Januártól csak előhívóval együtt működnek, így 11 jegyűek lesznek a mobilszámok

Vágólapra másolva!
Január közepétől mobilhíváshoz nem elég a hét számjegy tárcsázása, kötelező lesz a hálózat és szolgáltató előválasztó számok használata is, függetlenül attól, hogy a hívott féllel azonos vagy eltérő mobilcég szolgáltatását vesszük-e igénybe.
Vágólapra másolva!

Az ezt szabályozó kormányrendelet azért született meg, mert a számhordozhatóság elterjedésével már bizonytalan, hogy az adott ügyfél a jelenlegi hét számjegy alapján pontosan azt a felet éri-e el, akinek a hívást szánja. Problémát okozhat az is, ha valaki a mobiltelefonjában a hét jegyű számokat tárolta, majd szolgáltatót vált, s ezután indít hívást a telefonkönyvből.

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője az MTI-nek elmondta, azt javasolja, hogy az ügyfelek a telefonkönyvben tárolt adatok módosításakor ne a 06-20-as, 06-30-as vagy a 06-70-es számot üssék be a tárolt 7 számjegy elé, hanem a +3620-ast, a +3630-ast vagy a +3670-est, mert így külföldről is hívhatók a számok.

A kormányrendelet szeptember 15-től hatályos, a szolgáltatóknak pedig december 15-ig kell írásban értesíteniük az ügyfeleket a január 15-én bekövetkező változásokról.

Márton György elmondta azt is, hogy január közepétől a három magyarországi mobilszolgáltató 0-val és 1-sel kezdődő mobilszámot is kiadhat, s így 2-2-2 millióval bővül a három mobilcég által kiadható számok összessége.

Az NHH legfrissebb adatai szerint július végén 11 millió 888 ezer ügyfele volt három szolgáltatónak. A három mobilszolgáltató ügyfelei júliusban 3188 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a 2004. május 1. óta igénybe vehető számhordozás eddig összesen 279 213 mobilszámot érintett.