Már fejlesztik a terabájtos DVD-t

Vágólapra másolva!
Egy izraeli cég állítása szerint egy új fajta, a hagyományos CD-ével azonos méretű optikai  lemezre ezer gigabájtnyi, vagyis egy terabájtnyi információt tud felzsúfolni.
Vágólapra másolva!

Nemrég debütáltak a piacon a Blu-ray és a HD DVD-lemezek, melyek a hagyományos DVD-nél jóval több, 15-50 gigabájtnyi adatot képesek raktározni. A Mempile nevű izraeli cég TeraDisc nevű fejlesztése hússzor ekkora tárolókapacitást ígér, mintegy százhúsz darab kétrétegú DVD-film fér el rajta.

Az ezer gigabájt adatot a társaság elképzelése szerint több száz darab, egyenként öt gigabájt kapacitású tárolórétegen vinnék fel a speciális anyagból készült lemezekre, melyeket csupán öt mikronnyi távolságban helyeznek el. Az TeraDiscen tárolt adatokat a hagyományos DVD-hez hasonlóan vörös lézerrel olvassák ki. Sajtóértesülések szerint a Mempile kutatói már sikeres kísérleteket is végeztek a maguk építette prototípusokkal, ám az egy terabájtos határt még nem tudták elérni, jelenleg "csupán" 5-800 gigabájt információt képesek tárolni lemezeken.

Az egy terabájtos prototípust várhatóan másfél éven belül elkészítik, s a technológia további optimalizálásával - s a rétegek számának növelésével - a későbbiekben azonban akár az 5 terabájtos határt is el lehet majd érni a TeraDiscekkel. A Mempile kutatói szerint az első TeraDisc-lemezek már két három éven belül a boltokba kerülhetnek, s tesztjeik szerint ötven éven át lesznek képesek raktározni a rájuk vitt adatokat.

A technológiával kompatibilis lemezek a jelenlegi becslések szerint 30-60 dollárba, vagyis 6-11 ezer forintba fognak kerülni, az írásukhoz szükséges meghajtót azonban borsos áron, 3000 dollárért, vagyis közel hatszázezer forintért lehet majd megvenni.