Letöltés: filmekből készült játékok

Vágólapra másolva!
Transformers, Harry Potter, L'ecsó, A Karib-tenger kalózai - néhány friss cím a moziműsorból - ha unatkozik, most belebújhat a főszereplők bőrébe. Tavaly már összeválogattunk egy rakás olyan videojátékot, amelyek filmek nyomán készültek. Az elmúlt egy évben a kínálat számos új címmel gyarapodott, ezért felfrissítettük válogatásunkat, s azt is segítünk eldönteni, melyeket érdemes letölteni, s melyekre kár pazarolni a biteket.
Vágólapra másolva!

Az idén került a mozikba a nyolcvanas évekbeli rajzfilmsorozat nyomán készült robotos akciófilm, ennek történetét dolgozza fel a Transformers: The Game. A Szoftverbázisról letölthető demó elég méretes, több mint hétszáz megabájtos, ezért letöltésmenedzserrel ajánlatos nekivágni beszerzésének.

Gondolkodni nem sokat kell a Transformersben, s a fizikai szimulációja sem az igazi, ennek ellenére legalább egy órán át nyüstöltük a demóját, mert elég jó móka egy városban randalírozni egy több méteres robottal - lépéseink nyomán bereped az aszfalt, az ellenséges robotokhoz pedig könnyedén hozzá lehet vágni egy fát vagy egy autóbuszt is. A robotok kidolgozottságára nem lehet panasz, bár a környezet grafikája már kevésbé látványos, cserébe viszont közepes teljesítményű grafikus kártyánkon - ATI Radeon X1600 - is minden gond nélkül futott az egy pályát tartalmazó demó.

Ha szereti a látványos akciójátékokat, mindenképp próbálja ki, bár az irányítás kissé bonyolult, megszokást igényel: célozni az egérrel lehet, mozogni a W, A, S, D gombokkal pedig a robotot lehet mozgatni. A Q-val tárgyakat lehet felvenni, az E ütésre szolgál, az egérgombokkal tüzelni lehet, a görgővel pedig autóvá/robottá lehet átalakulni - nekünk ez utóbbi tetszett leginkább.

RATATOUILLE - L'ECSÓ

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A Disney és a Pixar együttműködésével készült animációs mozi a napokban került a hazai mozikba - Remy-t, a főszereplő patkányt azonban PC-n is nekiveselkedik a kalandoknak - egy 163 megabájtos letölthető demót letöltve mindennek bárki tanúja lehet.

Ezt a játékot bátran oda lehet adni a gyereknek, de garantáltan bármelyik barátnő, anyuka is imádni fogja: a grafika rajzfilmszerű, a játékos által irányított mesterszakács rágcsáló pedig hihetetlenül mókásan oson az élelmiszerraktárban. Ha kiömlött folyadékra szalad rá, a fenekén csúszik, az asztal széle mellett futva pedig fél lábon egyensúlyozik, de még akkor is produkálja magát, ha magára hagyjuk. Egyedül az irányítás nehezebb kissé talán az optimálisnál, a kamerát ugyanis az egérrel kell mozgatni, ami nem mindig egyszerű. A feladatok végrehajtásában az E betű lenyomásával aktiválható "szimatlátás" sokat segíthet.

PIRATES OF THE CARIBBEAN: AT WORLD'S END

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A Karib-tenger kalózai című kalandfilm harmadik epizódját dolgozza fel ez a játék, amelynek demója a Szoftverbázisról is letölthető. Jack Sparrow szerepét a filmvászon mellett a monitoron is Johnny Depp élethű digitális modellje tölti be.

A kalandfilmhez hasonlóan a játékváltozat is meglehetősen akciódús és látványos, bár a sok kardozás, a hordók dobálása hosszú távon kissé unalmas, de a demó erejéig mindenképpen elegendő szórakozást nyújt.

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: THE VIDEO GAME

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Közel másfél évtizednyi szünet után a tini nindzsa teknőcök visszatértek a filmvászonra - és a trendeknek megfelelően a PC-kre és a játékkonzolokra egyaránt. A TMNT: The videogame egy ügyességi elemeket felvonultató, szokatlan verekedős játék.

Egyediségét az adja, hogy a teknőcöket a billentyűzettel és az egérrel kell irányítani: előbbi a szokásos W, A, S, D-gombokkal való mozgást biztosítja, ugrani viszont az egér bal gombjával, támadni pedig a jobbal, a teknőcök között pedig az Alt-tal lehet váltani. Bár alapvetően egy nem véres, inkább vicces játékról van szó, a harcművészetek rajongóinak érdemes kipróbálniuk ezt a játékot a látványos ütések és rugások miatt. Tériszonyosoknak viszont nem ajánljuk, mert a demó jelentős részében háztetők szélén kell ugrándozni.

PETER JACKSON'S KING KONG

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Mai szemmel nézve kissé kopott grafikájú, de azért élvezetes akciójáték a 2005-ös King Kong-film játék-átirata. A demóban két pálya van, érdemes a másodikkal kezdeni, ebben ugyanis King Konggal kell agyonverni az Annre támadó T-Rexeket és más támadó szándékú dinoszauruszokat, ami remek módja az agresszió levezetésének.

Az első pályán a filmes Jack bőrébe bújva kell menekülni - és ugyancsak lepuffantani a sziget nem túl kedves lakóit - ez a pálya talán kicsit túl nehézre sikerült, s nem is olyan izgalmas, mert eléggé spórolni kell a töltényekkel, nem lehet elmebeteg Rambóként átjutni az egyes kapukon.

ASTERIX AND OBELIX XXL 2: MISSION LAS VEGUM

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Asterix és Obelix, a két hős gall már nagyjából a nyolcvanas évek óta jelen van a videojátékokon és számítógépeken. A történeteiket feldolgozó legújabb játék mind közül a legszebb, rajzfilmszerű grafikával bír.

A Mission Las Vegum alcímű epizód tulajdonképpen egy gigantikus videojáték-paródia, amelyben számos vicces utalás, fricska található más programokra. Letöltése kissé időigényes, mivel a demó több mint fél gigabájtos. Bár a gallokkal elég sokat kell bunyózni, bátran ajánljuk gyerekeknek, mivel ez alapvetően egy vidám, s egyáltalán nem agresszív jáék.

TOMB RAIDER ANNIVERSARY

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Nos, igen, ez a játék kissé kilóg a sorból, hiszen a Tomb Raider elsőként játékprogram volt, amelyet 1996-ban adtak ki PC-re - még DOS alá -, illetve PlayStation és Sega Saturn konzolokra. Lara Croft, a formás idomokkal rendelkező női főhős ekkor még kissé kockás volt, ám ez sem állta útját annak, hogy talán a legismertebb virtuális világsztár legyen.

Az apropó, amiért mégis a listánkra került, az, hogy 2001 és 2007 között három, meglehetősen sikeres mozifilm is készült a játék nyomán, Angelina Jolie főszereplésével. PC-re összesen nyolc epizódja jelent meg a Tomb Raidernek, legutóbb az első rész "remixével" rukkolt elő az Eidos kiadó. Ebben a grafika a mai követelményeknek megfelelő, a feladatok viszont a régiek - az új kalandra vágyóknak a tavalyi Legend alcímű epizód demóját ajánljuk.

ALARM FÜR COBRA 11: NITRO

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

"Körzetük az autópálya, tempójuk halálos" - mindenki jól ismeri a német akciósorozat nyitó képsorai alatt elhangzó szlogent. A Cobra 11 játékverziója kissé középszerűre sikeredett, a legnagyobb jóindulattal is csak alapos iparosmunkaként jellemezhető, nincs éppen telepakolva az iparágat megreformáló újításokkal.

Demója ellenben kellemes kikapcsolódást nyújtott nekünk jópár órára - amikor szilveszterkor leteszteltük vele, milyen érzés részegen vezetni. Aki szereti az autós játékokat, annak pár óra garantált szórakozást nyújt a két pályát tartalmazó demó, amelyben rendőrautókkal szirénázva lehet száguldozni a német autópályán. A cél az úton menekülő bűnöző elfogása lehetőleg úgy, hogy közben minél kevesebb adófizető javítási és kórházi költségeit kelljen állnia a kapitányságnak.

CARS/VERDÁK

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A Verdák játékváltozatában emberi tulajdonságokkal, saját karakterrel rendelkező gépkocsik mérik össze tudásukat. Mivel ebben a játékban az autóknak saját arcuk van, nem érdemes élethű szimulációra számítani, de ideig-óráig a program jó szórakozást nyújthat - leginkább gyerekeknek.

A 200 megabájtos demóban a főszereplőt, a Villám McQueen nevű versenyjárgány irányítását vehetjük kézbe. Az irányítás kissé béna - a Space-szel kell gázt adni -, s nekünk maga a verseny is elég unalmasnak tűnt, a kissrácok viszont kivétel nélkül élvezték: az ő ítéletük nyomán került a jól sikerült adaptálások közé.

RIDDICK - A SÖTÉTSÉG KRÓNIKÁJA/ CHRONICLES OF RIDDICK

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Felidegesítette a főnöke? Ebben a játékban minden dühét kitombolhatja magából. A Pitch Black 2004-es folytatásaként Vin Diesel főszereplésével készült sci-fi-akciófilm nem feltétlenül a mozgókép-történelem legtartalmasabb darabja, a belőle készült fps-játék viszont egész jó.

Mivel elég sok erőszakos jelenet található benne, az amerikai besorolás szerint 17 éven felülieknek ajánlják csak a Chronicles of Riddick-et. Ez a demó kipróbálása nyomán érthetőnek is tűnik, első feladatként ugyanis egy börtönbeli karbantartót kell hatástalanítani meglehetősen brutális módon a két öklünkkel. Ezt követően már csavarhúzóval, majd lőfegyverekkel bővül az arzenál: akcióban nem lesz hiány, és a géppisztoly-sorozatok is különösen látványosak.

OPEN SEASON/NAGYON VADON

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Mindössze két rövid pályát tartalmaz a Nagyon vadon játékverziójának közepes, de aranyos grafikával bíró demója. Az egyikben a két főszereplővel, Boog medvével, és Elliottal, a törött agancsú, be nem álló szájú szarvassal kell egy fa budi tetején egyensúlyozva végighajókázni egy heves sodrású folyón. Az előrejutást a folyamatosan leomló sziklák, fák nehezítik, extra pontszámokat pedig az árvíz által a vízbe sodort ajtók által képzett ugratókra hajtva lehet elérni.

A második pálya már kissé elmebeteg, ebben kismackó-torpedókkal kell kilövöldözni a közeledő vadászok csónakjait, illetve elzárni előlük az utakat a folyón átívelő fahidak összeomlasztásával. Sajnos a demó nyúlfarknyi, s bár vicces, a gyerekeket is legfeljebb félórára fogja lekötni.

TÚL A SÖVÉNYEN/ OVER THE HEDGE

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Sok humor, számtalan ügyességi és logikai feladat jellemzi a DreamWorks cég Túl a sövényen című animációs filmjéből készített, rendkívül aranyos programot. A letölthető demóban Vernével, a teknőssel, Stiklivel, a mosómedvével, és Hamival, a mókussal kell átjutni a filmbeli erdő mellett felhúzott lakópark egyik házába. Természetesen a feladatot nehezíti, hogy a kertet és a lakást bonyolult riasztórendszer védi, melyet általában valamely tárgy megfelelő helyre mozdításával, illetve kulcsok megszerzésével lehet kijátszani - eközben persze ügyelni kell arra is, hogy elkerüljük a kertben tevékenykedő patkányokat.

A játék irányítása kissé szokatlan, de szerencsére nem túl bonyolult, így bátran ajánlható gyerekeknek is - ráadásul a gépigénye sem túl extrém. A szereplőt mozgatni az A,S,D,F gombokkal lehet, a támadásokat, akciókat pedig a numerikus billentyűzet gombjaival végezni, a figurák között pedig az Inserttel lehet váltani.

JÉGKORSZAK 2: AZ OLVADÁS/ ICE AGE 2: THE MELTDOWN

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A kedves animációs mozi, a Jégkorszak 2 játékváltozatának demójában két teljes pálya található, az elsőn Motkánnyal, a mókus és patkány kereszteződéséből létrejött vicces figurával kell begyűjteni az erdőben szétszórva található makkokat és gesztenyéket.

Figuránkat az egérrel, valamint a W, S, A, D gombokkal tudjuk vezérelni, ugrani pedig a Space-szel lehet. A pályán jégbe fagyott makkokat is találni, ezekhez úgy lehet hozzáférni, ha egy duplaugrást hajtunk végre, és az E billentyűt lenyomva a földbe csapódunk Motkánnyal. Kicsit béna a kamerakezelése, s az igazat megvallva igazából nekünk elég is volt belőle az első pálya, az viszont biztos, hogy gyereknél, barátnőnél tuti befutó.

A demó telepítésekor egy hibaüzenet jelenik meg, ez azonban nem okoz később semmi problémát, csupán a Kihagy gombra kell kattintani, és eltűnik.