Több százmillió dollárt spórol meg a mobilos Opera

Vágólapra másolva!
Az Opera Mini felhasználói világszerte több mint 670 millió dollárt spórolnak meg a mobilnet-számlából a fejlesztők adatai szerint. A weboldalakat tömörített formában letöltő mobilos szoftver Kelet-Európa és Ázsia országaiban a legnépszerűbb.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben világszerte 672 millió dollárt spóroltak meg a netezők csak abban a tíz országban, ahol a legelterjedtebb az Opera Mini használata, éves szinten pedig 8,1 milliárd dollárra rúg a weboldalakat tömörített formában letöltő böngészővel - derül ki az Opera Software legfrissebb adataiból. Az összeget a böngészővel letöltött adatmennyiség és az egyes országokban érvényes átlagos mobilnet-elérési árak alapján számította ki a cég.

A javás szoftver a legtöbb mobiltelefon-típusra telepíthető, és az Opera központi szerverein keresztül futtatja át a letölteni kívánt weboldalakat, a lehető legkisebb méretre, akár 90 százalékkal összetömörítve azokat. Ennek köszönhetően a felhasználók jóval kevesebb adatforgalom - és kisebb mobilszámla - árán érhetik el mobiltelefonról a webes tartalmakat.

Az Opera Mini szeptemberben egy másik rekordot is beállított: a cég szerverein abban a hónapban elérte a 2 petabájtot a feldolgozott adatmennyiség. A mobilos böngészőt idén szeptemberben világszerte 35,6 millió felhasználó használta, másfélszer annyi, mint egy évvel korábban. A legtöbb felhasználó Oroszországban, Indonéziában, Indiában és Kínában és Ukrajnában él, de az USA, az Egyesült Királyság és Lengyelország is benne van a top 10-ben.

Az Opera Software a héten tette letölthetővé a Mini nagy testvérének, a látványosabb funkciókat kínáló Opera Mobile 10 böngészőnek az első béta változatát, amelyet S60 szoftvert futtató okostelefonokra írtak. A szoftver a cég ígérete szerint 50 százalékkal gyorsabb böngészést tesz lehetővé, mint elődje, van benne jelszókezelő és támogatja a számítógépen már régóta megszokott több füles böngészést és a kedvenc weboldalak gyors előnézeti képét is.