Autós MP3 lejátszó, vinyó fiókból

Nem hiszem, hogy különösebben sokáig kéne bárkit is győzködni a magyar koponyákban rejlő feltalálói szellem erejéről. Elég csak néhány találmányt említeni, mint például a gyufát, a golyóstollat, az atombombát, a villanymozdonyt, a számítógépet vagy akár a helikoptert. Ha pedig nem valami gyökeresen új dologról, találmányról van szó, "csupán" mások által kitalált technológiák alkalmazásáról, ötletes felhasználásról, akkor sincs ok panaszra.

Utóbbira remek példa a Dension MP3 Player, azaz a DMP3 lejátszó. A kezdetben csak számítógépen dekódolható hanganyagok megszólaltatására ma már számtalan berendezés képes, tehát abszolút elsőségről koránt sem beszélhetünk a DMP3 esetében, az önállóan működni képes eszközök piacán. A többfeladatú lejátszó még csak elsődleges felhasználási területén, vagyis az autós MP3 készülékek között sem hozta el az első berendezésnek járó pálmát, hiszen már akkor létezett kocsiba szerelhető MP3 lejátszó, mikor a DMP3 még csak egy házilag kivitelezett prototípus-stádiumban leledzett. Mégis csak elismeréssel tudok szólni arról az ötletről, ami eddig - látszólag - még nem jutott eszébe másnak, és csak tisztelegni az előtt a mérnöki munka előtt, amit a fejlesztők befektettek ennek kidolgozásába.

Az isteni szikra

Az ötlet lényegében nem más, mint egy tetszőleges méretű merevlemez, amire egy célszámítógép van kapcsolva, egy a lemezkezelést és felhasználói felületet biztosító központi processzorral és egy MP3 lejátszásra optimalizált DSP-chippel. Ha pedig winchester, akkor mi sem kézenfekvőbb, mint egy mobil rack, ami csatlakozó felületet és megbízható házat is kínál a berendezésnek. A szokvány műanyag helyett, itt acél-alumínium tokot kapott a fiók, a merevlemez pedig négy szilikon-gumi párnán lebeg a rázkódás csillapításának érdekében. Kellemes meglepetést okozott, hogy még a napi két kőbányai úti forduló macskakövei sem okoztak problémát, sem a lejátszásban, sem a vinyó fizikai állapotában - ellenben a kipufogóm leszakadt (ez nem volt kellemes). Az autós beszerelés miatt szorosan illeszkedőre méretezett fiók ki-be húzkodása a számítógép fogadó öblében ugyan nem egykezes feladat, de mind a régebbi, mind az újabb sorozatú keretnél problémamentes az eljárás.

A közvetlen ATA kapcsolat sebességét értelmetlen összehasonlítgatni párhuzamos, USB, ne adj isten soros vonalon kapcsolódó készülékekkel - az áttöltés sebessége természetesen nagyságrendekkel előzi meg őket. A zenék áttöltése-rendezése a megszokott állománykezelőből is történhet, mi több a merevlemezre bármilyen program is felkerülhet, amiket lejátszhatatlan fileként azonosít a gépből kiemelt DMP3, vagyis a fiók nem veszti el adathordozó funkcióját. Az elvárás csupán annyi, hogy a merevlemezen legyen elsődleges FAT (vagy FAT32) típusú partíció is. Az MP3 mellett a M3U és PLS lejátszási listákat is értelmezi, egyéb tömörített zenei anyagokat, illetve wav hangokat nem játszik le. A gyorsabb adatkezeléshez pedig saját index rendszerét használja, amit a PC-be helyezett készüléken futtatott menedzser program állít elő, a file nevek és ID3-tagek végigolvasásából. A vinyó méretétől és a zenék számától függően akár öt-tíz perc is szükséges ehhez a művelethez, de érdemes kivárni, mert így jóval ritkábban fordulnak elő gondok az ékezetes számcímekkel, ami disk módú kezelésnél zavaró kiírásokat eredményezett egy-két hazai előadó esetében.

Felhasználók barátja

Maga a használat viszonylag egyszerű, annak ellenére, hogy négy gomb és egy tekerő-kiválasztó kapcsolóval végezhető el minden beállítás és vezérlés. A gördülő menükbe szervezett parancsok és üzemmód kapcsolók között könnyű eligazodni. A könyvtárakba (akár a menedzser programmal alkotott virtuális könyvtárakba) szervezett zenék között a kiválasztást segíti, hogy a képernyőről kilógó nevek odébb görgethetők. A pillanat állj, indítás, előre és hátra léptetés persze közvetlen gombokhoz van rendelve, de többi funkció (például a kontraszt szabályozása) is egyszerűen elérhető, mondjuk egy hosszú gombnyomással, (ami egyébként igen hasznos, ha éppen nem látszik a felirat, vagy épp az előerősítő hangerején kell gyorsan változtatni).


Autós használatban igen fontos lehet, hogy a kütyüvel ne kelljen foglalkozni, a zenék válogatása ne terelje el a figyelmet a vezetésről. Ezt a 100 elemű programozható lista mellett (amelyben a playlist is egyetlen elemnek számít), a MyRadio üzemmód is erősen támogatja. Ez az igencsak egyedi elképzelés egy olyan lejátszási lista létrehozását jelenti, amelyben az egyes dalokhoz százalékérték rendelhető és ezt -véletlenszerű kiválasztásnál - figyelembe veszi a processzor, mint előfordulási gyakoriságot. Ezekből a kvázi rádióállomásokból, ami akár stílus, akár előadó vagy bármely más szempont alapján összeválogatott számokból áll, több is létezhet párhuzamosan, s induláskor csak azt kell kiválasztani, hogy a pillanatnyi hangulatnak mi felel meg jobban.

Használati módok

Autós használatnál igen sok múlik a rádió-erősítőn is, de a készülék hangszín szabályozási és előerősítő funkciói azért viszonylag tág teret hagynak az ideális beállítás meglelésére. A DSP saját beépített erősítőjén szépen hozza ki a magasabb hangokat is, már ha MP3-akban ez nincs túlságosan lecsipkedve. A készülék 384kbps sávszélességig "bírja" és a VBR MP3-al is megbirkózik. A beépítéshez a csomagban gyakorlatilag minden megtalálható, az autórádió tápcsatlakozóval és vonali kimenettel felszerelt fogadó kerettől a szivargyújtóra csatlakozó tápkábelig. A fogadó öböl használata nem kötelező, sőt az új divatnak megfelelően rések nélküli műszerfallal tervezett autókban akár a kesztyűtartóba is rejthetjük a DMP3-at, akár különálló előlappal is. A közeljövőben várható a CD-váltó illesztők megjelenése, illetve az autórádió vonali bemenet használatának bevezetése is, ám ez bizonyosan nem holnap lesz, hiszen az interfészt márkánkét külön kellene kifejleszteni.

Autós használat mellett önálló, kvázi asztali lejátszóként is üzemeltethető a DMP3, hiszen az előlap tövében mind tápegység bemenet, mind 3.5' jack csatlakozó található, ami aktív hangrendszert vagy fülhallgatót is ki tud szolgálni Egy tépőzáras gyöngyvászon tokot is mellékelnek hozzá, ami táskába cipelésnél és polcon használva is kultúrált kinézetet kölcsönöz az egyszerű doboznak. Lejátszási módjai között pedig van egy Jukebox beállítás is, ami nem más, mint egy folyamatosan kiürülő 16 számos lejátszási lista: házibulin ebbe minden arra járó felveheti saját kedvencét, ami majd szépen sorra is kerül. Az asztali lejátszás nem keverendő össze a fiók üzemmóddal, amikor a DMP3 saját számítógépe teljesen kikapcsol, hiszen a merevlemez nem viselne kettős vezérlést. Fiókként becsúsztatva a kijelző kék háttérvilágítása ugyan bekapcsol, de a mögötte rejtőző célszámítógép pihen.

Azért nem minden fenékig tejfel...

Sajnos a magyar találmányok és termékek szintén közismert kerékkötője azért ebbe a fejlesztésbe is betette gáncsoskodó lábát. Még a második vonalba tartozó külföldi cégek fejlesztési költségvetéséhez viszonyítva is, csak humorosnak nevezhető anyagi háttérrel indult vállalkozásnak a szakemberek lelkesedésével kell behoznia hátrányát. Szűkre szabott fejlesztői gárdájának nagy ellensége az idő: az előre kitűzött megjelenési dátumra a manager programból csupán egy "hamar-gyorsan" verziót mellékeltek a készülékhez, ami csöppet fapados fájlmenedzselésben és több funkció egyelőre elérhetetlen voltában nyilvánul(t) meg. Valamint a beépítésben jóval nagyobb szabadságot hozó FM illesztő megjelenése azért csúszott el a készülékhez képest, mert az azt építő mérnök betegsége gátolta a sorozatgyártás beindítását. Ráadásul a speciális vékony, kék háttér-világítású kijelzőt gyártó cég is lassabban szállít a leszerződött ütemnél, így egyszerre csak kisebb darabszámú szériák kerülnek összeszerelésre 2000-ben.

A verziókövetés szerencsére nem okozhat problémát, mivel a szoftver és firmware update két szinten is automatizálva van, egyrészt a fiókként behelyezett DMP3-ról futatott menedzser program utasításra automatikusan felkeresi a webhelyet és letölti a frissítő állományokat (erre természetesen kézzel is lehetőség van), vagy a firmware upgrade a winchester gyökér könyvtárába bemásolt állomány jelenlétekor ugyancsak külső segítség nélkül végrehajtása kerül. A néhány másodperc alatt lejátszódó folyamatot a balesetek elkerülése végett szakaszokra bontották így még a kernel upgrade is biztonsággal végrehajtható, s még áramkimaradás vagy kikapcsolás esetén is automatikusan visszaállítható a kiindulási helyzet.

Ajánlat:

Dension.com