Kiss Ádám humorista imád útvonalat tervezni

Vágólapra másolva!
A Showder Klub népszerű humoristája ízig-vérig mai fiatal, akit érdekelnek a technikai újdonságok, szívesen használja őket arra, hogy megkönnyítsék az életét. Az internet is jó barátja, hiszen egy naprakész stand-up komedistának képben kell lennie a hírekkel, hírességekkel kapcsolatban. Ha éppen nem a színpadon ál és a közönségnek dumál, akkor Kissfilmeket készít.
Vágólapra másolva!

Mennyire vagy naprakész a modern technikai eszközökből?

Csak annyira érdekel, mint más átlagos fiatalt. Van egy viszonylag komolyabb asztali számítógépem, amelyet egy haverommal állítottam össze. Mivel kisfilmeket készítek és vágok, ahhoz szükséges volt a több memória és a megfelelő videokártya. Ezen kívül van egy egyszerű laptopom, amit néha magammal viszek és egy teljesen átlagos telefonom, ezzel ki is fújt.

A filmkészítést hobbiból űzöd?

Igen, mondhatjuk. Kissfilmeket gyártok - így két ss-el. Autodidakta módon fejlődöm. Anno megmutatták, hogy hogy működik a vágóprogram, és akik most látják a műveimet, azt mondják, már egész jók. Nem úgy kell elképzelni, hogy ezek vígjátékok, vagy drámák, nem írok forgatókönyvet, hanem például megörökítem a nyaralást a barátaimmal, vagy a nagyapám 75. születésnapját. Ezek amolyan klip-szerű, zenés, összevágott, felgyorsított, lelassított amatőr filmek.

Szerinted a ma kapható sok kütyü megkönnyíti vagy bonyolultabbá teszi az életünket?

Szerintem abszolút megkönnyíti. Pár hete olvastam, hogy az iPhone-ra le lehet majd tölteni a Vatikán által küldött imákat. Már itt tart a fejlett világ, hogy letöltöd, hogy istenbáránya.mpeg - bár pontosan nem tudom, hogy fog működni. Miért nehezítené meg a technika az életünket? Lehet, hogy a telefonszámlát ki kell fizetni, de szerintem óriási dolog, hogy az unokatestvérem Bécsben él, az egyik legjobb barátom Göteborgban, a másik pedig Londonban, és tudok velük interneten beszélgetni úgy, hogy közben látom is őket. Régen ez elképzelhetetlen volt. Szerintem pozitív irányba haladunk a technika terén.

Sokat internetezel?

Attól függ, hogy hol kezdődik a munka és meddig tart a szórakozás. Az én munkám 0-24 órás, a Blikktől a HVG-ig, a Mónika Show-tól a Híradóig mindent megnézek, amit csak tudok, hiszen így tudok reflektálni azokra a dolgokra, amik viccesek. Van egy honlapom (kissadam.hu). Mióta az elkészült, még többet internetezem, mert azzal is van dolgom, szerkeszteni kell. Napi 20 percet biztosan eltöltök vele.

A honlapodat te készítetted és a tartalmát is te felügyeled?

Nem, ezt megcsinálták nekem azok, akik létre tudnak hozni egy honlapot, mert én abszolút nem konyítok hozzá. Amióta kész van, én töltöm fel tartalommal, ahogy tudom, és ahogy időm engedi. Én írom be, hogy mikor és hol lépek fel, én teszem fel azt a cikket, ami előzőleg készült velem valamelyik médiumban és én töltöm fel a képeket és a videókat is. Azért annyira nem bonyolult az oldal, van összesen 5 menüpont, fellépések, galéria, vendégkönyv stb.

Melyik számodra az internet leghasznosabb funkciója?

Az útvonaltervező. Sokat lépek fel, és amikor érkezik egy felkérés, hogy jövő héten Bivalyszentbasznádon, a faluházban kell fellépni, akkor beírom az útvonaltervezőbe az úti célt, és kiírja, hogy hány km-re van és hány óra alatt érek oda. Ez számomra nagyon hasznos. Nagyon szeretem a Google Earth-öt, azt is gyakran nézegetem. Szeretem a hírportálokat, kényelmes, hogy nem kell lebattyogni az újságárushoz, elég, ha az ember bekapcsolja reggel a gépet és a kávé mellett el tudja olvasni a híreket a monitoron.

Meddig bírnád netkapcsolat nélkül?

Nem vagyok függő. Most sem voltam itthon 5 napig és nem hiányzott. Nem azért megyek fel mindennap a netre, mert nem bírom nélküle, hanem hogy ne tornyosuljanak a megválaszolatlan e-mailek. Szerintem sokáig bírnám internet nélkül, nem baj, ha néha nem kell azon kattogni, hogy mi történt a nagyvilágban.

Használsz mobilnetet?

Most szeretnék vásárolni. Több ismerősöm használja, és pozitívak a vélemények. Ezt sem gondoltam volna pár éve, hogy bárhol az országban kinyitod a laptopot és máris van internetelérésed. Ki tudja, mi lesz még pár év múlva.

A saját honlapod fóruma mellett olvasol más fórumokat is?

Ritkán. Amikor elindult a tévében a Showder Klub, akkor figyeltem a fórumokat, mert kíváncsi voltam, hogy hogy tetszik a népnek. Az egy dolog, hogy megállítanak az utcán, hogy "Tök király!", de nem tudhatják, hogy én is belenézek az adott fórumba, ahol megírják, hogy ez vagy az jó volt. Visszajelzés szempontjából voltak érdekesek ezek az oldalak számomra.

Szerinted van hátránya a világhálónak?

Ésszerűen kell hozzáállni. Nyilván, aki napi 7-8 órát internetezik, az hátrányos helyzetű. Minek? Mi 10 éve sem interneteztünk napi több órát, nagyapáink meg főleg nem, mégis boldogan éltek. Az zavar, amikor a spam-ek betámadnak. Azáltal, hogy látjuk a világot, a világ is lát minket. Tudják, hogy hány óra hány perckor léptem be az adott oldalra, és mikor klikkeltem kettőt az egérrel. Gondolom, aki megosztja az adatait a neten, az bekerül egy rendszerbe, és talán nem mondanám, hogy megfigyelik, de mindenesetre tudnak róla. Ez talán egy hátrány.

Mióta használsz mobilt?

2000 környékén egyszer akkora hó volt, hogy eltűnt velem egy személyvonat hét és fél órára. Akkor anyukám másnap vett nekem egy mobiltelefont, mondván, hogy még egyszer ő ezt nem szeretné átélni. Nagyrészt telefonálok és sms-ezek a készülékemmel. Az jó dolog, hogy akármilyen vicceset látok, előkapom a telefont és fényképet vagy videót készíthetek vele.