Biztonsági mentés a felhasználók barátja

2005.04.01. 14:54

Amikor megvesszük és üzembe helyezzük számítógépünket, eszünkbe sem jut azon aggódni, hogy valamikor - a nem is oly távoli jövőben - talán szembe kell néznünk az egyik legbosszantóbb jelenséggel, az adatvesztéssel. Cikkünkben röviden áttekintjük azokat a lépéseket, amelyekkel magabiztosan elkerülhetjük az ezzel járó frusztrációt.

A biztonsági mentés készítésének fortélyait jó minél előbb elsajátítanunk, ugyanis rendkívül kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, amikor üzleti adatainknak vagy a gyermekünk első lépéseit megörökítő fotóknak váratlanul búcsút kell mondanunk (vagy horribilis összeget kell fizetnünk azért, hogy visszanyerjük őket). Ekkor már késő lesz azon keseregni, miért is nem voltunk elővigyázatosabbak. Magyarán, korántsem felesleges időtöltés a helyes backup-stratégia mielőbbi kidolgozása és megvalósítása.

Jobb ma egy mentés...

Amennyiben újonnan telepítettük a rendszerünket, érdemes mielőbb egy komplett biztonsági mentést készítenünk róla. Így rögzíthetjük - és később, ha úgy adódik, egyszerűn és gyorsan visszaállíthatjuk - azt az állapotot, amikor még minden hibátlanul működött. Dönthetünk úgy is, hogy csak a szoftverparkunk telepítése után végezzük el a mentést, de mi inkább azt javasolnánk, hogy a lehető legkorábban végezzük el ezt a műveletet. Ugyanis ilyenkor még bizonyosak lehetünk abban, hogy minden "tökéletes". Ráadásul ekkor garantáltan mentesek vagyunk a spyware-ektől és egyéb, később annyi bosszúságot okozó rosszindulatú kódoktól. Hogy ez mennyire lényeges, mi sem bizonyítja jobban, minthogy nemsokára talán éppen egy makacs, leirthatatlan spyware miatt fogjuk újratelepíteni a rendszert. A művelet elvégzésére két program is rendelkezésre áll: az egyik legnépszerűbb program a Symantectől származó Norton Ghost, amellyel elmenthetjük a rendszerpartíció pontos mását. Ehhez lehetőleg használjunk DVD lemezt, így minden elfér egy korongon. A másik - ingyenes, magyar nyelvű kezelőfelülettel rendelkező - adatmentő szoftver a Cobian Backup, mellyel szintén rendszermásolatot készíthetünk - akár rendszeresen is, beállítva a mentések gyakoriságát.

A mentésre szoruló adatok kiválasztása nem jelenthet különösebb gondot. A C:\Documents and Settings mappában ott találjuk valamennyi felhasználó profilmappáját. Ezekben helyezkedik el a Dokumentumok és a többi olyan mappa (vigyázat: néhány rejtett attribútumú!), ahol az internetes cookiek, könyvjelzők, Outlook Express vagy Outlook üzeneteink és az egyes alkalmazásokhoz kapcsolódó adatok vannak. Ezeket általában érdemes elmenteni, de emellett ne feledkezzünk el az olyan helyekről sem, ahova esetleg lényeges adatokat mentettünk.
Alkalmazásaink miatt nem kell aggódnunk, hiszen ezeket bármikor újra tudjuk telepíteni az eredeti lemezekről. Problémánk legfeljebb akkor lehet, ha elektronikusan vásároltunk a szoftvert - ilyen esetben mindenképpen készítsünk mentést a letöltött fájlokról.

Hova mentsünk?

Amikor arról döntünk, hogy hova és mire mentsük az adatainkat, sajnos választanunk kell a kényelem és a biztonság között. A kényelmesebb megoldás az, hogy készítünk egy külön partíciót - logikailag leválasztott tárhelyet a merevlemezen -, ahol mentéseinket tárolhatjuk. Ekkor azonban fel kell vállalnunk annak kockázatát, hogy a merevlemez hibájából adódóan (vagy a gépünk eltulajdonítása esetén) mentéseinktől is búcsút vehetünk. Ha nagyobb biztonságra törekszünk, és hordozható médiára rögzítünk, akkor számolnunk kell azzal, hogy ez bizony sokkal körülményesebb megoldás.
A legjobb stratégia talán az, ha egyszerre alkalmazzuk mindkét megközelítést: időről időre teljes backupot készítünk (biztos helyre gyűjtve az adathordozókat), míg a rendszeres mentést (minden éjjel vagy hetenként) kényelmesen, a merevlemezen végezzük.
Létezik egy köztes megoldás is, amely a külön partícióra mentésnél kevesebb kockázattal jár, mégis elég kényelmes: a másik - például külső USB 2.0-s vagy a hálózaton elérhető - merevlemezre mentés.

Csöndes Áron

(Computer Panoráma)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK