Június legjobb játékai

Vágólapra másolva!
Júniusi játékválogatásunkban Harry Potter és a Karib-tenger kalózai is feltűnnek, egy C64-es klasszikus új köntösben visszatért verziója pedig a középkori Angliába kalauzolja az érdeklődőket. Aki tartalmasabb szórakozásra vágyik, az akár saját ökoszisztémát is menedzselhet, a nyugalomra vágyók pedig virtuális madárfotózással relaxálhatnak. Egy másik játékban csokoládégyárat vezethet, a legkomolyabb kihívást pedig a közel-keleti válság virtuális megoldása jelenti.
Vágólapra másolva!

HARRY POTTER ÉS A FŐNIX RENDJE
Két héttel a legújabb Harry Potter mozifilm premierje előtt, pénteken került a hazai boltokba az ötödik kötet történéseit feldolgozó videojáték, amely PC-re, PS2-re és Xbox 360-ra magyar szinkronnal jelenik meg. Ingyenes demóverziója közepesen testes darab, telepítőjének mérete 400 megabájt körüli.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

Sajnos a kipróbálásra szánt verzió nem sok jóval kecsegtet: mivel durván nagyjából ötperces időkorláttal látták el, túl sok akcióra nincs lehetősége a játékosnak. A demóban kizárólag a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola udvarán lehet mászkálni. A tesztelés során a golyózáson kívül csak arra volt lehetőségünk, hogy a varázspálca segítségével összeseperjük a lehullott leveleket, s beszéljünk Hisztis Myrtillel, illetve az egyik kijáratot őrző Piton professzorral. Komolyabb teljesítményű PC-n a játék elég szép, az arcok a mozifilm szereplőit mintázzák, ennél többet azonban a nyulfarknyi demó nem árul el a játékról, így ennek kipróbálását inkább csak rajongóknak ajánljuk.

PIRATES OF THE CARIBBEAN: AT WORLD'S END
Jack Sparrow kapitány neve garantálja az abszurd humort, a kardpárbajokat, a kalózhajókat és az akrobatikus trükköket - az első hármat legalábbis mindenképpen. Aki látta a Karib-tenger kalózai-trilógia bármely részét a mozikban, sejtheti, mire számíthat egy Sparrow fémjelezte akciójátékban, és nem is fog csalódni benne.

A játék demójában is lehetőség nyílik kipróbálni) a második rész cselekményét eleveníti fel, melynek során Davy Jones szívét kell megszerezni és végül majd a Krakennel kell megküzdeni. Színtiszta akciójáték lévén a Pirates of the Caribbeanban szinte kizárólag kardozni kell, időnként használható benne a ládák és hordók széttörésével megszerezhető bomba, flinta és dobótőr. A játékmenet nem túlságosan bonyolult, a támadógombok különböző sorrendben való nyomogatásával különleges mozdulatok csalhatók elő.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A háromdimenziós grafika ugyan nem a legmodernebb, de azért tetszetős, a játék folyamán a Johnny Depp által játszott főhős mozdulatait is viszontláthatják videobejátszások formájában. A játék kifejezettet illeszkedik a filmhez, az ismert karakterekkel lehet benne ismert helyszíneket ismert dolgokat csinálni és ez is a legnagyobb problémája: a huszonegyedik század egyik leghumorosabb filmkaraktere szerepében semmi érdekeset nem lehet csinálni, csak tárgyakat kell felvenni, hordókat csapdosni meg hasonló külsejű kalózokat kaszabolni ugyanazzal a három mozdulattal. Akit ez nem zavar, hosszú órákat tölthet el a programmal.

SNAPSHOT ADVENTURES: SECRET OF BIRD ISLAND
Nemrég a Tüskevár hangulatát idéző, realisztikus kacsavadász játékot ajánlottunk kipróbálásra, ezúttal azonban egy ornitológusok és vegetáriánusok szívéhez közelebb álló játék következik.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A Snapshot Adventures: Secrets of Bird Islandben ugyanis nem lelőni, hanem lefotózni kell a madarakat. Bár mindez nem hangzik túl izgalmasan, a játék egyáltalán nem unalmas: a sztori szerint nagyapánk fotósfelszerelésével indulunk útnak az eltűnt rokon nyomába, s a nagyszülő megtalálásához valamilyen szövevényes úton természetesen madárfotók vezetnek.

A megörökölt fényképező analóg masina, azaz csak limitált mennyiségű fotót tud rögzíteni, s minden egyes misszió más-más madárfajról kell megadott számú fotót készíteni. A játék osztályozza az elkészült képek minőségét: a repülés, táplálkozás, vagy éneklés közben lekapott példányokért extra pontok járnak, melyekből teleobjektívet vagy vakut lehet vásárolni. Ez a játék gyengébb PC-n is jól futott, demója viszont sajnos csak egyórányi játékot tesz lehetővé.


VENTURE ARCTIC
Készítői egy valós időben játszódó stratégiai játék és egy rajzprogram hibridjeként jellemzik ezt az egyedi játékot, melyben egy jól működő ökoszisztémát kell létrehoznia a játékosnak az Északi-sarkon.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A virtuális környezetben seregnyi állat él a sarki farkasoktól kezdve a fókákig, s a játékos feladata az, hogy találja el a megfelelő egyensúlyt a fajok közt, azaz például ne pusztuljanak ki a ragadozók, de a növényevő állatok se kerüljenek túlsúlyba. A stabil ökoszisztéma kidolgozásában az első indítást követően a program maga is segíti a játékost, akinek módja van egy kattintással felolvasztani a jeget, terhessé tenni egy szarvast, vagy épp megbetegíteni egy fölöslegessé vált farkast.

A Venture Arctic demója egyórás kipróbálást tesz lehetővé, s akkor sem kell aggódni, ha indítást követően szaggat, mivel a játék nem sokkal később magától rákérdez, megfelelő-e a teljesítmény, s nemleges válasz esetén lekapcsolja a speciális effekteket.

CHOCOLATIER
A hónap egyik legjobb alkotásának szavaztuk meg a Chocolatiert, amelyben egy lecsúszott csokoládégyáros famíliát kell kihúzni a pácból egyfajta krízismenedzserként, mindezt valahol a tizennyolcadik század közepén. Keveredik benne a kereskedőprogram (melyik kikötőben érdemes alapanyagokat vásárolni és hol éri meg eladni ezeket), a gyűjtőgető-vadászó stratégia (a játék során különböző recepteket kell összegyűjteni) és az ügyességi is, hiszen a csokoládégyárakban ágyúkkal kell mozgó (és egyre gyorsuló) platformokra eljuttatni a kakaóbabot, a cukrot és a töltelékeket.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A klasszikus alapukon és nem túlságosan díszes, de azért a célnak megfelelő grafika két módban élvezhető: adott egy történeti szál, amelyet végig kell vinni és ki kell húzni a csokigyáros családot a slamasztikából, de ezt akár félre is lehet tenni és szabadon lehet a legjobb kereskedővé válni a számos misszió teljesítése nélkül. Édesszájú hölgyeknek és kevésbé komoly stratégáknak szívből tudjuk ajánlani a Chocolatiert, remek vérfrissítés az egyedinek abszolút nem nevezhető játékok között.

PEACEMAKER
A valós életből meríti témáját a Peacemaker című körökre osztott játék, melyben a játékos választása szerint betöltheti az izraeli miniszterelnök, vagy a palesztin elnök tisztségét is, a végcél természetesen a két ország közti békét elérni.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A körökre osztott menetekben játszódó programban a régió térképét látni, az aktuális események figyelmeztető ablakokban, vagy a térképen villogva bukkannak fel. A játék a lehető legjobban próbálja visszaadni a valós helyzetet, létező politikusok nevei, s hírügynökségek filmfelvételei, fotói szerepelnek a programban.

A Peacemaker egy kifejezetten intellektuális játék, amelyben a játékosra jelentős felelősség hárul, például el kell döntenie, milyen lépéseket tesz egy öngyilkos merénylet elkövetését követően: tárgyalásokat folytat, katonai erőket mozgósít, vagy éppen kijárási tilalmat rendel el. Ennek jegyében viszont nem egy vasárnap délutáni szórakozásra való, inkább a téma iránt érdeklődő felnőtteknek érdemes kipróbálniuk - az ingyenes demó verzióban nyolc kört lehet végigjátszani.

DEFENDER OF THE CROWN
Több mint húsz éve, elsőként Commodore-on játszhattak először az angol történelem iránt érdeklődők a Defender of the Crownnal. Anglia királya halott, a korona szőrén-szálán eltűnt, a hűbérurak pedig egymás bandériáit mészárolják le a trón és a tizedek reményében - ezzel a felütéssel a játékgyártás hajnalán biztos sikerre lehetett számítani.

A táblás stratégiai játékokat azzal is sikeresen maga mögé utasította, hogy a szokványosnak számító harcmezei vagdalkozásokra számos alternatíva adódott. Ilyenek voltak a lovagi tornák, az íjászversenyek vagy az egyszemélyes várfoglaló portyák, de akár még hercegnőt is lehetett szöktetni - feltéve, ha akadt éppen egy a rivális kastélyában. A "Defender" így olyan kultuszjátékká vált: kényelmes tempóban játszható, akciójelenetekkel tarkított, de azokban sosem bővelkedő stratégiai programról van szó, visszafogott és elegáns megjelenítéssel.

Forrás: [origo]
A játék letöltése



A júniusban megjelent, Heroes Live Forever alcímű alkotás elődjének örökét viszi tovább. A szigetbirodalom elfoglalásának kezdetén csak egy hőst kell kiválasztani a négy közül, akik mindnyájan különböző sereggel rendelkeznek - az íjászok, lovagok vagy gyalogos katonák száma nyilvánvalóan eltérő harcmódot követel meg. Kezdetben minden opciót és játékmódot magyarázó ablak kísér, így könnyűszerrel el lehet sajátítani az alapvető fortélyokat. A Heroes Live Forever legnagyobb újdonsága a csatamezőn éri majd a játékosokat - játékkártyákat is össze lehet gyűjteni a csatározások során, amelyek használata előnyökhez juttatja a csapatokat. A kétdimenziós megjelenítés miatt az új verzió nem követel különösebben erős hardvert, így lassabb konfigurációval rendelkező stratégák is hosszú órákat tölthetnek el vele.

PURGATORIO
Egyre több olyan kalandjáték jelenik meg mostanában, amely a misztikumot és/vagy a horrort helyezi előtérbe. Ilyen a Purgatorio is, amelyben egy ütközetben elesett katona személyében kell kikerülni a katolikus hitvilág szerinti tisztítótűzből.

Ez természetesen nem fog kezdetben kiderülni, hiszen csak egy amnéziás katona tér magához egy kisváros kanálisa mellett, aki még egy pikírt "enyhe csövesfeelinggel nyitok" megjegyzést is megenged magának, aztán kénytelen rájönni arra, hogy az őt körülvevő város teljesen más, mint aminek első látásra tűnik.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A régi idők kalandjátékaira emlékeztető program grafikai világa egyedi, keverednek benne a kézzel rajzolt részletek a fényképekkel, modernebb rajzfilmszerű hatást előidézve ezzel. 25 helyszínen kell lesakkozni a világegyetem törvényeivel, hogy miként is lehet kikeveredni a purgatóriumból, ehhez nyolc exkluzív zene adja az alaphangulatot. Aki a szokásosnál kicsivel mélyebb játékmenetet és több gondolkodást igényel, próbálja ki, nem fog benne csalódni.

GEOPLEX
Határozottan nehéznek bizonyult az első látásra kockagyűjtögetősnek tűnő Geoplex. Előre le kell szögezni: klausztrofóbiások és kocajátékosok messziről kerüljék el ezt a játékot!

Forrás: [origo]
A játék letöltése

Itt ugyanis vékony alagutakban kell folyamatosan futva kisebb-nagyobb kockákat összegyűjteni és a számos csapdát kikerülni: csúszós felületek, aláhulló padlólapok, gyilkosan hegyes szúróalkalmatosságok és ezek kombinációi okozhatnak fejtörést és frusztrációt, ha valaki nem tanulja meg a jó időben megnyomni az ugrás gombot. A hangulatra és a grafikára semmi panasz nincs, az enyhe Tomb Raider-utánérzés pedig sokakat el is csábíthat.

NEON WARS
Még mindig divatja van az absztrakt grafikával ellátott játéktermi lövöldözős programoknak, pedig csaknem minden hónapban bemutatunk egy ilyen játékot. A kisebb minőségi játékokat terjesztő Reflexive támogatásában került fel a világhálóra a Neon Wars, amely a játékosok legfiatalabb korosztályát célozza meg.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A stílusalapító Geometry Warstól kezdve minden klón irányítása ugyanazt a sémát követi: két kézzel kell a billentyűzetre tapadni, az egyikkel a mozgási, a másikkal a lövési irányt lehet koordinálni - ez önmagában nem túlságosan bonyolult, profi szintre vinni azonban sok időt követel. A Neon Wars gyökeresen eltávolodott ettől, csak egy egér kell a navigáláshoz, a lövés pedig a megszokottól eltérően automatikusan zajlik. A játék ezt a villámgyors ellenfelekkel és a semmi perc alatt telítődő képernyővel kompenzálja, ember legyen a talpán, aki negyed óra alatt megtanulja a rózsaszín kamikazék kikerülését. A grafika a nagy elődökhöz képest egy kicsit elnagyolt, de ez csak azoknak tűnik fel, akik a háttérből figyelik a képernyőt. Színpompás, intenzív és reflexigényes játék a Neon Wars, csak ajánlani tudjuk.