Már itthon is tesztelik a szupergyors adatletöltést

Vágólapra másolva!
A Vodafone új hálózati eszközeivel már a 14,4 Mbit/sec-es letöltési sebességre képes mobilinternetet teszteli.
Vágólapra másolva!

A Huawei vállalat újfejlesztésű hálózati eszközeivel a jelenlegi 7,2 Mbit/sec-re képes HSDPA után már a kétszer gyorsabb, 14,4 Mbit/sec adatletöltésre képes technológiát teszteli a Vodafone. Az operátornak jelenleg 190 településen érhető el a HSDPA-hálózata, és augusztus óta az HSUPA z 1,4 Mbit/sec-es feltöltési sebességet lehetővé tevő megoldás is elérhető a hálózaton. Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság célja kiszolgálni az ügyfelek igényeit, miszerint minél gyorsabb sebességgel lehessen adatot letölteni továbbra is kötöttségektől mentesen.

Beck György az idei Internet Hungaryn kifejtette, hogy számításaik szerint a három szolgáltató a hazai mobilinternet piacát egyharmad-egyharmad arányban birtokolja. Az éppen folyó kerekasztal-beszélgetésen a Gazdasági Kutató Intézet képviselője ennek ellentmondva a mobilpiacon tapasztalható százalékos megoszlásokat említett, hivatkozva saját kutatásukra. A Vodafone mindenesetre a 900 Mhz-es frekvencián elérhető mobilinternet lehetőségét is aktívan teszteli.

A 14,4 Mbit/sec-et lehetővé tevő kísérleti hálózat egyelőre messze van még a kereskedelmi szintű bevezetéstől, mivel az első teszteredmények kiértékelése hosszú és alapos munkát feltételez. Amennyiben tüzetesebben szemügyre veszik a felhasználók a HSDPA-képes eszközök piacát, úgy jól látható, hogy a 14,4 Mbit-et támogató készülékeket nemhogy Magyarországon, de Európában sem lehet tömegesen kapni, így még biztosan várni kell a már valóban sebesség terén is versenyképes megoldásra. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kezdeti HSDPA-képes eszközök eleinte csak az 1,8 Mbit/sec-et támogatták, ilyen készülék volt például a Nokia E90 Kommunikátor, amelyet a 3,6 Mbit/sec-es modemek és telefonok követtek.