Mobilos svédasztal slágerzabálóknak

Vágólapra másolva!
Bárhol, bármikor letölthetünk egy számot a mobilunkra a PlayNow Plusszal, ha eszünkbe jut, hogy meg szeretnénk hallgatni: leginkább ez az új szolgáltatás előnye.
Vágólapra másolva!

A Sony Ericsson zeneletöltő szolgáltatásával kapcsolatban a legfontosabb hívószó persze az, hogy a havi 2400 forintos előfizetési díjért cserébe korlátlan mennyiségű zenét kapunk, sőt, a gyártó eleve a zenebolt 1000 toplistás dalával feltöltve adja a készüléket az előfizetőknek. Ahogy az lenni szokott, a korlátlan letöltések ára az, hogy a zenéket másolásvédelem őrzi. A letöltött számokat ugyan a készülék mellett számítógépen is meghallgathatjuk, de ehhez egy külön zenelejátszó klienst kell telepíteni.

A PlayNow Plus lejátszóját három számítógépre lehet telepíteni, tehát egy átlagos felhasználó az összes szóba jöhető gépén - otthon, munkahelyen/iskolában, asztali PC-n/laptopon - eléri a letöltött zenéket, ha vállalja ezt a kis kényelmetlenséget. A szolgáltatás azonban elsősorban a mobilos zenehallgatásról és a hatalmas választékról szól: a számítógépes kliens is főleg arra jó, hogy kényelmesebben tudjunk keresgélni, válogatni a PlayNow Plusban elérhető, több millió zeneszámból álló választékban.

Az itt felkínált választék tényleg szinte mindent lefed: pár kattintással elérhetjük a legnagyobb zenekiadók szinte teljes választékát a telefonunkról, ami részegítő érzés egy zenefüggőnek. Sokféle előadóra és számra rákerestünk, de a kínálat jellegét talán a Queen együttes példázza legjobban. A sokak által kedvelt rockegyüttestől az újabb albumokat és válogatásokat megtaláltuk, sőt, az egészen korai, kevésbé ismert lemezeiket is, a banda fénykorából viszont több teljes album is hiányzott. Így érzésünk szerint leginkább azok kedvelik majd meg a szolgáltatást, akik az aktuális slágereket szeretik hallgatni.

Forrás: [origo]

A PlayNow Plus mobilos kliense egy teljesen hagyományos felépítésű szoftver, olyan, mintha a telefon menüjében lépkednénk tovább. A zenéket egy szabadszavas keresővel is előbányászhatjuk a katalógusból, amelyek a háttérben töltődnek le. A keresgélés a telefonok kis képernyőjén egy kicsit kényelmetlen így, rengeteget kell nyomkodni a készülék gombjait, mire eljutunk a kívánt almenübe, vagy számhoz.

A hagyományos keresgélés mellett üres perceinkben zenei híreket is olvasgathatunk a kliensben, bár ez sem túl kellemes élmény, mivel a szöveg borzasztóan össze van zsúfolva egy szűk, keretes mezőben, és a tipográfia sem túl szembarát. A telefonon böngészhető anyagok így elsősorban azért jöhetnek jól, mert linkelve van bennük a zeneletöltés, vagyis így nem csak tájékozódhatunk az új zenékről, hanem rögtön be is szerezhetjük azokat.

Forrás: [origo]

Az új zenék felfedezésének több más módja is be van építve a PlayNow Plusba. A TrackID funkcióval az éppen hallott zenéket próbálhatjuk meg felismertetni a szoftverrel, és erről, valamint a normál letöltésekről is böngészhetünk toplistákat. Ennél valamivel izgalmasabb a szoftver közösségi funkciója. Ha létrehozunk magunknak a telefonon egy profilt, akkor az ismerőseinknek is ajánlhatunk számokat, amelyeket ők természetesen szintén azonnal le tudnak tölteni a szolgáltatással.

Regisztrálni már csak azért is célszerű, mert csak így kapjuk meg a számítógépes klienst, és ez a feltétele annak is, hogy a szolgáltatás fél év elteltével a leggyakrabban hallgatott 100 számmal, majd minden hónapban újabb 17-tel megajándékozzon minket. Ezeket már jobb minőségben, mp3 formátumban, másolásvédelem nélkül kapjuk meg, vagyis bármilyen más zenelejátszóra átvehetjük, vagy CD-re írhatjuk őket. A telefonon meghallgatható zenéket wmv formátumban, 195 kilobites tömörítéssel adja a rendszer, és bár emiatt a minőségük nem a legjobb, a mobilos hallgatáshoz még így is tökéletes, és a viszonylag kis fájlméretnek köszönhetően villámgyorsan letölthető.

Forrás: [origo]

A telefonnal együtt adott 1000 zeneszám és a bárhol elérhető bőséges kínálat vonzó szolgáltatássá teszi a PlayNow Plust. Mi csak a telefonos klienst találtuk kicsit kényelmetlennek, az ára abszolút versenyképes, hiszen így egy CD-lemez árának töredékéért juthatunk korlátlan mennyiségű letöltéshez. A népszerűségének már csak az szabhat határt, hogy a szolgáltatáshoz kapcsolódóan elérhető három telefontípus nem nevezhető valódi választéknak.