Budapesten teszteli LTE-hálózatát a Vodafone

Vágólapra másolva!
A Mobile World Congress utolsó napjainak egyik legizgalmasabb bejelentése a Vodafone és a Verizon képviselőitől hangzott el. Az Egyesült Államokban közösen tevékenykedő két szolgáltató számos európai nagyvárosban, köztük Budapesten fogja tesztelni 60 Mbit/Sec-re képes LTE-hálózatát.
Vágólapra másolva!

A Verizon bejelentése alapján már három területen is ki lehet próbálni a kutatásban részt vevő szerencséseknek az operátor vezeték nélküli, 60 Mbit/sec letöltési sebességre képes LTE-hálózatát. A szolgáltató szerint 2010-ben indulhat a kereskedelmi szintű rendszer is. A Verizon technológiai igazgatója, Dick Lnych bejelentése azért is érdekes, mert az Egyesült Államokban tevékenykedő szolgáltatók közül így a Verizon lehet az első, aki a nagyközönség előtt is prezentálni tudja a ma még hihetetlenül gyorsnak tűnő megoldását. Az AT&T és a T-Mobile egyelőre GSM-hálózatának továbbfejlesztésén dolgozik, a Sprint és a szóban forgó Verizon ellenben a CDMA-rendszereit emeli új szintre.

A Verizon Wireless és a Vodafone élesben is kipróbálta már az új hálózatot: a Minneapolisban, Columbusban, Ohióban és Northern Nem Jerseyben is folytak kísérletek, amelyekkel párhuzamosan olyan nagy európai városok is részt vesznek a tesztelésben, mint Madrid, Düssledorf vagy Budapest. A tesztidőszakban 50 és 60 Mbps sebességet sikerült tartósan elérni, de a végleges átlagos letöltési adat csak közvetlenül a kereskedelmi bevezetés előtt lesz publikus. Ez sajnos csak töredéke lesz a tesztek során mért adatnak, mert a kereskedelmi szintű mobilinternetben az egy adótorony által nyújtott sávszélességen több előfizetőnek kell osztoznia.

Jelenleg a frissen megszerezett 700 MHz-es frekvencia spektrum tesztelése folyik, amelynek végeredményét Dick Lynch szerint 2010-ben tapasztalhatják meg az előfizetők. Ha a kutatások sikerrel zárulnak, úgy a Verizon dinamikus terjeszkedésbe és fejlesztésbe fogna, hogy olyan területek is lefedhessen az Egyesült Államokban, ahol eddig nem volt szélessávú mobilinternet. A magyarországi bevezetés ellenben 2011 előtt nem várható.