Jövőre érkezhet a 100 megabites mobilnet

Vágólapra másolva!
A japán NTT DoCoMo mobilcég várakozásai szerint már a jövő év végén elérhetővé válnak a 3G és a HSDPA utódjának számító LTE technológiát támogató lapkák, amelyek akár száz megabites letöltési sebességet tudnak majd biztosítani, vagyis tízszer gyorsabbak lesznek a jelenlegi megoldásoknál.
Vágólapra másolva!

A teljes nevén Long-term Evolution, vagyis hosszútávú fejlődés nevet viselő technológiát 2010-ben kezdi kiépíteni a szigetországban dollármilliárdos befektetéssel. A megoldás a jelenlegi csúcsnak számító HSDPA-nál nagyjából tízszer gyorsabb, 100 megabites letöltési sebességet tud biztosítani, ilyen tempóval egy perc alatt egy CD tartalmát (700-750 megabájt adatot) lehet letölteni egy laptopra mobilinternetes kapcsolaton át. Az új megoldás alkalmazásával a feltöltés, vagyis az adatok küldése feleekkora, 50 megabit/s-os sebességgel történhet.

Az NTT DoCoMo egy kiállításon már be is mutatta az első LTE-lapkát, amely a fenti szupergyors sebességre képes, ráadásul átmérője csupán 6,8 milliméter. A gyártó ugyanakkor csupán laptopba csúsztatható adatkártya és USB-s modem prototípusait állította ki, ezek végleges, kereskedelmi példányai a tervek szerint már a jövő év végén megjelenhetnek. Ugyanakkor a cég az új generációs mobilnetet támogató telefont nem állított ki, ezek ugyanis csak később, 2011-ben válnak majd elérhetővé.