Asus P320 - okostelefon nőknek

Vágólapra másolva!
Az Asus igazi alsókategóriás okostelefonnal rukkolt elő: lassú processzor, beépített GPS, wifi, érintésérzékeny kijelző, 3G hiánya. Ez a felhozatal ugyanakor relatíve alacsony árral párosul.
Vágólapra másolva!

Kézbe véve

A parányi méret és a pihe súly miatt egyből egy kifejezetten nőknek szánt telefont véltem felfedezni a készülékben. Ennek némileg ellentmond, hogy a telefon feketében kapható, ami pedig kifejezetten férfias jelleget kölcsönöz a készüléknek. A hölgyvásárlók számára jó hír lehet, hogy még rózsaszínben és arany árnyalatokban is elérhető a telefon. A mindössze 13 milliméter vastag és 105 grammos készülék simán elfér egy kézben- sőt, túl parányinak is tűnhet egy komolyabb mancsban. A lekerekített élek és a kissé szappantartó benyomást keltő tovább erősíti a nőies jelleget.

A kijelző alatt lévő ötirányú D-Pad sajnos görgetésre nem használható, de a korábban megszokott funkciókat pontosan látja el. A telefonban rejlő TI OMAP 200Mhz-es processzor 2005 magasságában került kereskedelmi forgalomba, tehát egy igen ósdi és lassú lapkáról van szó, amely viszont cserébe keveset fogyaszt. A 64 MB RAM-ot a P320 bal alján lévő microSD-kártya-slottal tudjuk bővíteni.

Forrás: [origo]
Egy kifejezetten nőknek szánt telefon

Kijelző

Sajnos az Asus most sem vitte túlzásba a megjelenítőre fordított erőforrásokat: a TFT LCD-képernyő túlzottan alacsony felbontású (204x320), főleg a ma elérhető, a P320-hoz hasonló, tehát kifejezetten a kijelzőről irányítható telefonok táborában. A 65 ezer szín átlagosnak mondható. Átmérője igen csekély, mindössze 2,6 inch, tehát a képernyőn alaphelyzetben viszonylag kevés információ jeleníthető meg, az amúgy napfényben tökéletesen láthatatlan LCD-n.

Forrás: [origo]
A TFT LCD-képernyő túlzottan alacsony felbontású

Mobilinternet

Az Asust több olyan ismerősömnek is a kezébe adtam, akik régóta vágytak windowsos telefonra, amelyben beépített GPS és a fejlett mobilinternet-technológiák is benne vannak. Utóbbi elvárásuk már a doboz hátoldalát átolvasva dugába dőlt, ugyanis az Asus bevállalta azt, amit egy okostelefontól már évek óta jogosan nem várna egy felhasználó: az Asus P320 ugyanis nem tartalmaz semmilyen mai értelemben vett gyors és modern adatkommunikációs megoldást. A leggyorsabb elérhető technológia az EDGE, amely ugyebár 270 kbit/sec-nél többre sajnos nem képes. Illetve még idesorolható a wifi, melyen keresztül a b és a g szabványokat is támogatja a szerkezet - de ehhez meg lefedettség kell.

Annak ellenére maradt ki a 3G és a HSDPA a készülékből, hogy az Asus P320 pont a mobilinternetezésre kifejlesztetett Windows Mobile 6.1 Professional operációs rendszert hordozza magában. Ennek megfelelően a készülék alapesetben tartalmazza a legújabb Internet Explorert, csakhogy kellően gyors technológia hiányában, a weben való szörfölés egyszerűen élvezhetetlen. Mindehhez tartozik egy olyannyira kicsi kijelző, hogy a komolyabb tartalmak megjelenítéséhez nagyfokú rugalmasságra szükségünk lesz. A telefon természetesen USB 2.0 kábelen vagy Bluetooth 2.0-n keresztül modemként is használható, csak legyen hozzá türelme az ügyfélnek, míg kivárja, amíg a laptopja kijelzőjén megjelenik az adott weboldal.