Vágólapra másolva!
Miközben javában zajlik az LTE és a WiMAX közti technológiai rivalizálás, az LG egy igen jelentős újdonságot mutatott be - a világ első, mobiltelefonba építhető LTE-chipjével akár 60 Mbit/sec-es sebességgel lehet letölteni az internetről.
Vágólapra másolva!

Az új 3GPP LTE-chip egyaránt használható mobiltelefonokban és adatkártyákban, így a laptopon mobilinternetezők sem maradnak ki semmiből. Az elméletben 100 Mbit fel- és 50 Mbit letöltési sebességből az új LG lapkával a tesztek során 60/20 Mbit valósult meg, és ez még így is jóval gyorsabb adatletöltést jelent a jelenlegi HSDPA hálózatokkal (7,2 Mbit) szemben.

Az új, parányi lapka tökéletesen alkalmas arra, hogy mobileszközökbe építésék - a koreai mérnököknek sikerült egy 13x13 milliméteres chipbe tömöríteni az első hordozható LTE-adóvevőt. Az LG újdonságát egyelőre a gyártó saját fejlesztésű, Windows Mobile operációs rendszert futtató készülékeiben próbálták ki.

Az LTE (Long Term Evolution) technológia alatt a negyedik generációs mobil-adatátviteli megoldást értjük, bár egyes értelmezések alapján az LTE valójában csak a 4G előszobája. Ez a vezeték nélküli megoldás jelentheti az újabb komoly előrelépést a jelenleg használt HSDPA-megoldásokkal szemben, mivel az új hálózati rendszer jóval több adatot képes lefelé és felfelé továbbítani az egyes eszközök között.

Arról már megoszlanak a vélemények, hogy szükség van-e a mobiltelefon-felhasználók számára egy újabb mobilinternet-megoldás bevezetésére, mivel a HSDPA jelenleg már tart ott, hogy képes kiszolgálni a felhasználók igényeit. Azonban az egyre növekvő mobilinternet-előfizetői tábor - mely számítógépükön keresztül csatlakozik a világhálóra - már igényli az akár 20 Mbit/sec-es szélessávú hozzáférést - a videótartalmak megnövekedett mérete és minőségi javulása miatt.