Vágólapra másolva!
Megkezdődött a fejlődő országokban élő gyerekeknek szánt gépek sorozatgyártása, ezzel öt év után megvalósul Nicholas Negroponte álma.
Vágólapra másolva!

A beszállítók zöld jelzést kaptak, ezzel elkezdődött az XO névre keresztelt filléres modell alkatrészeinek gyártása - adta hírül a BBC. A gépeket a tajvani Quanta, a világ legnagyobb laptop-gyártója szereli majd össze, és a szigetországban végzik rajtuk az utolsó simításokat.

Nicholas Negroponte, a laptopok terjesztéséről gondoskodó One Laptop Per Child (OLPC) nevű alapítvány vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy hárommillió darabos megrendelés kell a sorozatgyártás beindításához. A gépeket az alapítvány programjában részt vevő kormányok vásárolják majd meg, és a diákok ingyen kapják meg őket. A legkisebb megrendelhető tétel 250 ezer darabos.

Az OLPC egyelőre nem árulta el, hogy mely országokban kezdődhet meg az XO-k terjesztése, amelyeket jelenleg Brazíliában és Nigériában tesztelnek. A különleges kialakítású gépek 1 gigabájtos memóriával rendelkeznek, ütésálló tokjuk, erős napsütésben is látható kijelzőjük van, és akár ötven fokos hőségben is működőképesek. A modellek előállítási költsége jelenleg 176 dollár, amit a sorozatgyártás révén szeretnének száz dollár alá leszorítani.