Hétvégi játékeső

Vágólapra másolva!
Végre megtört a nyári uborkaszezon, három csodaszép grafikájú játék demója is letölthető: a BioShock egy víz alatti világban játszódó sajátságos horror, a Medal of Honor legújabb epizódja a második világháború frontjaira kalauzol el realisztikusan, míg az új Settlersben az eddigi legpompásabb falvakat lehet felépíteni. Persze azoknak is tartogatunk pár érdekességet, akiknek az újdonságokhoz túl gyenge a PC-jük. 
Vágólapra másolva!

Elsőként az Xbox 360-ra jelent meg, most azonban PC-re is megérkezett az utóbbi időbb legegyedibb - egyesek szerint legbetegesebb - horror-akciójátéka, a BioShock. A program a konzolon is pazar grafikával bírt, ennek megfelelően izmosabb PC-n érdemes nekiveselkedni behemót, közel két gigabájtos demójának letöltésével, az irodai használatra szánt grafikus kártya nem lesz elegendő hozzá. A megszakadó letöltések elkerülése végett érdemes például a Szoftverbázisról ingyen beszerezhető Free Download Managert használni a letöltéséhez.

A BioShock a hatvanas években játszódik,egy Rapture nevű, art deco-stílus víz alatti megapoliszban, ami leginkább New Yorkra emlékeztet, csak éppen halak úsznak el a házak ablakai előtt. Ebből adódóan a víz fontos szerephez jut a játékban, mi ebből a demót próbálva annyiról mindenképp megbizonyosodtunk, hogy még sosem láttunk egy programban sem ilyen élethűen csobbanó, loccsanó vagy zubogó vizet.

Mivel felnőtteknek szánt játékról van szó, természetesen nem csak buzgárokban kell gyönyörködni benne, hanem szétloccsantani a tucatnyi bizarr ellenfelet, melyek közt génmanipuláció nyomán zombivá változott kismama, óriási injekciós tűvel támadó kislány, búvársisakor óriás, és gépfegyveres biztonsági robotok is találhatók. Az előrejutásban segítséget nyújt, hogy a robotokat meg lehet hackelni, így akár személyes testőrként is bevethetők, karakterünk képességeit pedig mindenféle genetikai tuninggal lehet bővíteni, melyekkel például tűzgolyót vagy villámokat szórhat az ellenre.

Nekünk éjjelre sikerült letöltenünk, s az éjszaka csendjében a legváratlanabb helyekről előtörő zombilények bizony alaposan ránk hozták a frászt. A BioShock egy nagyon eltalált hangulatú játék, gyönyörű szép, de sajnos csak erősebb PC-n működik (rendszerigénye itt), viszont a gyereket ne ezzel szórakoztassuk, mert rémálmai lesznek tőle. Némileg furcsa, de a Gamingbob beszámolója szerint a demó valamilyen másolásvédelmi komponenst is telepít a PC-re: hogy egy próbaverzió esetében mi szükség van erre, nem tudjuk, ha valakit zavarna, itt talál segítséget az eltávolításhoz.

MEDAL OF HONOR: AIRBORNE

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Egy újabb második világháborús játék, az ismert Medal of Honor-sorozat legújabb tagja, melynek demója ugyancsak méretes, 1,3 gigabájtos darab. A legújabb epizód sajátossága, hogy a játékost nem egyszerűen berakja a pálya elejére a gép, hanem egy repülőből ugrik ki ejtőernyővel. Érkezésének helyét így maga tudja megválasztani: landolhat saját bajtársai közelében, vagy az ellenség háta mögött, de akár egy háztetőről is mesterlövészkedhet.

Az újfajta megoldásnak köszönhetően a játékmenet nem lineáris, azaz nem egy folyosószerű úton végighaladva kell A pontból eljutni a B-be, egy adott pályán belül teljes a mozgásszabadság. A másik újdonság, hogy a játékot kiadó EA közlése szerint jelentős javították a számítógép által irányított katonák mesterséges intelligenciáját, így azok nem csak egy előzetesen beléjük programozott feladatsort robotszerűen. Mi ebből csak azt érzékeltük, hogy a szokásosnál nehezebb volt előrébb jutni.

A másik újítás, hogy sok fps-től eltérően ez a játék nem generálja újra egy-egy nehéz szakaszon a támadó feleket végtelen számban - új katonák egyedül utánpótlásból érkezhetnek a harctérre, de abból sem korlátlanul.

Az egyjátékos módban futtatható demóban a Husky-hadművelet címet viselő, 1943 július 11-én játszódó misszión küzdheti magát a játékos, amely a Szicília elleni szövetséges invázió közepette egy kis falut kell megtisztítania a német megszállóktól, a fő cél pedig az ellenség egyik parancsnokának likvidálása egy mesterlövész puskával. A legújabb Medal of Honor minden bizonnyal sokak kedvence lesz, a háborús játékok kedvelőinek mindenképpen érdemes letölteniük.

THE SETTLERS: RISE OF AN EMPIRE

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Az ismert stratégiaijáték-sorozat első darabja 1993-ban jelent meg, azóta öt folytatás jelent meg, melyek közül a legújabb a most debütált Rise of an Empire alcímű alkotás, melynek másfél gigabájtos demója most jelent meg.

Minden kétséget kizáróan a legújabb rész büszkélkedhet a legszebb grafikával: telepeseink és környezetük az utolsó szögig részletesen ki vannak dolgozva. Sajnos ennek az a hátulütője, hogy a játék komoly 3D-s teljesítményre képes videokártyát igényel, fél gigabájt ram alatt pedig el sem indul.

Az újítások listáján az olyan kötelező dolgok mellett, mint a korábbinál részletesebben kidolgozott útrendszer, épülettípus, illetve növény- és állatvilág, a hatodik The Settlers-ben a karakterek saját életúttal rendelkeznek, ráadásul mivel a női telepesek is megjelentek a játékban, időnként esküvőket is tartanak majd a falvakban. További újdonság az időjárás megjelenése, az év négy évszakjában a játékosnak eltérő módon kell gazdálkodnia a rendelkezésre álló nyersanyaggal és egyéb erőforrásokkal. A The Settlers hatodik részét kipróbálva a stratégáknak érdemes számításba venniük, hogy hamarosan egy új grafikus kártya megvásárlását fogják fontolgatni.