Októberi AMD-offenzíva

A világ második legnagyobb processzorgyártója továbbra is megpróbál lépést tartani az Intellel.

Az AMD az őszi szezon kezdő lépéseként október első napján bejelenti az 1,1 GHz-es Duron processzor érkezését. A cég ígérete szerint az új Duron az Intel 1,1 GHz-es Celeronjához hasonló sebességet produkál, de egyes tesztek szerint az összteljesítmény tekintetében túl is szárnyalja.

Valószínűsíthető, hogy október során az AMD legfontosabb lépése az Athlon XP piacra dobása lesz. A korábban Corvette, ill. Palomino néven futó 1,5 GHz-es processzor az AMD válasza a Pentium 4-re. A cég az új processzorral együtt új termék-elnevezési rendszert is bevezet. A korábbi GHz jelöléssel szemben az AMD új zászlóshajójának neve Athlon XP 1800 lesz, ezzel elkerülve a GHz-megjelölést, melyben eddig az Intel bizonyult jobbnak.

A PC-kbe szánt processzorok bemutatása után rövid szüntetet tartva az AMD az október 15-i San Jose-i Microprocessor Forumon ismerteti Hammer kódnevű processzorai technológiáját. A szerverekbe szánt Hammer, melyet az Intel Itaniumjának versenytársául szánnak, valamikor 2002 folyamán kerül majd kereskedelmi forgalomba.

A hosszú évekig az Intel árnyékában létező AMD először az első Duron 1999-es bemutatása után tudta 20 százalék fölé emelni piaci részesedését. A nem túl rózsás piaci helyzetnek és az Intel jelentős árcsökkentéseinek köszönhetően az utóbbi néhány hónap folyamán a cég vesztett pozícióiból,  több jelentős számítógépgyártó elpártolt az AMD termékeitől.

[origo]

Az AMD szerint processzrai gyorsabbak az Inteléinél

Háttérbe szorulnak az AMD processzorai