Még csak álom a korlátlan mobilinternet

Vágólapra másolva!
A széles sávú internetezés már jó minőségben elérhető, ráadásul a hozzáférést vásárlók közel fele választja ezt a megoldást a vezetékes technológiák helyett. A korlátlan letöltést biztosító csomagokat viszont nem lehet megbízhatóan nyújtani a jelenlegi technológiákkal -  nyilatkozta Winkler János, a T-Mobile vezetője.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese egy budapesti sajtóbeszélgetésen elmondta, a mobil távközlési piacot jóval kisebb mértékben érinti a gazdasági világválság, mint más iparágakat. Bár pontos bevételi adatokat nem közölt, ennek alátámasztásául megemlítette, hogy az utóbbi hónapokban nem csökkent az aktívan használt SIM-kártyák száma itthon a hírközlési hatóság statisztikái szerint.

A T-Mobile vezetője azt is elmondta, mostanra jelentősen emelkedett az internetezésre használt előfizetések száma, a hazai piacon tavaly decemberben 627 ezer darab ilyen SIM-kártyát regisztráltak. A mobilinternet sikerét jelzi az is, hogy a tavaly eladott széles sávú hozzáférések 49 százaléka már ezt a technológiát használja a telefonvonalon vagy kábeltévén keresztül nyújtott megoldásokkal szemben. Winkler szerint a T-Mobile lefedettsége elég jónak mondható (lakosságra vetítve 68 százalékos), 1-3 megabit/s-os sebességet pedig az egész országban megbízhatóan tudnak nyújtani, még ha a maximális 7,2 megabit/s-os elérés nem is érhető el mindenütt. Az üzletágvezető szerint a sebességet lehet még emelni, amelytől az eladások további gyarapodását remékik.

Ugyanakkor Winkler úgy véli, míg a vezetékes technológiákkal már igen, ám mobilon a jelenlegi legfeljettebb HSDPA-megoldással sem lehetséges korlátlan mobilinternetes szolgáltatást üzemeltetni megfelelő rendelkezésre állással (a társaság legdrágább internetcsomagjával 15 gigabájt adat le- és feltöltése lehetséges egy hónapban). Ezen ugyanis még extrém forgalmat bonyolító felhasználók szűk köre képes lelassítani, vagy akár megbénítani a hálózat működését. A szakember szerint a korlátlan mobilinternet-szolgáltatás beindítására majd az LTE (Long Time Evolution) technológia ad majd lehetőséget, az ugyanis hatékonyabban használja a rádiófrekvenciákat, és kiépítése is gazdaságosabb lesz az operátorok számára - viszont valószínűleg még néhány évet is várni kell bevezetésére.