Tippek laptopos utazáshoz

Vágólapra másolva!
Hogyan érdemes beállítani a laptopot, ha repülőn, vonaton hosszan szeretné használni? Mire érdemes figyelnie noteszgép vásárlásakor a sokat utazóknak? Cikkünkkel ebben próbálunk segíteni.
Vágólapra másolva!

Néhány éve még legtöbbünknek meg sem fordult a fejében, hogy számítógépet vigyen magával a nyaralásra, a hordozható PC-ket ugyanis csak kevesen engedhették meg maguknak. Mostanra a helyzet megváltozott, a noteszgép nem ritkaság, s számos előnnyel bír, ha az ember elcipeli a nyaralásra: például rámásolhatja, szerkesztheti rajta digitális fotóit, megnézheti kedvenc filmjét, s persze ha van hol, az internetre is csatlakozhat vele.

Visszaszámlálás a konnektortól távol

Míg mondjuk egy Korfuig tartó repülőutat akár egy újsággal át lehet vészelni, addig egy tengerentúli járaton a laptop bizony életmentő lehet - legalábbis az unaloműzés tekintetében. Itt a legtöbb gondot az jelenti, hogy konnektort csak a business classon találni, a turistaosztályon utazóknak saját akkumulátoruk kapacitásával kell beérniük. A bekapcsolást követően rögtön megkezdődik a visszaszámlálás, a Tálcán lévő indikátor folyamatosan csökkenő rendelkezésre állást jelez.

Az, hogy egy laptopot mennyi ideig lehet nyüstölni akkumulátorról, típusonként jelentősen eltérő: a legolcsóbb modellek legfeljebb egy-másfél órán át bírják szuflával, a drágább, kifejezetten mobil munkára optimalizált típusok között azonban nyolcórás rendelkezésre állást biztosító masina is akad. Persze az sem mindegy, hogy mire használják a gépet: modern, háromdimenziós játékokat például nem érdemes futtatni akkus üzem alatt, ezek ugyanis csaknem minden komponensét csúcsra járatják a gépnek, s röpke idő alatt kiszívják belőle az energiát. Ez azonban nem azt jelenti, hogy akkumulátorról kizárólag szöveget lehet csak szerkeszteni, filmek is kiválóan lehet nézni út közben egy laptopon.

A Notebook.hu és a Dell szakértőinek segítségével olyan tippeket válogattunk össze, amelyek alkalmazásával hosszabb ideig lehet használni a laptopot akkumulátorról.

Hogyan lehet hosszabbítani az üzemidőt?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

1. Le a fényerővel!
A jelenleg piacon lévő notebookok esetében a legtöbb energiát - nagyjából az összfogyasztás 30-40 százalékát - a laposképernyő, illetve annak háttérvilágítása emészti fel. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a fényerő csökkentésével jelentősen lehet bővíteni az akkus használat idejét. Persze nem azt javasoljuk, hogy teljesen sötétítse le az LCD-t, csupán azt, hogy ha mondjuk a repülőn nézne filmet, vegye le felére a fényerőt - így még látni is lehet a képet, és a laptop is sokkal tovább bírja majd. Természetesen a képernyő mérete is számít, egy 15-17 colos megjelenítő többet eszik egy 12-esnél, így ha gyakran utazik számítógépével, vegyen kis képernyős modellt - ezt ráadásul könnyebb is hurcolni.

2. Használjon fejlettebb technológiájú processzort!
Bár a noteszgépekben nem nagyon szokták a processzort csereberélni, a hosszabb üzemidőt csak a fejlettebb típusokkal lehet elérni. Az alsó kategóriás Intel Celeron M és AMD Sempron lapkák például nem támogatnak energiatakarékos funkciókat, míg például az Intel Centrino (vagy Core Duo) és AMD Turion (vagy Turion 64 X2) típusok képesek több fokozatban visszavenni teljesítményüket - az újabbak akár egyes részeiket is inaktiválják - amikor a rendszer épp nincs leterhelve, ezért az energia tulajdonképpen úgyis pocsékba menne. Ráadásul a folyamatosan maximumon pörgő processzort jobban is kell hűteni, a ventilátorok motorjának működtetése pedig ugyancsak energiát emészt fel, ami ugyancsak az alsó kategóriás lapkák ellen szól.

3. Néha a kevesebb jobb
Egy átlagos noteszgépet többnyire egyszerűbb, integrált grafikus kártyával szállítanak: ezek többnyire nem alkalmasak játékok futtatására, viszont utazás esetén gyenge teljesítményük jól is jöhet - sokkal kevesebbet fogyasztanak a szupergyors, de áramfaló grafikus chipeknél. Hasonló a helyzet a memóriával is: a teljesítményre jelentős hatást gyakorolhat, ha egy laptopba például két gigabájt memóriát pakolnak, viszont ebben az esetben az üzemidő is alacsonyabb lehet valamelyest: a nagyobb memória több feszültség alatt tartandó lapkát jelent.

4. Wifi, Bluetooth, mobil modem: kikapcs!
Talán felesleges is hangsúlyoznunk, de a vezeték nélküli adatátvitel jócskán igénybe veszi a laptop akkumulátorát: leginkább a wifi és a különböző 3G/HSDPA kártyamodemek fogyasztják az energiát, de a Bluetootht is érdemes kikapcsolva tartani, ha épp nincs rá szükség. Bizonyos masinákon a vezetékes hálózati kártya automatikusan kikapcsol, ha nincs használatban, ez hasznos lehet, egy komponenssel kevesebb fogyasztja az erőforrásokat. Ugyancsak érdemes akkumulátoros módban mellőzni az USB-s eszközök - egér, pendrive stb. - használatát, mivel ezek is a laptop akkumulátoráról "táplálkoznak", ugyancsak rövidítik az üzemidőt.

Forrás: [origo]

5. Leszámolás a szükségtelen programokkal
Valamelyest azzal is bővítheti az üzemidőt, ha bezár minden olyan programot, ami nem feltétlenül szükséges. Ilyen lehet például az Office vagy az Adobe Reader gyorsindítója, az MSN Messenger, vagy a mobiltelefon kliensprogramja, de a repülőn ülve akár a vírusirtót, tűzfalat is le lehet kapcsolni. Ha Windows Vista van a gépen, mindenképpen érdemes kikapcsolni az Aero grafikus felületet, s a kevésbé rendszerigényes régi környezettel dolgozni.

6. Készenlét helyett hibernálás
A Windows XP-ben és a Vistában is elérhetők olyan funkciók, melyek a hagyományos ki- és bekapcsolásra kínálnak fürgébb alternatívát. A kikapcsoláskor választható Készenléti állapot helyett azonban érdemesebb a Hibernálás-t választani (ez általában külön gombról érhető el, vagy a képernyő összecsukására lehet állítani). A hibernálás esetén ugyanis gyakorlatilag egy pillanatfelvétel készül a merevlemezre a rendszer állapotáról, s a gép kikapcsol, míg a készenléti állapotban egy sor alkatrész aktív marad, csupán a nagy fogyasztónak számító képernyőt kapcsolja le, vagy ha lehetséges, a processzort kapcsolja minimális teljesítményre a Windows.

7. DVD helyett HDD
Saját laptopunkon megvizsgáltuk, hogy melyik esetben bírja tovább a gép: ha DVD-ről mozizunk, vagy ha winchesteren lévő filmet tekintünk meg. Összességében az bizonyult energiatakarékosabbnak, amikor egy DivX formátumú fájlt játszottunk le. Míg a DVD-zés szinte percre pontosan két és fél óra alatt merítette le az akkumulátort, a winchesterről lejátszott mozi esetében további fél órát nyertünk, háromórányi lejátszás után adta meg magát a gép.

Ezen kívül kipróbáltuk még a Notebook Hardware Control nevű ingyenes segédprogramot, amelyet a maximális üzemidő elérésére konfiguráltunk, kikapcsoltuk az USB-portokat, a hálózati kártyát, a wifit, felére vettük a fényerőt, s a Media Playeren kívül minden alkalmazást bezártunk: így további tizenöt perc előnyre tettünk szert.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

8. Extra üzemidő nagyobb akkumulátorral
Új laptop vásárlásakor érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy milyen akkumulátort mellékelnek a géphez. Sok olcsóbb (esetleg ultrakicsi) típushoz négy cellás akkut mellékelnek, ezek kapacitása sokak számára kevés lehet, egy hatcellás modell már strapabíróbb választás, a mobil melósok pedig akár kilenc cellás típust is választhatnak sok noteszgéphez. Ez utóbbi egyetlen hátránya az árát leszámítva, hogy nehezebb, vastagabb lehet a standard akkuknál.

Kézenfekvő, bár nem túl olcsó megoldás lehet egy pótakkumulátor beszerzése: a kifejezetten az adott típussal használható áramforrás helyett lapos kivitelű, így a laptop hordtáskájában is könnyen elférő univerzális, külső akkut is be lehet szerezni. Egyes noteszgépekhez olyan külső akkumulátort is lehet vásárolni, amelyet a gép aljára, hátuljára vagy éppen a kivehető CD/DVD-meghajtó helyére lehet egyszerűen behelyezni, ezekkel akár meg is lehet duplázni az üzemidőt.

Már jönnek a takarékosabb laptopok

Jó hír, hogy már nem sokat kell várni a még takarékosabb noteszgépekre, az USA-ban például már kaphatók olyan típusok, amelyekben az LCD háttérvilágítását a hagyományos fénycső helyett már jóval kevesebbett fogyasztó világító diódák (ledek) szolgáltatják.

Ugyancsak debütáltak az első olyan laptopok, amelyekben a winchester helyett mozgó alkatrészt nem tartalmazó, így energiatakarékosabb flashmemóriás háttértárat alkalmaznak. Bár ezek a technológiák egyelőre a hazai pénztárcákhoz mérten drágábbnak számító típusokban érhetők el, hamarosan az olcsóbb típusokban is elérhetők lesznek, például az Asus hamarosan megjelenő kétszáz dolláros indulóárú olcsó laptopjában is.

Mostani cikkünkben csak a laptopos filmnézés lehetőségeit vizsgáltuk. Ha van egy jól bevált módszere, amivel hosszabb üzemidőt ér el laptopján akár wifizés vagy szövegszerkesztés mellett , ossza meg velünk kommentben!