Intel Atom - konkurencia házon belül

Vágólapra másolva!
Az Intel Atom processzora méltán sikeres megoldás, ám a nagy népszerűség akár káros is lehet a cég számára. Erre a platformra már komolyabb gépeket is alapoznak a gyártók, amik, ha nem is feltétlenül olcsóbbak, üzemeltetési költségük mindenképp sokkal kedvezőbb, ami - így válság idején - fontos tényező lehet.
Vágólapra másolva!

Egyelőre még csak elmélet, de bármikor valósággá válhat az Atom processzorok dominanciája. Mint tudjuk, az Atom egy alacsony fogyasztású, viszonylag olcsó megoldás az Intel részéről, amit elsősorban netbookokban alkalmaznak - egyelőre. A Fujitsu Siemens legújabb netbookja, az U820 azonban már szinte mindent tud, amit az ember egy normális noteszgéptől elvárhat. Igaz a képernyő csak 5,6 hüvelykes, a memória maximum 1 gigabájt, és a merevlemez is csak 120 GB. Mégis, a viszonylag magas ár ellenére - 999 dollár - igen vonzó választás lehet sokak számára.

Az alig 600 grammos készülékbe beépített Bluetooth, és 802.11n vezeték nélküli technológiát rejtettek, valamint még egy Garmin GPS is belefért. Az 5,6 hüvelykes érintőkijelzőn ugyan nem túl látványos a Windows Vista, a lényeg mégis az, hogy a készülék - az Atom energiatakarékosságának köszönhetően - akár 4 órán át is működőképes akkumulátorról.

Forrás: [origo]
Üzemeltetési költsége sokkal kedvezőbb, ami - így válság idején - fontos tényező lehet

Szakértők szerint, ha ez a trend folytatódik, akkor bizony az Intel saját asztali processzorainak lesz konkurenciája az Atom. Márpedig miért is ne folytatódna? A Fujistu Siemens már jelezte, hogy következő, ezúttal már 12 hüvelykes kijelzővel szerelt készülékei is az Intel Atomra épülnek majd. Az ár ugyan kicsit húzós, hiszen elméletileg most olcsó PC-ről beszélünk, viszont a kis méret és a hosszú működési idő sokak számára lehet elég meggyőző.

Az Atom processzor átlagosan 10 Watt körül fogyaszt, míg a legolcsóbb Celeron-processzrok is legalább 15, de inkább 20 Watt körüli energiát igényelnek. A változások tehát első körben valószínűleg itt következnek majd be, azaz - ha valóban folytatódik a tendencia - elsőként a Celeronokat fogja kiszorítani az Atom, később pedig azokat a Dual Core procikat is, melyek jelenleg az árlista alján találhatók.

Forrás: [origo]
Az U820 már szinte mindent tud, amit az ember egy normális noteszgéptől elvárhat

Az Intel Atom processzorból, a harmadik negyedév során több mint ötmillió darabot szállított az Intel, tehát egyelőre a probléma még csak elméleti, mindazonáltal valósnak tűnik, hiszen a jelen gazdasági helyzetben minden fillér számíthat, még a fejlett nyugaton is. Habár az Atomos készülékek új generációja nem feltétlenül olcsóbb a jelenlegi laptopoknál, ha esetleg valaki asztali gépet építene köré, akár a villanyszámlával is lehetne spórolni. A problémát jelenleg is elemzik a szakemberek, míg egy Intel-szóvivő szerint az Atom még "fejlődésben van", és ki tudja mi lesz a végkifejlet.