserélte Huawei-eszközökre - korábban a Nokia Siemens Networks hálózati berendezéseit alkalmazták. Ezzel párhuzamosan a lefedett területek száma is megnőtt, így ma már 150 településen lehet HSDPA-val internetezni a Vodafone hálózatán. Ez a szám a tervek szerint év végére 182-re fog emelkedni. A Vodafone már a 3G hazai debütálásakor egy év lemaradásban volt a Pannon és a T-Mobile 2005 nyári indulásához képest, és úgy tűnik, hiába a gyors ütemű fejlesztések, mindig egy lépéssel a versenytársak mögött fog maradni a piros operátor ebben a technológiában, annak ellenére, hogy EDGE-hálózat fejlesztéssel sem fordítottak energiát.

A HSDPA-val lefedett települések versenyében a Pannon áll az élen, ugyanis a nyár végére már 341 területen érhető el a harmadik generációs mobilinternet. Utóbbi adat esetében azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a Pannon sok esetben csak 3,6 Mbit6sec letöltési sebességet tesz lehetővé a hálózatán.