Mobilinternet fénysebességgel

Vágólapra másolva!
A több európai uniós program által is támogatott IPHOBAC projekt keretében 12 GB/s letöltési sebességet sikerült elérni vezeték nélküli mobilinternet-hálózaton keresztül.
Vágólapra másolva!

Az Integrated Photonic mm-Wave Functions For Broadband Connectivity (IPHOBAC) projekt jelenleg európai kutatókból áll, akiknek az a céljuk, hogy Európa is rendelkezzen olyan, önálló vezeték nélküli technológiával, mellyel felveheti a versenyt a jelenleg elterjedt megoldásokkal. Az európai unió támogatását is élvező kísérlet keretében olyan szélessávú (optoelektronikai) hálózatot fejlesztenek, amelynek működése a rádiótechnológia megalkotása során használt mechanizmusokat alkalmazza a 60 GHz-es frekvenciatartományban.

A 2008 decemberében indított kísérletek keretében egészen elképesztő, 12 GB/s letöltési sebességet sikerült elérni 20 méteres távolságon belül, vezeték nélkül. 40 méteres távolság esetén 10 GB/s-ra volt képes a technológia. A működőképes prototípusokban a fénytartomány és a különböző technológiák alkímiai ötvözése játszott kulcsszerepet. Az adatkommunikáció magasabb szintjén már nem alkalmaznak tekercseket és kondenzátorokat, illetve más korábbról ismert eszközt. Az IPHOBAC működésében a fény játssza a kulcsszerepet, egészen pontosan azok a lézerek, amelyek Distributed Feedback Laser technológia segítségével egyfajta interferenciaszűrőt alkotnak. A szilíciumot tartalmazó eszközök áramkörei diódákat tartalmaznak.

A projekt keretében angol, francia, spanyol, szlovén és német egyetemek vesznek részt a kutatásban, de természetesen azok a meghatározó európai kutatóvállalatok, mint a francia Thales, az Alcatel vagy a brit Centre for Integrated Photonics is aktív szerepet tölt be a kísérletekben. A fejlesztők által publikált HD-minőségű videón nyomon követhető a vezetékes és a vezeték nélküli technológiák fejlődése.

Az IPHOBAC projekt olyan helyeken lehet hosszú távon kiváló megoldás, ahol az optikai hálózat már jól kiépített, de a végfelhasználókhoz történő kiépítés már túlzottan drága lenne. Ebben az esetben az új, vezeték nélküli technológia segítségével lehetne kapcsolatot teremteni a felhasználó és az optikai hálózat között. Az IPHOBAC terméke akkor kerülhet kereskedelmi forgalomba, ha sikerül a 10 Gb/s sebességet akár 500 vagy 1000 méteres távolságban is elérni a két eszköz között.