Február legjobb ingyenjátékai

2007.03.04. 17:17

Az alig ismert, pár fős független játékfejlesztő-csapatok februárban sem hagyták cserben a meglepő ötletekre és a felhőtlen kikapcsolódásra vágyókat. Az elmúlt hónap tíz legérdekesebb játékprogramja kerül terítékre: a konyhafőnök Stanislaw Lem édesen totyogó robotjait ajánlja étvágygerjesztőnek, ezekhez pedig homokféreg-szimulátort, üllőkerülgető, répavadász nyulakat, valamint kiszuperált karosszériákban történő űrkalózkodást kínál.

MR. ROBOT
A kis fejlesztők játékai között régóta várt gyöngyszem a Mr. Robot. A logikai, ügyességi és kalandjátékos elemeket is ügyesen ötvöző játékban a gépvilág főnöke, a zsarnok Hel és alkalmazottai ellen kell felvenni a kesztyűt. A játékos az Asimov nevű főhőst irányíthatja: vele kell átvenni Robot Úr felett az irányítást, és megmutatni, hogy ki is a nagyobb processzorú modell a gáton.

Forrás: [origo]
Letöltés

A klasszikus, régi játékosok által méltán kedvelt szerepjátékos elemek is megtalálhatóak a játékban, hiszen kalandjai során Asimov egy sor kiegészítőre, modulra és szoftverre bukkan, melyekkel saját képességeit fejlesztheti. Egyedi húzása a Mr. Robotnak még az úgynevezett Ghost Hacking-mód. Ennek segítségével ismételten be lehet törni a játék helyszínéül szolgáló Eidolon hajó rendszerébe, így lehet bizonyos problémákat megoldani, más robotok felett az irányítást átvenni, vagy egyszerűen csak információt lopni.

A grafikai megvalósításra nem lehet panasz, a kora reggeli high-tech rajzfilmeket idéző látványvilág egy csapásra magával fogja ragadni a fiatalokat és felüdülést nyújt a manapság egyre gyakoribb, fotorealisztikus grafikájú és egyúttal nagy gépigényű programok között.

+++

DODGE THAT ANVIL!
Nehezen érthető, hogy miért kell egy ropogós sárgarépákra kiéhezett nyúlnak hatalmas, égből potyogó üllők elől menekülni, az viszont biztos, hogy a Dodge That Anvil! páratlan szórakozást nyújt az ügyességi játékok kedvelőinek.

Forrás: [origo]
Letöltés

A zöldségvadászatot és a folyamatos ugrálást bónusztárgyak felszedése színesíti, ezekkel - példának okáért - könnyebben lehet átkelni a szakadékokon, de az üllőkkel való találkozások sem lesznek annyira fájdalmasak, sőt, akár az idő is megállítható pár másodperc erejéig.

+++

ARMADO
A klasszikus Sonic és Super Mario-játékok ötvözeteként lehetne leírni a háromdimenziós akciót kínáló Armadót. Ebben a programban egy tatuval kell percek leforgása alatt felfutni egy hegyre, hogy az ott található fészkébe elhelyezhesse a nála lévő tojást. Ehhez ki kell kerülnie a hegyoldalról leguruló sziklákat, fatörzseket, át kell törnie akadályokon és rá kell ugrania a veszélyt jelentő hangyákra. Ha még pontszámot is akar szerezni, az úton elhelyezett gyémántokat is össze kell szednie. A maratoni futás közben bónusztárgyakra is lelhet a játékos: extra életerőt, pontszámszorzót és sérthetetlenséget szedhet fel többek között.

Forrás: [origo]
Letöltés

Az Armado érdekessége az első pálya után jelentkezik, ugyanis a küldetés teljesítése után rögtön vissza is kell futni a hegy aljára, miközben ugyanazokkal az akadályokkal kell megküzdeni. Mivel a játék fix kameraállásból mutatja a történéseket, ezért a tatu háta mögött görgő sziklákat elég nehéz észlelni, leginkább csak robajukból lehet következtetni arra, hogy mikor is kell elugrani előlük. A fél órányi szabad szórakozást felkínáló demó verzióból mindenki eldöntheti, kíván-e áldozni a tatuk fajfenntartására.

+++

TOTAL EXTREME WRESTLING
A Total Extreme Wrestling csak az amerikai pankráció híveinek lesz érdekfeszítő, ők viszont valószínűleg nemi életüket is feláldozzák a játék oltárán. A program ugyanis a valaha elkészített legrészletesebb wrestling-menedzser. Ezzel mindenki megalkothatja saját csapatát és azok legapróbb részleteit is pontosan megadhatja, akár saját háttértörténetet is adhat nekik.

Forrás: [origo]
Letöltés

A team megalkotása természetesen csak az izgalmak kezdetét jelenti, hiszen a rendezvények hirdetése, az azt körülvevő extra akciók és lehetőségek kiválasztása és sikeres végrehajtása, valamint az egyre több győzelem elérése adja a sikerélményt. Viszont aki ténylegesen verekedni akar, annak máshol kell keresgélnie, a menedzserek és szürke eminenciások játéka ez.

+++

COUNTERCLOCKWISE
Nagy visszhangja volt a játékrajongók között a Counterclockwise-nak, amelyben a Tron című sci-fi klasszikusból ismert fénymotorozáshoz hasonló küzdelem zajlik. Maguk mögött falakat húzó űrjárművek versenyeznek a programban, a cél a riválisok kiiktatása, és a minél további életben maradás. A játék az első fél percben nagyon egyszerűnek tűnik, pár manőver és kerülgetés után pedig igen nehéz életben maradni: csak azok fussanak neki, akik jó reflexekkel és tájékozódási érzékkel rendelkeznek. A falakat szét is lehet lőni, ha esetleg kikerülni már nem lehetne őket.

Forrás: [origo]
Letöltés

A sikeres továbbjutás érdekében a legapróbb lyukon is be kell csúszni és vadászpilótákat megszégyenítő manőverekkel kell kikerülni az akadályokat. Jelenleg készül a többjátékos üzemmódban is működő változat, ennek megjelenéséig a játék online elért eredményekkel lehet versengeni másokkal.

+++

FORCES
Ötletes akciójátéknak bizonyult a Forces is. Ebben a játékban csak az egérgombokra és a reflexekre kell figyelni, ezekre viszont nagyon. A bal gombbal alakzatokat kell rajzolni, amelyek az űrben apró darabokra bomlanak szét. Ezeket a középső gombbal közelebb kell (lehet) húzni, majd a jobb gomb megnyomásával detonálni, ilyen módon kell a megjelenő ellenségeket elpusztítani. Ez önmagában nem lenne túlságosan bonyolult, a trükk a gyorsulás bevezetésében van.

Forrás: [origo]
Letöltés

Bizonyos ellenfeleket ugyanis csak bizonyos gyorsaságú lövedékek tudnak csak megsebezni, ehhez pedig fel kell használni a rajzolás lendületét és a kurzor (a főszereplő) és az alakzatok távolságát is. Elmondva sokkal bonyolultabbnak hangzik, mint egy gyors próba közben, a beépített oktatómódnak köszönhetően pedig rövid idő alatt mindenki tökéletes rajzoló-robbantó-mesterré válhat.

+++

DEATH WORM
Egyszerű ötleteten alapul a Death Worm: egy sivatagi terület alatt vérszomjas óriásférgek bújnak meg, amik időről-időre megjelennek a felszínen és zsákmányt keresnek maguknak. A játékban egy ilyennel féreggel kell minél több szárazföldi, föld alatt megbúvó és repülő állatot felfalni - nagyobb lendülettel ugyanis a levegőből is el lehet kapni madarakat, sőt, akár helikoptereket is.

Forrás: [origo]
Letöltés

Ez utóbbi jármű ellenségnek számít, a homokféregre ugyanis a katonaság vadászik, a későbbi szakaszokon ennek megfelelően aknák, tankok, géppuskás katonák és desszantosok is bevetésre kerülnek.

+++

RHACP
Egy másik program is a férgeket állítja a főszerepbe, az RHACP-ben a mobiltelefonokról ismert, evés nyomán egyre hosszabbra nyúló kígyót kell irányítani - persze a grafika jóval látványosabb. Az apró sárga golyók elfogyasztása közben fel kell öklelni az ide-oda mozgó apró élőlényeket is.

Forrás: [origo]
Letöltés

Ha nem fejjel sikerül nekikmenni, akkor azok apró aknákat hagynak maguk után, amiknek nekifutni (vagy nekikanyarogni) nem túl szerencsés. Ha sikerül a viszonylag gyorsan kialakuló aknamezőn felöklelni az összes kreatúrát, az összes kék akna sárga golyóvá válik és kezdődhet minden elölről.

+++

ZOMBIE SMASHERS x3: NINJASTARMAGEDDON!
A Ninjastarmageddon alcímű játék elődje egy utcán játszódó vérgőzös zombivadászat, a februárban megjelent utód visoznt egy egy űrben játszódó háromdimenciós akcióprogram kereskedelmi (értsd: csempész és fejvadász) elemekkel bővítve.

A játék világában hiperhajtóművel felszerelt autók száguldoznak az űrben, a sofőr időnként kidugja az ablakon a rakétavetőt és odadurrant egy iskolabusz-csempészhajóknak kettőt. A háttérben pedig a játék egyik legdrágább hajója, a százezer kreditbe kerülő fregatt úszik el csendben, néha forog egy kicsit a tengelye körül - így lehetne a legjobban körülírni a Zombie Smashers x3 látványvilágát, amelyhez elég sokat tesz hozzá a rajzfilmes hatást erősítő kontúrhatás is.

Forrás: [origo]
Letöltés

A túléléshez az akción kívül csak a triviális gazdasági alapszabályt kell begyakorolni: olcsón venni, drágán eladni. A biznisz egy hatalmas univerzum különböző  bolygói között zajlik, továbbá az űrben elkent ellenfelek összes fegyverét és rakományát el lehet tulajdonítani későbbi felhasználásra vagy eladásra. Feltéve, ha valaki tud másra is koncentrálni a hangos kacagáson kívül.

+++

BLOCKSUM
Újabb Tetris-klón érkezett a logikai játékok kedvelőinek. A Blocksumot szinte minden játékokkal foglalkozó magazin halálra dícsérte.  A programban a játékmezőt bontani kell, nem pedig építeni, ennek pedig speciális szabályai vannak. Minden építőkockán található egy szám, több hasonló számú kockát pedig fel lehet robbantani. Egy óvatlan mozdulattal azonban, ha valaki nem figyel, a kockákat nem felrobbantani, hanem egybeépíteni fogja, ez pedig elég hamar a játék végét jelenti.

Forrás: [origo]
Letöltés

Kezdetben bonyolultnak tűnik a Blocksum, de a szabályok memorizálásával a Tetrist megszégyenítő adrenalinfutamokat biztosíthatnak maguknak az agytornát kedvelő rajongók.