A lapozást szimulálja a valódibb e-könyv

Újabb lépésként a hagyományos könyvek uralmának megdöntése felé vezető úton a Hewlett Packard kutatómérnökei kifejlesztették egy olyan elektronikus könyv prototípusát, amely könyvtárnyi anyagot tárol zsebkönyv méretű hordozóban.

A körülbelül egy centiméter vastag fémszerkezet úgy néz ki, mint egy túlméretezett hordozható számítógép. Az elektronikus kötet egy képernyőn keresztül, néhány érintésérzékelő sávval irányítható, amelyek segítségével az olvasó navigálhat a könyvben. Az e-könyvek egy szabványos USB porton keresztül tölthetők le az eszközre - tudósított az Információs és Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

Forrás: BBC NewsA fejlesztők meg akarták őrizni a hagyományos könyvek olyan jellegzetességeit, amelyek miatt az emberek szívesen veszik kezükbe őket, miközben megpróbálták megszüntetni divatja múlt sajátosságaikat. - A könyv legfőbb előnyének az információsűrítést tekintjük. Azért használjuk oly régóta, mivel nagyon kényelmes átlapozni őket és megtalálni bennük valamit - állítja Huw Robson a Hewlett Packard-tól. A lapozni vágyók örömére Robson és csapata felszerelte az e-könyvet egy pici, de nagy teljesítményű számítógéppel, amely egy lapozó oldalt imitál, amikor az olvasó tovább akar lépni. Az oldalakat egy ujj lapozza az egyik sáv mentén. A sáv különböző sebességű görgetésével az olvasó felgyorsíthatja az olvasás sebességét, vagy alkalomszerűen átböngészheti a könyvet.

A kijelző segítségével egylapos újság is olvasható. Az olvasó átszkennelheti az oldalt, ha valami érdekeset talál, s az érintőpadokkal felnagyíthatja azt. Bizonyos oldalak megjelölhetők könyvjelzővel vagy az elektronikus ujjal váltani lehet két fejezet között.

Az elektronikus könyvek piaca még kicsi. A legfőbb problémát az jelenti, hogy a képernyőik a számítógép monitorához hasonlóan túlzottan megerőltetik az emberi szemet. Az elektronikuspapír-kijelzők új fejlesztései megoldhatják ezt a problémát, s a prototípust vékonyabbá és még hatékonyabbá teszik. - Radikálisan új kijelző-technológiák kifejlesztése előtt állunk, amelyek segítségével "papírízűbbé" válik a dolog - jelentette ki Robson.

ITTK Infinit

KAPCSOLÓDÓ CIKK