12 kormányzat fér hozzá a Windowshoz

A Microsoft bejelentette, hogy egy tucat ország kormányzatának biztosít hozzáférést a Windows forráskódjához, s továbbiakkal folytat tárgyalásokat.

A vállalat közlése szerint januárban indított kormányzatiszoftver-programja keretében jelenleg 12 ország - többek között az Egyesült Királyság, Ausztria, Oroszország és Kína - kormányzatának biztosít hozzáférést operációs rendszerének működését feltáró forráskódjához. További 35 ország vezetésével a vállalat jelenleg tárgyalásokat folytat a kód megnyitásáról - közölte a Microsoft.

A társaság minden bizonnyal azért kerít sort, hogy termékei továbbra is elég vonzóak maradjanak a fizetőképes kereslettel rendelkező kormányzati szektor számára. A kockázat jelentős: világszerte egyre több nagyvállalatnál és kormányzati szervnél kezdenek alkalmazni Linuxot az asztali PC-ken és a szervereken egyaránt (az IDC adatai szerint az Európában értékesített hálózati kiszolgálók 15 százalékán fut Linux). A nyílt operációs rendszer így az eddigi legnagyobb fenyegetést jelenti a szoftverpiacot uraló Microsoftra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK