Fejlesztik az LCD utódait

Vágólapra másolva!
Manapság kiemelkedő népszerűségnek örvendenek az LCD tévék és monitorok, a kutatólaboratóriumokban azonban már a még vékonyabb, energiatakarékosabb utódokat fejlesztik.
Vágólapra másolva!

Iparági szakértők szerint még jópár évbe telhet, mire bármelyik rivális technolológia legyűrheti az LCD-t, ha egyáltalán sikerül neki. Az egyik potenciális rivális az OLED, vagyis szerves fénykibocsátó dióta (organic light-emitting diode) technológia. Annak köszönhetően, hogy az OLED-ek nem igényelnek háttérvilágítás, az ilyen képernyők fele olyan vékonyak lehetnek mint az LCD-k, s fogyasztásuk is mintegy negyven százalékkal alacsonyabb.

Az OLED-et az iparban jelenleg is alkalmazzák, bár napjainkban csak hordozható lejátszókat szerelnek fel vele, többek közt mobiltelefonokban vagy mp3-lejátszókban, vagy épp autórádiók előlapján lehet találkozni ilyen típusú kijelzőkkel, mivel ezeknél sokat számít az alacsony fogyasztás, illetve a nagy fényerő.

Ezen kívül a japán Sony jelentette be, hogy az idén piacra fog dobni egy olyan kompakt méretű tévét, amely már ilyen képernyőt használ majd. Egy, a Reuters által megszólaltatott dél-koreai elemző például azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az Apple az iPhone következő verziójába már LCD helyett OLED-képernyőt épít majd be, melynek révén jelentősen növelhető az akkumulátoros üzemidő. Az LG.Philips nemrégiben egy hajlékony, A/4-es papírlap-méretű OLED-képernyőt mutatott be, amely kikapcsolását követően is megőrzi az általa megjelenített legutolsó képet.

Forrás: [origo]

Napjainkban egy szerves képernyő közel kétszeresébe kerül egy LCD-nek, így a gyártóknak további fejlesztésekkel le kell nyomniuk az előállítás költségeit, mivel csak ebben az esetben válthatják fel az OLED-ek a nagy képátlójú LCD-monitorokat és tévéket. Ez azonban évekbe telhet, ráadásul közben az LCD-k paramétereinek javításán is dolgoznak a gyártók.