Szex miatt támad egy játékot Hillary Clinton

2005.07.15. 13:57

Az amerikai törvényhozás szintjéig jutott a GTA: San Andreas című játék körül keveredett botrány. Egy kiegészítés letöltése után ugyanis szexjeleneteket lehet végigjátszani a programban, ami miatt Hillary Clinton vizsgálatot kezdeményezett.

Hillary Clinton szenátor, az amerikai exelnök neje vizsgálatot kezdeményezett a szövetségi versenyhivatalnál annak kiderítésére, hogyan kerülhetett szexjelenet a GTA: San Andreas nevű játékba, amely fiatalkorúak kezébe is kerülhet, egyben sürgette a játék korhatár-besorolásának szigorítását.

A Take-Two Interactive sikerjátékát eddig is sok támadás érte erőszakos mivolta miatt. A történet főszereplője egy afroamerikai fiatalember, aki hosszú távollét után tér vissza szülővárosába, a bandák földjére. A játékban lehet többek között autót rabolni, verekedni, lakásokba betörni és vagy két tucat külöféle fegyverrel harcolni, többnyire a nagyvárosi utcákon.

Forró kávé

A főszereplőnek barátnője is lehet, aki alkalomadtán felhívja magához egy kávéra. Ami ezek után történik, az eredetileg nem volt látható a játékban, csak egy utcakép és az aktust kísérő hangok. Ez még lehetővé tette, hogy a játék M-es besorolást kapjon az Egyesült Államokban, vagyis a 17 évnél idősebbek megvásárolhassák.

A játék rajongói oldalakról letölthető "Hot Coffee" (forró kávé) nevű módosítása viszont megváltoztatja a helyzetet: egy minijáték keretében végigjátszhatjuk vele a hálószobai jelenetet. A módosításról készült képek szerint a szereplők ugyan itt is ruhában vannak, és nemi szervek nem láthatók, maga a cselekmény már elég volt a botrány kirobbanásához. Clinton szenátor asszony szerint felháborító, hogy olyan játék kerülhet a fiatalok kezébe, amely egy "fajtalan szexuális aktus interaktív szimulációját teszi lehetővé, realisztikus grafikával".

A szenátor asszony véleménye szerint az ilyen kényes tartalmakat felvonultató játékok értékesítése egyébként is már-már ellenőrizhetetlen, ezért ötezer dollárral büntetné, ha egy kereskedő figyelmen kívül hagyja egy játék korhatár-besorolását, és túl fiatal vásárlónak adje el azt.

A gyártó a hackereket hibáztatja

A Take-Two Interactive számára jelentős bevételkiesést okozhat, ha a botrány miatt a San Andreas magasabb korhatárbesorolást kap. Az Egyesült Államokban a 17+-os kategóriát már a "csak felnőtteknek" címke követi, amivel a San Andreas valószínűleg nem fogyna olyan jól.

A szoftpornós minijátékot a játék fejlesztői készítették, és ők hagyták benne a programban, mivel csak utólag döntöttek a szexjelenetek kivágása mellett. A GTA-sorozat részeihez egyébként számtalan kiegészítés és extra epizód látott napvilágot, amelyeket a rajongók készítenek legálisan használható szerkesztőprogramok segítségével, a "Hot Coffee" készítőit viszont hackernek minősítette Take-Two Interactive vezetése. A cég érvelése szerint ugyanis ahhoz, hogy a letiltott minijáték elérhető legyen, fel kellett törni a játékot.

A Grand Theft Auto San Andreas tavaly ősszel jelent meg Playstation 2-n, és 2004 legsikeresebb játéka volt: ötmillió példányt adtak el belőle. A PC-s változat június elején jelent meg, és azóta az eladási listák élmezőnyében található.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK