Fehér Zsombor és Viktor - Kerekes Band

Vágólapra másolva!
A Kerekes Bandből hosszú, kitartó tanulás és örömzenélés során csiszolódott a magyar népzene dallamait a populáris könnyűzene legkülönbözőbb műfajaival elegyítő zenekarrá. Korszakalkotónak is nevezhető újításuk, hogy az autentikus magyar népzenét funk, jazz, rock, pszichedelikus és elektronikus zenei műfajokkal társítva formálják egy egészen szokatlan, általuk csak ethno funkként aposztrofált stílussá. A Fehér testvérekkel arról beszélgettünk, mindebben milyen szerepet játszik az internet, a műfajban hogyan használják a háló előnyeit?
Vágólapra másolva!

Szeptemberben jelent meg az új albumotok. Más, mint az előző? Megvolt a lemezbemutató koncert is...
Zsombor: A Fel a kalappal! szerintem dúdolhatóbb, haraphatóbb, és Ethno Funkosabb lett, de ugyanolyan pimasz, mint a Pimasz volt. Az A38-on tartott lemezbemutató úgy sikerült, ahogy szerettük volna: közel teltház és tomboló közönség.

Ha valaki ellátogat a honlapotokra, egy nagyon igényes, jól összerakott és karbantartott felületet talál.
Viktor:
A fő cél az volt, hogy kellőképpen informatív, szórakoztató és a sajtó számára is megfelelő legyen a website. A grafikai megoldások aztán még nagyobbat dobtak az alapkoncepción, ezért külön köszönet a készítőknek. Hogy egy kicsivel többet adjunk, mint a többi zenekari honlap, elindítottuk egy általunk szerkesztett online havilapot Sztárhírek címmel, amiben a bulvárnyelv sodró lendületével és bájával írunk arról, melyikünk hol nyitott éttermet, hogy szerepelt az olimpián, vagy épp hogyan ismerkedett meg Jennifer Lopezzel. Nincs titkolnivalónk. Így az unalmas koncertdátumokon kívül kap valami pluszt is a látogató.

Zsombor: Ha már instrumentális zenét játszunk, legalább ennyi verbalitást kapjanak tőlünk a hallgatók.

Nálatok eleve nem csak a szokásos anyagok vannak fenn. Videók, webshop, és a MySpace linkje is megtalálható.
Viktor: Régen, ha zenét akartam keresni elmentem a zenei könyvtárba, ahol a könyvtáros büszkén mutatta az újonnan megszerzett 2001-es Anastacia albumot. Ma rámegyek a Youtube-ra vagy a MySpace-re, és Muddy Waterstől John Digweedig mindent megtalálok. Ezért az ezeken való jelenlét jelenleg alapkövetelmény. Mi igyekeztünk ötvözni a honlapon is a két oldal sajátosságait: van zene, van videó, lehet lemezt és pólót rendelni és olvasgatni.

Az oldalatok teljesen jól dizájnolt, hogyan passzol a fejlett technológia a népi gyökerekből táplálkozó zenéhez?
F.V.: A nehézeke után a legnagyobb találmány egyértelműen az internet. De ezen kívül nem sok köze van az informatikának a paraszti élethez.

Ha már itt tartunk, mennyire pontos megnevezés a világzene a Kerekes Band kapcsán?
Zsombor: Én nem csípem a világzene megnevezést. Az ethno funk sokkal ütősebb: a világzene olyan lányos. Menekülünk a szentimentális dolgok elől, ezért is nincs női énekesünk.

Figyelemmel kíséritek a többi zenekari honlapot?
Viktor: Amikor egy éve megterveztük a honlapstruktúrát, vagy 500 zenekari honlapot néztünk végig. Sokan még nem ébredtek rá - főleg bizonyos műfajokban, illetve az idősebb generáció zenészei között -, hogy ahogy egy lemezborítót vagy egy zenekari fotót meg kell tervezni, úgy egy honlap sem lehet egy pink háttéren villogó 14-es Arial Boldok és vicces windings jelek halmaza.

Az internet hatással lehet-e a kultúra fogyasztására azáltal, hogy egy szűkebb kör számára érdekes alkotásokat, vagy annak hírét is célba juttatja?
Viktor: Az internet és a mindenki számára elérhető zenei szoftverek kivették a nagy kiadók kezéből a monopóliumot. Mi is szerzői kiadásban jelentetjük meg a lemezeinket, csakúgy, mint sok zenésztársunk. Ez korábban lehetetlen lett volna az irdatlan stúdióköltségek és a drága lemeznyomás miatt. Mindenki jobban járt: a Megasztárok mellett ma megjelenhetnek olyan zenék is, mint a Barabás Lőrinc Eklektric, az Irie Maffia, a Hangmás, vagy a Kerekes Band. Ez áttételesen az internetnek is köszönhető.

Zsombor: 100 %-ban a netnek köszönhető az is, hogy Hendrix hammondosa, Mike Finnigan a Pop Szegecs című számunkban játszik. Ezt 10 éve lehetetlen lett volna kivitelezni. Ma felteszed egy FTP-re, 10 perc múlva letöltik San Franciscóban, másnap feljátsszák egy stúdióban, és akár aznap itt is van. Senki ne becsülje alá az internet hatalmát!

Hogyan értékelnétek a 2008-as éveteket?
Zsombor: Mindig egyre jobb éveket zárunk. A 2008-as év számunkra a Jamaicai Jazz Fesztiválon való részvételt, a Fel a kalappal! lemezt és a Kultúrák Közötti Párbeszéd Évének Nagyköveti címét jelentette.

Mi a terv jövőre?
Zsombor: Még több külföldi és hazai fesztiválkoncert. Több origós interjú...