Mobilnet-szolgáltató válhat a Google-ból

Vágólapra másolva!
Az internetes vállalat elnyerte az amerikai médiahatóságtól a műsorszórásban kihasználatlan rádiófrekvenciákat, amelyen az USA-t lefedő mobilnet-szolgáltatást indítana.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnökválasztás napján nemcsak a demokrata párt, hanem a Google is győzelmet aratott: az internetes vállalat és partnerei hosszas közdelem után elnyerték az USA médiahatóságától (FCC, az amerikai ORTT) a white space frekvenciatartomány használati jogát - adta hírül a TechCrunc. A döntés nyomán a Google hamarosan vezeték nélküli internetszolgáltatást indíthat a korábban az analóg tévé- és rádióadások frekvenciasávjainak védőzónájaként fenntartott
hullámhosszokon.

Mi az a white space?

White space-nek nevezi a szakma azokat a frekvenciákat, amelyek kihasználatlanok. A nagyjából üres sornak, vagy üres térnek fordítható kifejezéssel a "szabad" frekvenciablokkokat illetik.

A white space használata ellen eddig a távközlési vállalatok és sportszövetségek ágáltak leginkább az FCC-nél, mondván, az üres frekvenciákon való adatszolgáltatás zavarná saját hullámhosszaikat. A szolágltatók érthetően hagyományos piacukért aggódtak, míg a sportszövetségek a közvetítéseknél használt rádiós eszközöket féltették az interferenciától, ám ezeket az érveket az FCC alaptalannak ítélte.

A Google és támogatói a digitális adások bevezetésével még inkább felszabaduló országos UHF- és VHF-frekvenciák birtokában egy "egész Amerikát lefedő wifit" indíthat el, ami jó alternatívája lehet a mobilhálózatoknak. Az elemzők szerint az új frekvenciasávot elsősorban az Android operációs rendszerrel működő Google-mobilok tudják majd kihasználni, amelyeket felruházhatnak azzal a képességgel, hogy menet közben váltsanak hálózatot, ha beérnek egy-egy white space-es "adáskörzetbe".

Elképzelhető, hogy a Google, abbéli igyekezetében, hogy minél több felhasználót vonjon be az interetezésbe, ezzel növelve saját piacát, ingyenes netszolgáltatást indít majd a tévés frekvenciákon. Az internetes vállalatnak viszont várnia kell egy kicsit a white space-képes készülékek megjelentetésével, mivel az FCC először egy sor tesztelést írt elő, hogy egész biztosan kizárja az interferenciával kapcsolatos aggodalmakat.