Skandináviában indulhat el először a 4G-s mobilnet

Vágólapra másolva!
Stockholm és Oslo központi kerületeit fedi le 100 megabites mobilnet-kapcsolattal a TeliaSonera LTE-hálózata, amelyet a világon elsőként helyezhetnek majd üzembe.
Vágólapra másolva!

A távközlési vállalat most fejezte be a 4G-hálózatok kiépítését a két skandináviai fővárosban, amelyeket legkorábban 2010 elején vehetnek majd használatba az első előfizetők - írja a BBC. A szupergyors mobilnetet használó mobiltelefonok még nem kaphatók, az LTE (Long Term Evolution) rendszerű hálózaton ezért először csak laptopra csatlakoztatható USB-s modemmel lehet majd internetezni.

A cég egyelőre előfizetőket toboroz a meglévő HSDPA, vagy 3G+ hálózatokat kiegészítő szupergyors mobilnet bevezetéséhez, de a cég még nem árulta el, mennyibe kerül majd annak használata. A svéd főbárosban a Sony Ericsson, Oslóban pedig a Huawei berendezéseivel építették ki a 4G-s lefedettséget, a mobilnetes modemeket pedig a Samsung szállítja majd a projekthez.

Európa más részén még csak tervek

A TeliaSonera további 25 városban tervezi elindítani az LTE szolgáltatást Svédországban és Norvégiában még 2010-ben, és a tervek szerint Dániába is ők viszik majd el a szolgáltatást. A nagyobb európai távközlési cégek közül a T-Mobile, a Vodafone, a spanyol Telefónica és a Telecom Italia Mobile is tárgyal az új szabvány bevezetéséről, utóbbi üzemelte be az első kültéri LTE-bázisállomásokat Torinóban november végén, de csak kísérleti jelleggel. Az Egyesült államokban a Verizon mobilszolgáltató ugyanebben az évben szeretne 4G-s mobilállomásokat beüzemelni, az AT&T viszont csak 2011-ben szeretne hozzá kezdeni.