A Telekom 4 lehet az egyik új mobilnetszolgáltató

Vágólapra másolva!
Pénteken a Nemzeti Hírközlési Hatóság konzultációt tartott a mobiltelefon-piac versenyélénkítésére és a szélessávú internet-lefedettségének növelésére október 22-én meghirdetett pályázatokról. 11 cég volt hivatalos.
Vágólapra másolva!

Eredményes pályáztatás esetén a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet, és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet. Az egyik hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató, tehát egyszerre kínálhat hang- és mobilnet-szolgáltatásokat. A másik pályázó a jelenleg nem használt 450 MHz-es frekvenciatartomány hasznosítására kaphat jogosultságot, így első sorban szélessávú mobilnetelérést biztosíthat leendő ügyfeleinek a ritkán lakott területeken és településeken.

Az NHH további öt csomagot hirdetett meg a 26 GHz-es frekvenciatartomány hasznosítására. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók, illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet, és hozzájárulhat ahhoz, hogy jelentősen emelkedjen az ország jelenlegi vezetéknélküli szélessávú internet-lefedettsége. A kiírást november 19-ig lehet megvásárolni. A két mobilpályázat eredményhirdetésére legkorábban 2008. december 22-én, a 26 GHz-pályázatok eredményhirdetésére pedig 2009. január 30-án kerülhet sor.

Telekom 4 - az egyik esélyes aspiráns

A Telecom 4 tervei alapján, egy esetleges győztes pályázatot követően rövid időn belül megkezdődne a hálózat fejlesztése, és munkahelyek teremtése - szögezte le Neumann Péter, a Telekom 4 vezérigazgatója. A cégcsoport már korábban jelezte, hogy igényt tart a negyedik GSM/UMTS-licenszre. Ennek érdekében a Telecom 4 közös vállalatot hozott létre az ADSL-szolgáltatóként megismert Externet Nyrt-vel - DreamCom Kft néven. Francis Kretz, a France Telecom korábbi alelnöke és a Telecom 4 jövőbeli igazgatósági tagja szerint, egy gyakorlatilag telített piacra belépni igen komoly kihívást jelent, de mindenképpen versenyélénkítő hatása van, illetve a felhasználók több alternatíva közül választhatnak, feltehetőleg a jelenleginél kedvezőbb árakon.