Mikulásfalván jöttem rá, mire jó a szelfibot

mikulásfalva finnország rovaniemi santa claus village karácsonyfa tél hideg hó
Vágólapra másolva!
Joulupukki, azaz az eredeti finn Mikulás ma Budapestre jött. Megnéztük, honnan is indult hozzánk, és hol tölti idejét, amikor nem utazgat külföldre. Hogy az élményt a lehető legjobban át tudjuk adni, 360 fokos felvételeken örökítettük meg a látottakat. Ehhez mutatunk pár trükköt, hogy lehet igazán jó gömbpanorámát készíteni!
Vágólapra másolva!

Rovaniemi – egy kissé nehezen kimondható nevű finnországi város, a nevét kevesen ismerik, pedig itt lakik a Mikulás. Ha azt mondom, itt van Mikulásfalva, akkor már többeknek ismerős lehet, miről is van szó. Innen indul útjára, és érkezik ma például Budapestre Joulupukki, azaz az eredeti finn Mikulás.

Persze nem kell aggódni annak sem, aki éppen most látogatna északra a skandináv országba. És aki hisz a Mikulásban, az most ne olvasson tovább! Ugyanis

Mikulásból több is van,

Rovaniemiben például a központi irodán (Santa Claus Office) már ügyeletben váltják egymást, de aki nem akar sokat várakozni, az három sarokkal arrébb is tud fotózkodni egy oda beosztott piros sapkással.

Mielőtt még az összes álmot sárba tipornám, hozzá kell tenni, Mikulásfalva tényleg egy varázslatos hely. Mindössze két napot tartózkodtam Rovaniemiben, de teljesen beszippantott a hely szelleme: a gyönyörű havas táj, az égig érő fenyők, a faházak, a benn és kinn is pattogó tűz, a rénszarvasok és a sipkás manók. Azt kívántam, bár most lenne karácsony, és lehetne ajándékozni!

A Helsinkitől 800 kilométerre északra található város teljesen a Mikulás-turizmusra támaszkodik: Santa Claus Village körül éttermek és boltok vannak. Hozhatunk kézzel készített csengőt az Északi-sarkról, piros-fehér csíkos karácsonyi cukorkát, helyi piros bogyós gyümölcsökből készített lekvárokat, de akár krémes rénszarvas- vagy medvehúst is különböző formában.

Érdemes elmenni egy gyalogtúrára az erdőbe, pallókon járhatjuk be a néhol vádliközépig érő hóval borított tájat. A jelenleg melegnek számító mínusz nyolc fok ellenére megérte látni a félig befagyott, robogó folyót, a fehérre festett hidakat és fákat.

Motoros szánnal is bejárhatjuk a környéket Forrás: Origo

Borsos áron rénszarvassal és huskykkal is mehetünk szánozni; a bátrabbak motoros szánra is adhatják fejüket: a kétórás túra pillanatok alatt elmegy. A szán vezetése nem bonyolult, és mindössze A vagy B kategóriás jogosítvány kell hozzá – ha van rá keret, próbáljuk ki mindenképp.

Rovaniemi, túra az erdőben:

No de hogyan tudjuk ezt az élményt megörökíteni, hogy aztán itthon is megmutassuk, milyen is Helsinki vagy a Mikulásfalva Rovaniemiben? Ha olyan képet vagy videót mutatunk, aminél úgy érzik, mintha ők is ott lettek volna.

Mikulásfalva 360 fokos videón:

A Facebookon és a YouTube-on is elkezdtek terjedni a 360 fokos felvételek. Ezeket a telefon döntögetésével és forgatásával, vagy asztali gépen az egérrel görgetve nézhetjük meg. Ha van egy virtuális sisakunk, az a legjobb, hiszen ekkor a fejünket forgatva tudunk körbenézni. A 360 fokos panorámakép olyan élményt nyújt, mintha mi is éppen ott állnánk, ahol a fotós volt. Videó esetén látjuk és halljuk is, amit ő látott és hallott, nézelődhetünk bármerre.

How-to 360 fokhoz

Ilyen képek készítéséhez használhatunk egy okostelefont is, a Google Utcakép alkalmazásával már be tudjuk fotózni a látottakat. Ehhez azonban sok türelem és odafigyelés kell, és még akkor sem lesz teljesen pontos az illesztés. Hiszen az alkalmazás a telefon kamerájával egyesével készít képeket, nekünk kell körbemozogni a készülékkel, aztán ezeket fűzi egybe.

Ennek orvoslására a Samsung és az LG is bemutatott már tavasszal 360 fokos kamerát, ahogy kissé olcsóbban a Ricoh Theta is elérhető. Hagyományos csavaros menet található a kamerák alján, így drónra, fotós állványra, gorillapodra, de akár szelfibotra is tehetjük őket.

Több gyártó is bemutatott már 360 fokos képet rögzítő kamerát Forrás: Origo

Bevallom, eddig utóbbi eszköznek nem láttam túl sok értelmét, az elmúlt héten azonban 180 fokos fordulatot vett a hozzáállásom. A kezünket meghosszabbító bottal ugyanis tökéletes 360 fokos képet és videót lehet készíteni: elég a rászerelt kamerát a magasba tartani magunk fölé, és így olyan felvételt kapunk, mintha egy fölöttünk köröző drónról készült volna. Ehhez sajnos a kezünk nem elég, éppen még egy kéznyi hossz kéne, hogy a felvétel „tökéletes” legyen.

A Samsung Gear 360 gömbkamerának van alapból egy összecsukható lába, így persze ezt gyakorlatilag bárhová letehetjük, és lőhetjük a képeket. Érdemes arrébb állni, hogy ne takarjuk ki a tájat – 360 foknál ugyanis már erre is gondolni kell. Korábbi tesztünkben például a budapesti Margit hídon a korlát tömbjére helyeztük le a kamerát, majd mellé guggolva-elbújva kezdtük el a rögzítést, így egyáltalán nem látszódtunk a felvételen.

Állvány esetén is érdemes arra gondolni, hogy legalább mellmagasságban legyen a kamera, ekkor a pár méterre álló emberek és tárgyak is jól fognak látszódni, nem görbülnek, torzulnak el túlzottan.

Tükrös trükkös szelfi:

Van lehetőség persze arra is, hogy csak az egyik 180 fokos halszemoptika rögzítsen. Ez jól jöhet, ha csak a velünk szemben lévő tájat akarjuk lencsevégre kapni, vagy szelfizéshez is kiváló. Nagyobb társaság esetén itt is érdemes egy szelfibottal meghosszabbítani a karunkat.

Ez a gömbkamera segít újraélni minden pillanatot