Gyorsabb és drágább lett az Apple minigépe

2006.03.01. 10:34

Két új, Intel processzorral szerelt változatot mutatott be az Apple cég Mac mini nevű, kekszesdoboz nagyságú asztali számítógépéből. A legolcsóbb Macintosh-gép az új lapkák révén a végrehajtandó feladat jellegétől függően akár négyszer gyorsabb is lehet elődjénél - ígéri a gyártó.

Az új Mac mini a Techbázison nemrég tesztelt iMac, valamint a felsőkategóriás MacBook Pro laptop után az  amerikai cég harmadik olyan számítógépe, amely az IBM által gyártott PowerPC processzor helyett már Intel lapkát tartalmaz, mely feladattól függően akár négyszer gyorsabb lesz a korábbi típusoknál. Az új modell az Egyesült Államokban már kapható, belépőszintű változatáért a korábbi Mac mininél száz dollárral többet, 599 dollárt kell fizetni, Németországban pedig 550 eurós (körülbelül 140 ezer forintos) nettó áron hirdeti a gyártó. Az olcsóbbik típus az Intel egy processzormagos, Core Solo lapkájának 1,5 gigahertzen működő változatát tartalmazza, emellett fél gigabájt memóriával, 60 gigabájtos merevlemezzel, és CD-író/DVD-olvasó meghajtóval szerelték fel.

Forrás: [origo]
Az új Mac mini távirányítóval


Teszteltük az iMacet
Olvassa el benyomá- sainkat az első inteles Macről.Inteles iMac az LCD PC ellen

A drágábbik, 800 dolláros (Németországban 731 eurós, vagyis 184 ezer forintos) Mac miniben az Intel nagyobb teljesítményű, két processzormagot tartalmazó Core Duo lapkájának 1,66 gigaherzes változata található meg, melynek előnyei főként akkor mutatkoznak meg, ha a felhasználó egyszerre több alkalmazást is futtat, a két magnak köszönhetően ugyanis ebben az esetben sem csökken le a sebesség drasztikusan. Olcsóbb társához hasonlóan ez a típus is fél gigabájt memóriát tartalmaz, viszont alapból jár hozzá DVD-író, merevlemezének tárkapacitása pedig 80 gigabájt.

Több extra jár az alapcsomagban

Mindkét típusban az Intel integrált alsó kategóriás grafikus kártyáját alkalmazzák, így látványos háromdimenziós játékok futtatására az új Mac minik sem lesznek képesek. Ugyanakkor az új típusok alapból támogatják a wifi- és Bluetooth-adatátvitelt, valamint távirányító is jár hozzájuk. A multimédiás felhasználási lehetőséget növeli továbbá az, hogy az egy kilogrammnál alig nagyobb tömegű gépet optikai hangkimenettel és bemenettel is felszerelik, így házimozi-hangrendszereket is lehet kapcsolni hozzájuk. Praktikus újításként az USB csatlakozók számát is négyre növelték az új modelleken. A Mac minit továbbra is egér és billentyűzet nélkül árusítja az Apple, hiszen a belépő szintű típussal a gyártó nem titkoltan PC-tulajdonosokat szeretne a macesek táborába csábítani.

Forrás: [origo]
Nehéz, de hordozható hifi-hangfal

Hifi-bővítés az iPodhoz

Az új Mac mini mellett az Apple egy cipősdoboz nagyságú, hordozható hangfalat is piacra dobott, amely a társaság iPod zenelejátszóihoz csatlakoztatható. Az iPod Hi-Fi fantázianevű eszköz sztereó hangfalat, és mélyhang-sugárzót is tartalmaz, távirányító is jár hozzá. A készülék a mellékelt adapterek segítségével az összes eddig piacra dobott iPoddal kompatibilis, ezeket a tetején levő foglalatba lehet becsúsztatni. A közel hét kilós hangfal külön megvásárolható akkumulátorról és hálózati tápról is működtethető, s a gyártó szerint kiemelkedően jó a hangminősége, aminek meg is kérik az árát: az eszköz 350 dollárba, azaz mintegy 75 ezer forintba kerül a tengerentúlon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK