Okosabb lett a mobilböngésző

Vágólapra másolva!
Egyelőre még csak béta változatban, de már elérhető, és elég stabilan működik a mobiltelefonokon futtatható Opera Mini 5-ös verziója, amely végre böngészőlapokat is kezel, felszerelték jelszómenedzserrel, és kezelése is egyszerűbb elődjénél.
Vágólapra másolva!

Az Opera Mini egy olyan böngésző, amely egyszerűbb, GPRS-adatátvitelre képes és a Java technológiát támogató, kis képernyős mobiltelefonokra is letölthető, és egészen elfogadható böngészési élményt biztosít. Ez annak köszönhető, hogy a szoftver működését a norvég cég által működtetett szerverháttér segíti, amely tömöríti, és úgy továbbítja az adatokat a korlátozott világháló-elérési képességgel rendelkező telefonokra, ezáltal gyorsítva a böngészés folyamatát. A programból számtalan különféle mobilra elérhető verzió létezik, az alapmodelleken futtathatótól az okostelefonokig. Meg lehet nézni vele az iWiW-től kezdve a Facebookon át a Twitterig vagy az ismert hírszájtokig bármit, de a Gmail leveleket vagy a dokumentumokat is meg lehet nyitni a Minivel.

Forrás: [origo]

Az Opera legutóbbi stabil verziója a 4.2-es verziószámot viselte, a készülő 5-ös verzióból pedig most vált letölthetővé a legfrisebb kiadás: bár ez még nem végleges, eddigi tapasztalataink alapján elég stabilan működik, hasznos új funkciói miatt pedig ajánlott kipróbálni: letölteni a http://m.opera.com/next/ címről lehet a mobil beépített browserével.

Menedzseli a jelszavakat

Az 5-ös Opera Mini végre jelszómenedzsert is tartalmaz, amellyel biztonságosan lehet raktározni például a közösségi oldalakhoz vagy a levelezéshez tartozó kódokat és felhasználói neveket. Megújult az indításkor megnyíló Gyorshívó (Speed Dial) felület is, ezen most már a szájtok miniatűr előnézeti képei is láthatók - a szájtok kényelmes és gyors elérését biztosító felületre a könyvjelzők közül bármely kedvenc oldal bepakolható.


Ezt tudja az Opera Mini 5: bemutatóvideó

Több füllel kényelmesebb böngészni

Egy másik fontos újítás, hogy az ötös Miniben már egyszerre több oldalt is kényelmesen meg lehet nyitni, ez ugyanis már támogatja a böngészőlapok kezelését, így a behívott szájtok között a felhasználó kényelmesen ugrálhat, bár egyszerűbb, kis teljesítményű készüléken célszerűbb kevesebb oldalt megnyitni rajta.

A menürendszer felépítése telefonmodellenként eltérhet, az egyszerűbb készülékek esetében a Menu gombot lenyomva lehet előhívni, és a nyílgombokkal lehet mozogni benne: felfele a címsor és a Google-keresőmező található, új lapot pedig a felül lévő + jelre bökve lehet nyitni. A lefele nyilat nyomkodva a könyvjelzők, a beállítások és a nyitóoldal érhető el, s itt található a kilépés is. Az új, egyszerűbb kezelőfelület mellett a Mini már tudja kezelni az érintőképernyőt is, ha ilyen eszközre telepítik.