Január legjobb letölthető játékai

2007.01.29. 16:56

Félelmetes tempót diktálnak a független játékfejlesztők: míg máshol az élet is alig indul be januárban, ők már legújabb agyszüleményeik tucatjait dobják a világhálóra. A hónap tíz legfigyelemfelkeltőbb játékprogramja kerül terítékre: találhatnak köztük az érdeklődők kisebbségi komplexussal sújtott exbolygót, macskákat és teheneket felfaló gömböket és bányászoknak tervezett Tetrist is.

PLUTO STRIKES BACK

Egy tavalyi asztronómiai történésre reflektál a Pluto Strikes Back című játék. Az egy dolog, hogy a szóbanforgó objektum 2006. augusztus 24-től kezdve csupán kisbolygónak számít, az ember nyelve néha megbotlik, ha a tíz bolygóról beszél, de ez vajon hogyan csapódik le az égitestben?

Nagyon rosszul. Egy kozmikus baseball-ütővel felfegyverkezve kell a becsapódni készülő meteorokat a Naprendszer többi tagja felé irányítani - bosszú gyanánt. Némi szerencsével és ráérzéssel több planétát érintő kombóütést is be lehet vinni, egyenest a Napot eltalálni pedig kifejezetten szerencsésnek számít.

Ami a fizikát illeti, a tömegvonzás szabálya apró kihívások elé állítja a játékost - minél közelebb kerül egy meteor a bolygóhoz, annál gyorsabb, így jó reflexekre és pontosan időzített ütésekre van szükség. Ellenkező esetben a Plutó életereje csökken. A programnak nincs nagy gépigénye, grafikája és hangeffektusai csak alátámasztják a konklúziót, miszerint a kisebbségi komplexustól még a világűr magasztos lakói sem menekülhetnek.

Forrás: [origo]


CULTIVATION

Egyszerre kertészprogram, társkereső és tolerancia-oktató szoftver a Cultivation. A 400 kilobájtos játék mérete ellenére meglehetősen komplexnek tűnik, negyedórányi próbálkozás után azonban meglepően magához láncolja az érdeklődőket, amelyben a minden részletre kiterjedő interaktív segéd is segít.

A program főszereplője egy tengeri szigeten élő, leginkbb medúzára hasonlító kertész. Ezzel a lénnyel kell elkülöníteni egy területet (amely nem érinti a szigeten tevékenykedő többi kertészét). Ide kell magokat vetni, azokat öntözni, az energiaháztartást a kifejlődött gyümölcsökkel fenntartani, a legszimpatikusabb medúzalánynak gyümölcsöt adni, vele párosodni, majd a kifejlődő gyermekmedúzát etetni.

Apró akcióelem is keveredett az így is elég színes kavalkádba. Egy idő után a kertész megöregszik és meghal - halála helyét remegő fénykör jelzi. Öt generáció tagjaival kell ugyanazon a helyen megvárni a végső pillanatot, ugyanis öt kapu megnyílása után megnyílik a kapu az öröklétbe, a család pedig végre elnyeri méltó jutalmát, valószínűleg a botanika istenétől. Ha csak egy kapu is máshol nyílna meg, kezdődhet minden elölről. Ajánljott mindenkinek, aki egy kicsit kedveli a Sims-sorozat életmenedzseléssel töltött óráit.

Forrás: [origo]

WARSOW

Szédítő futurisztikus akciót, falakon futást, pattogást és egyéb akrobatikai elemeket kínál az új többjátékos FPS-őrület, a Warsow. A Németországban nagy sikernek örvendő játék egy mérföldkőnek számító játék, a Quake II rendszerének ingyenes továbbfejlesztése. Alapjait tekintve semmiben nem különbözik riválisaitól: egy akcióra elkülönített arénában adott a küzdelem mindenki ellen (deathmatch), két csapat között (team deathmatch), két játék között (duel) és természetesen az ellenfél zászlójának megkaparintásáról szóló capture the flag játékmód sem hiányzik.

Ami mégis kiemeli a Warsow-t a mezőnyből, az egyfelől a rajzfilmes hatást nagyban növelő képi világ, másfelől a mid-air és race játékmódok: az előbbiben az ellenfél csak akkor pusztítható el, ha a levegőben tartózkodik, az utóbbiban pedig a pálya minél gyorsabb átfutása-átugrálása a cél. Az ingyenes játékhoz már számos pálya és kiegészítő készült, valamint a profi játékosok egymás közti meccsei is letölthetők a játék weboldaláról. Aki nem érzi magát eléggé felkészültnek ahhoz, hogy az online Warsow-meccsekben részt vegyen, kipróbálhatja magát a gép által szimulált ellenfelekkel szemben is.

Forrás: [origo]


BLOODMASTERS

Felülnézeti multiplayer akciót kínál az ingyenes, teljes verziós Bloodmasters is.
Ezzel kizárólag online meccseket lehet játszani, nincsen lehetőség egyjátékos üzemmódra és szimulált ellenfelekre sem, aki viszont egy párperces enyhe kikapcsolódásra vágyik, ezzel könnyedén megkaphatja. A program szinte egy az egyben a klasszikus akciójáték, a Quake kétdimenziós átértelmezése:  színei, mintázatai, fegyverei mind-mind a nagy elődre ütnek.

Rakétával így nem lehet a magasba ugrani (ami a Quake-széria védjegyének számít), de aki mandínerből szeretné a gránátját a pálya egy magasabb szintjére pattintani a falról, az örülhet, a játék pontosan kezeli a három dimenziót a megjelenítés ellenére is.

Forrás: [origo]


FIZZBALL

Főként gyermekeknek szól az ügyességi elemeket felvonultató Fizzball, amelyben állatokat kell összegyűjtenie egy őrült tudósnak furcsa találmánya segítségével. Az eszköz a Fizzball névre hallgat, s három dologra képes: a stabil felületekről lepattan, a gyengébbeket összezúzza, a szerveseket pedig összegyűjti magában. Ebből tapasztaltabb játékosok már sejthetik, hogy a klasszikus BreakOut egyik klónjáról van szó, amelyben egy folyamatosan pattogó labdával kell téglákat összezúzni. A téglák helyett hordók, kerítések és ládák találhatóak a program hatvan percig használható demójában.

A pályán szabadjára engedett fizz-labda minél több dolognak pattan neki és minél több állatot fal fel, annál nagyobbá válik, a terjedelmesebb élőlényeket pedig csak azután tudja bekebelezni, ha elég sok kicsit elfogyasztott már. A PS2-tulajok itt egyszerre bólogathatnak, a Katamari Damacy volt ilyen Japánból, amelyben az egész világot egy egyre növekvő tömegvonzású gömbre kellett felhajtogatni. A program teljes verziója három szigetvilágban enged ámokfutást - csak ajánlani lehet!

Forrás: [origo]


BLAST MINER

Bányászattal keveri a Tetrist a Blast Miner fejlesztőgárdája. Eltűntek a sokszínű, négy négyzetből összeállított formák, helyettük kőből, kannákból és TNT-rudakból összeállított építőelemek várják a játékosokat. A játék célja minél tovább pusztítani a folyamatosan emelkedő földrétegeket, ehhez minél több robbanást kell előidézni. A robbanáshoz alapesetben a fent említett mindhárom építőelem szükséges, ezeket viszont mozgatni is kell egymáson.

A súrlódás ugyanis szikrát okoz, amely berobbantja a dinamitot, a robbanás mértéke pedig csak a korábban lerakott kannák számától függ. Többféle játékmódban próbálható ki az újszerű ötlet, egy gépen akár egyszerre ketten is versenyezhetnek egymással.

Forrás: [origo]


BOOKWORM ADVENTURES DELUXE

Az angolul tanuló fiatalok kedvencévé válhat hamar a Bookworm Adventures Deluxe, amely a táblán játszott szókirakós Scrabble kalandosított változata. Egy szelíd, zöld gilisztával kell az ókori Görögország nevezetes monstrumaival szembeszállni, a játék végén természetesen a hőn áhított királylány vár. A csaták fegyverek helyett szavak segítségével zajlanak, amelyek minél hosszabbak, annál hamarabb végeznek a fenevadakkal.

 A történet előrehaladtával egyre több segítő tárgyra, támadó- és életerőre tesz szert Lex, a könyvtárosok kedvence, az egyes epizódok teljesítésével pedig új játékmódok és bónuszfeladatok válnak elérhetővé.

Forrás: [origo]


GALCON

Az akció és a bolygófoglaló stratégia összekeveredéséből született az absztrakt grafikájú, de kellőképpen agytornáztató Galcon. Az emberi és egy idegen faj egyidejűleg indít inváziót ugyanabban a naprendszerben. Szabadon indíthatók flották az űrhajókat folyamatosan gyártó bolygókról, a kérdés csak annyi, hogy az armada hány százaléka védje a bolygót és mennyien támadják a célpontot.

Kellő ráérzéssel könnyen megnyerhető a játék - a legkönnyebb nehézségi fokon. Minél intelligensebbre van az ellenfél állítva, annál gyorsabban kell kattintgatni és átgondolni azt, hogy mennyi erőforrást és hova érdemes átcsoportosítani. Matematikát és a vérbeli stratégiát kedvelőknek javallott, de a logisztikai osztály is kipróbálhatja ebédidőben.

Forrás: [origo]


DEVASTRO

A legrosszabb ZS-kategóriás akciófilmek világát eleveníti fel a Devastro, amelyben meghasonlott amerikai katonák osztagával kell megmenteni a Földet az idegen inváziótól. Az idegenek nem tűnnek sem túlságosan idegennek, a morbidan megrajzolt katonák azonban a totális meggyőződés erejével kiáltják egy-egy torkolattűz után azt, hogy "Isten hozott a Földön!".

Amilyen morbid, annyira nehéz játék a Devastro, kezdő játékosoknak nem feltétlenül ajánlott. A program másik különlegessége, hogy teljes egészében Java programozási nyelven íródott.

Forrás: [origo]


RIDER V2

Egy ázsiai nagyváros motoros futárának szerepe tölthető be a Rider V2-ben, amely több szempontból is biztosítja az egyedi élményt. A jármű ugyanis csak egérrel indítható - függőlegesen mozgatva az egér gázt ad, vízszintesen pedig kormányoz. Ehhez aránylag gyorsan hozzá lehet szokni, ahhoz viszont már kevésbé, hogy a legkisebb forgalomkihágást elkövetve is újra kell indulni a startponttól.

Nem lehet az ellenkező sávba bevágni, a piros lámpán áthajtani pedig a legnagyobb bűn - erre a minden sarkon posztoló rendőrök akkurátusan figyelmeztetnek is. A Grand Theft Auto rajongói így kénytelenek ezt félretenni. Akik azonban egy könnyed délelőtti menetre vágynak ötven km/h sebesség alatt, azoknak határozottan tetszeni fog.

Forrás: [origo]