A mobilneté lesz a következő évtized

Vágólapra másolva!
A Berg Insight még decemberben megjelent friss tanulmánya alapján a világ fejlettebb országaiban az internetelérések közül a mobilinternet lesz a domináns technológia.
Vágólapra másolva!

Az asztali számítógépek száma 2008-ban meghaladta az egy milliárdot, és az internet-felhasználók tábora - ez másfél milliárd internet-előfizetőt jelent globálisan. Ezzel párhuzamosan a mobilelőfizetők száma meghaladja a négy milliárdot, és ők mind potenciális felhasználói a mobilinternetnek. 2006-2007-hez képest megduplázódott a 3G- és WCDMA- előfizetők tábora: 2008 júniusában 235 millió WCDMA- és 100 millió EV-DO-technológiát használót létezett a világon.

A hálózatok növekvő letöltési sebessége önmagában kevés lenne a 3G népszerűsítéséhez. Fontos, hogy a felhasználó már az első alkalommal egy megbízható, modern és kényelemes megoldást ismerjen meg a mobilinternetben, illetve az sem elhanyagolható, hogy a felhasználó minél barátságosabb, és egyszerűbb felületeken keresztül kapjon attraktív tartalmakat.

A mobilon való netezéssel kapcsolatban is fontos megállapításokat tesz a Berg Insight. A felhasználók ugyanazt az élményt akarják viszontlátni a mobiltelefonjukon, az asztali gépükön és laptopukon egyaránt, amit már az évek alatt megszoktak. A piackutató szerint azok a mobiltelefonra optimalizált szolgáltatások lesznek népszerűek, amelyek testre szabhatók, figyelembe veszik az előfizető tartózkodási helyét és böngészési szokásait.

A fejlettebb nyugati országokban a felhasználók elsősorban kiegészítőként használják a mobilinternetet a vezetékes internet mellett. A Berg Insight szerint ezeken a piacokon a mobilinternet az elkövetkezendő évtizedben továbbra is egyre népszerűbb megoldás lesz, és elterjedését gyakorlatilag semmi sem fogja gátolni.