Boltokban a magyar Windows Vista

2007.03.01. 14:16

Csütörtöktől a hazai boltokban is megjelent a Microsoft új operációs rendszere, az első Vistát futtató konfigurációk az Albacomp kínálatában debütáltak. A gyártó az új verziótól jelentős eladásnövekedést vár.

Bár új Windows az Egyesült Államokban már január végén debütált, a magyar verzió március elsején került a boltokba. A Windows Vista az otthoni felhasználók számára háromféle változatban  kapható, melyek árukban és funkcióik tekintetében térnek el egymástól.

25 ezer forint a legolcsóbb Vista

Az alapfunkciós, Home Basic verziót egy PC-re telepíthető, ún. OEM-változatban 25 ezer forint körüli összegért árusítja a gyártó. Ez azonos a Windows XP alapváltozatának árával,.

Az új Aero grafikus felületet, DVD-szerkesztő alkalmazást és távirányítóval vezérelhető Media Center lejátszószoftvert is tartalmazó Home Premium változatot 32 ezer forintért lehet hazavinni. Az otthoni és üzleti verziók minden funkcióját, valamint extra szoftvereket is tartalmazó Ultimate kiadásért 55 ezer forintot kell fizetni a boltokban, míg a meglévő számítógépről akárhányszor új konfigurációra költöztethető dobozos változatokat nagyjából a fenti összegek duplájáért lehet megvenni.

Nem éri meg az utólagos upgrade

A Windows Vista esetében a Microsoft megoldotta, hogy az olcsóbb verziókról a felhasználók bármikor áttérhessenek egy nagyobb tudású verzióra. Az upgrade-eléshez a boltba sem kell elmenni, bankkártyával az interneten keresztül meg lehet vásárolni az új licencet, a telepítéshez szükséges fájlokat az operációs rendszer már meglévő telepítőlemezén rajta vannak.

Bár az Anytime Upgrade névre hallgató funkció a magyar verzióba is bekerült, próbáink során úgy tűnt, a frissítési szolgáltatás lokalizált verziója még teljesen kész: angol nyelvű honlapra irányított át minket. A webhelyen a Home Basic verzióról 101 euró, vagyis mintegy 25 ezer forint kifizetése ellenében válthattunk volna Home Prémium kiadásra: ez összesen 50 ezres kiadást jelent, noha a boltból a prémium verzió már 32 ezerért elhozható.

Ugyanitt az alapfunkciós Vistáról az Ultimate verzióra 253 euró, vagyis mintegy 64 ezer forint az átállás ára, vagyis ez a módszer is drágább az OEM-verziónál.

Fizetős tévéműsor a prémium verzióban

A Microsoft csütörtöki bemutatóján megtudtuk, a prémium verzióban elérhető, távirányítóval vezérelhető Media Center képnéző, zene-, és videolejátszó szoftverét hazai csatornákat tartalmazó tévéműsor-szolgáltatással egészítik ki, melyet a magyar Ansys cég fejltszt. 

Ez a tévétunerrel szerelt PC-k esetén lehet hasznos, mivel a hagyományos, webes műsorújságokkal szemben távirányítóval is lehet böngészni benne, s a felhasználó azt is beállíthatja benne, hogy milyen műsorokat akar felvenni a merevlemezre. A kényelemért azonban havi hétszáz forint körüli összeget kérnek el.

Vevőket hozhat az új Windows

Forrás: [origo]
A magyar Start menü

A szoftvercég csütörtöki bemutatóján Deme Csaba, a Microsoft Magyarország marketingigazgatója elmondta, az idei eladási adatokból látszik, hogy a megszorítások, valamint a Sulinet Expressz program megszűnése miatt kevesebbet költenek itthon informatikára. 

A marketingigazgató a várakozások kapcsán elmondta, hogy az idén minden bizonnyal kevesebb asztali számítógépet adnak el az egyéni felhasználóknak, mint tavaly, s ez hatással lesz a szoftvergyártókra is. A vállalati PC-eladások ugyan nőnek majd, de összességben stagnál a gép-piac az idén. 

Deme Csaba közölte, mivel a Microsoft eladásait nagyban befolyásolják a PC-k és a notebookok eladásai, elképzelhető, hogy a cég szempontjából az átlagosnál nagyobb lesz a visszaesés. Előfordulhat azonban az is, hogy mindez fordítva történik, mivel a marketing szakember szerint óriási az érdeklődés a Windows Vista operációs rendszer iránt.

Várakozásaik szerint a Vista a lakossági szegmensben növelni fogja a legális szoftverhasználatot is. A Microsoft azt várja, hogy az idén 30 százalékkal több Vistával telepített új számítógépet adnak el, mint annak idején az első évben XP-vel felszereltet.

A Vista esélyeit növeli az is, hogy az Albacomp már megkezdte a magyar nyelvű operációs rendszerrel felszerelt asztali gépek és notebookok forgalmazását: míg a vállalat tavaly közel 13 ezer darab PC-t és közel 4 ezer darab notebookot adott el Windows XP-vel.

A székesfehérvári központú számítógépgyártó addig az idén összességében már 10 százalékkal több, azaz 18 ezer darab számítógép eladásával számol. A terv realitását mutatja, hogy az elmúlt hetekben már több mint ezerkétszáz vistás konfigurációrae vett fel előrendelést a társaság.

[origo]-MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK