PC-s flipper ingyenzsetonnal

2007.05.03. 16:16

Tíz-húsz éve bizonyára sok olvasónk beáldozott egy csomó húszast a helyi presszóban lévő flipperen azért, hogy elérje valamelyik villogó lámpákkal, milliós pontszámmal járó extrát. A netről letölthető szimulátorokkal most ingyen átélheti a retró játékélményt, egy csomó masina virtuális mása várja, hogy kipróbálja őket PC-n.

A flipperek hazai fénykora nagyjából akkorra tehető, amikor még a Csepel márkájú BMX bicaj is menőnek számított, még Ötvös Csöpi is kiszuperált gépekbe bokszolta bele a huligánokat a filmvásznon. Ismerőseinket faggatva kiderült, legtöbbjük nem is emlékszik már rá, hogy mikor flipperezett utoljára, viszont tisztán élt bennük az emlék, hogy '92 tájékán Amigán vagy egy 386-os PC-n bizony sokat nyúzta a Pinball Dreams című játékot.

Nos, ha ön is a kilencvenes években találkozott utoljára számítógépes flipperrel, meg fog lepődni, hogy milyen nagyot fejlődött a játékprogramoknak ez a némileg háttérbe szorult szegmense.

Egy szép kis demó

A neten keresgélve elég sok flipperes játékra bukkantunk, csak a Szoftverbázisról húsz különböző programot lehet letölteni a témában. Elsőként a Dream Pinball című játék egy asztalt tartalmazó demóját teszteltük. Ez a játék nagyon tetszetős, ennek megfelelően gépigénye is elég magas, csak komolyabb VGA-kártyával szerelt PC-n fut szaggatás nélkül. Nem rossz játék, szépek a golyó által keltett tűzeffektek, de az egyetlen asztalt bizony negyedóra alatt megunja az ember, a maradék öt pedig csak a fizetős verzióban érhető el.

Szinte minden flippert letölthet

Két remek ingyenes flipper-szimulátorra bukkantunk, melyekkel akár saját masinákat is lehet szerkeszteni. Ha nem szeretne ilyesmivel vesződni, akkor sincs baj, szerencsére a golyós játékgépek mániákusai több száz virtuális modellt készítettek, ezeket szintén ingyen lehet letölteni.

Amennyiben izmosabb - legalább 1800 megahertzes, 256 megabájt memóriával szerelt - PC-vel rendelkezik, a Future Pinballal érdemes kezdeni az ismerkedést, ez ugyanis szinte fotorealisztikus grafikával bír, még a flipper üvege is tükröződik, a fémgolyón pedig megcsillan a fény, s az automatának még az oldalát és felső eredményjelző paneljét is valósághűen le lehet benne modellezni. A másik alternatíva a kicsit fapadosabb, de csúnyának azért nem mondható Visual Pinball, melyhez szintén temérdek pálya érhető el.

Forrás: [origo]
Élethű flipper a Future Pinballban(még több kép)

A golyó mozgása, pattogása meglepően realisztikus, a fejlesztők honlapján lévő információk szerint a Future Pinballban egy Newton nevű fizikai motort használ a valósághű fizikai megjelenítéséhez, a technológia képességeit az alábbi oldalon elérhető demókban bárki felmérheti.

Így játszhat a flipperrel

Lévén ezek egy flipperszerkesztő alkalmazások, az alapprogramokba csupán néhány demonstrációs célú asztal található, a masinákat külön kell letölteni hozzá. Szerencsére a játéknak kiterjedt rajongói tábora van, így a hálóról több száz flippert lehet letölteni ingyen, az egyik remek forrás például az IRPinball, de a játék honlapján elérhető linkajánlóban is számos beszerzései forrást találni. 

A letölthető modellek választéka meglehetősen bőséges: elérhetők csak virtuálisan létező flipperek, és valós gépek digitálisan reprodukált változatai a harmincas évektől napjainkig - gyakorlatilag minden olyan elektronikus játék elérhető, ami egy fémgolyóval kapcsolatba hozható a zsibvásári golyólövős játéktól a mikroszámítógéppel szerelt modernebb típusokig.  

Forrás: [origo]
A Birodalom visszavág - a Visual Pinballban (még több kép)

Emellett szép számmal akadnak nem kis munkával reprodukált flipper-klasszikusok is: ezeket az eredeti gépekről készített fotók alapján készítik, legtöbbször még az eredeti masina hangját is bedigitalizálják. A fények villogását a létező gépéhez hasonlóan le lehet programozni, és golyóval megüthető pörgettyűk és egyéb akadályok is ugyanúgy viselkednek, ahogy az elvárható tőlük. Ha a flipperek történetére is kíváncsi, az IPDB.org adatbázisában találhat részletes információkat róluk.

Így játszhat a flipperekkel

Az asztalokat általában ZIP tömörített fájlban lehet letölteni, a használathoz a tartalmukat ki kell csomagolni egy üres könyvtárba a winchesteren. A Visual Pinballal a VPT kiterjesztésű pályákat lehet játszani, a Future Pinballal pedig az FPT kiterjesztést hordozó fájlokat lehet megnyitni. Sokszor hangokat, betűket is mellékelnek egy flipperfájl mellé, ezeket is a pályákat tartalmazó mappába érdemes ömlesztve kicsomagolni.

Ha mindezt sikerült elvégezni, nem marad más, mint a File/Open menüből megnyitni a kívánt flippert, majd - a Visual Pinballban - a Play, a Future Pinball esetén a Play Table gombra kattintani. A virtuális huszasokat az 5-ös gomb lenyomásával lehet bedobálni, a startbillentyű szerepét az 1-es tölti be. A karokat a bal és jobb oldali Shift gombokkal lehet mozgatni, és a Space-szel pedig az asztalt lehet lökdösni. A nézetek közt az F gombokkal tud váltogatni a játékos. Szélesvásznú monitorral rendelkezők számára külön ínyencség, hogy akár álló módban is tudják használni ezt a két programot. Jó játékot kívánunk! 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK