Hangos keresésben látja a jövőt a Google

Vágólapra másolva!
A keresőcég szerint a jövőben az íróasztaltól távol mobiltelefonunk mikrofonjába mondjuk majd keresőszavakat, ha meg akarunk tudni valamit - a Google nagy üzleti lehetőséget lát a hangalapú telefonos keresésben.
Vágólapra másolva!

Minderről Vic Gundotra, a társaság műszaki alelnöke a San Francisco-i Web 2.0 Expón beszélt. Az eseményen elhangzottak szerint a Google a legnagyobb üzleti lehetőséget a mobilpiacon az egyelőre még nem túlságosan elterjedt, beszédalapú keresési technológiákban látja - számolt be a BBC.

Ugyanakkor a hallgatóság előtt Gundotra beismerte, hogy cége hangalapú technológiái ugyan a kezdetekben nem voltak túl hatékonyan használhatók - például csak amerikai akcentussal bemondott információkat tudtak értelmezni, ráadásul a gyakran félreismerte a szavakat a rendszer. Bár az alelnök nem közölt adatokat arról, hányan használják a Google hangos keresési szolgáltatásait, elmondása szerint a technológia már elérte a fordulópontot. Elég jól használható, rendkívül dinamikusan bővül felhasználói tábora, és nagyon sok lehetőséget látnak benne, a keresőóriás jövőbeli mobilstratégiájának egyik alapkövét képezi.

Gundotra úgy fogalmazott, a beszédalapú megoldás is azok közé a technológiák közé sorolható, amelyeket használatuk során tudnak egyre jobbá csiszolni. A társaság iPhone mobilokról elérhető szolgáltatás hatékonysága például 15 százalékot javult csak annak köszönhetően, hogy egyre többen veszik igénybe, amelynek nyomán mind több adatot tudnak elemezni az üzemeltetők (a szolgáltatás azóta már a Google Android szoftvert futtató T-Mobile G1-es, és a BlackBerry készülékekhez is elérhető).