Számítógép-bonsai Japánből, űreszköznek álcázva

Vágólapra másolva!
Space Cube, vagyis "Űrkocka" névre hallgat a világ legkisebb személyi számítógépeként hirdetett kütyü, amelyet - meglepő? - egy japán cég gyárt.
Vágólapra másolva!

Bizonyára ismerik azt a szakállas viccet, amelyikben az egyik japán az összeszorított markát mutatja a másiknak: "Mit gondolsz, mi van a kezemben?" Mire a másik: "Számítógép!" Erre az első: "Na jó, de mennyi?" Nos, azt az apró gépet, amelyet a Sci Fi Tech blogon találtunk, tényleg a tenyerébe tudja fogni az ember, a mérete ugyanis mindössze 52x52x42 milliméter, vagyis durván feleakkora, mint egy Rubik-kocka - ennek ellenére minden megtalálható benne, ami egy asztali PC-ben is.

A készülék neve pedig nem bonsai, hanem Space Cube, vagyis "Űrkocka", és tényleg úgy néz ki, mint amit egy űrhajó berendezései közül operáltak ki. Amennyire a gyártó oldalán japánul megadott gyári specifikációkból kihámozható, a miniatűr gépet egy 300 megahertzes processzor működteti, 64 megabájt memóriája, hangkártyája és XGA-vezérlője is van, emellett hálózati, audio és USB csatlakozóval is ellátták. A kütyüt természetesen nem Windowshoz optimalizálták, hanem egy Linux operációs rendszer fut rajta.

A SEMC5701A típusszámú modellnek van egy kicsit nagyobb, 52x52x55 milliméteres testvére is, az SEMC5701B számú változat, amely specifikációiban nem különbözik jelentősen tőle, csupán színében. Utóbbi ugyanis fekete, míg a legkisebb minigépet sárga burkolattal készíti a japán ShimaFuji. Azt, hogy valójában ki és mire használja, csak találgatni tudjuk, de minden bizonnyal a kütyübuheráló hobbisták játékszere lehet.